2014. március 18., kedd

Churros

Tegnap ebéd után hiányérzetem támadt...elfogyott ugyanis a hétvégén az összes süti, így nem tudtam édességgel zárni az ebédet...kínomban már zabkekszet ropogtattam, de az nagyon nem ugyanaz...:-) 

Így aztán, hogy ma véletlenül se járjak így már időben gondolkodóba estem, hogy mit is készítsek a mai ebéd zárófogásaként?

Aztán eszembe jutott a churros...évek óta nem sütöttem, nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon, de nagyon finom....



Hozzávalók:

6 dkg vaj
2,5 dl tej
2 tk cukor
Csipet só
125 g liszt
4 tojás

A sütéshez:

Étolaj

A forgatáshoz:

Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A tejet a vajjal, cukorral és a sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg elválik az edény falától.

A tojásokat egyenként ütjük bele, miközben robotgéppel folyamatosan elkeverjük.

A tésztát csillagcsöves habzsákba tesszük, forró bő olajba kb 10 cm-s darabokat halmozunk bele. Időnként megforgatjuk, hogy mindkét oldala egyenletesen aranybarnára süljön.


A kész fánkocskákat szűrőlapáttal kivesszük az olajból, papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön, még melegen fahéjas porcukorban megforgatjuk.





2014. március 16., vasárnap

Mascarponés karamell szelet

Ennek a süteménynek reggel még úgy álltam neki, hogy fogalmam nem volt, mi lesz belőle...elkezdtem, és vitt a lendület.:-) 

Végül olyan sikere lett, hogy a csokimáz megkötését sem tudta kivárni a család, mondták, hogy gyorsan fotózzak, amíg még van mit...mert később nem biztos, hogy marad...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg liszt
2 kk sütőpor
4 dkg kakaó
16 dkg cukor
4 tojás

A krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6+4 ek cukor
5 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

A tésztához a cukrot a tojással robotgéppel habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport elkeverjük 6 evőkanál cukorral és csomómentesre keverjük kb 1 dl tejjel. 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, majd amikor már szép barna, felöntjük a maradék 4 dl tejjel. Ha elolvadt a karamell és forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a margarint. Lehűtjük, közben néha-néha keverünk rajta egyet.

Amikor kihűlt, belekeverjük a mascarponét. Az időközben kihűlt tésztát félbe vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és rákenjük a tetejére. Amikor megkötött, szeletelhető.



2014. március 15., szombat

Medvehagymás párnácskák

Végre, végre, végre....itt a medvehagyma szezon!! Már vártam, mert nagyon szeretjük...szerencsére nem messze tőlünk van egy klassz medvehagyma lelőhely, ahol minden szezonban feltankoljuk az egy évre elég mennyiséget.

Ez most eredetileg pogácsának indult, de aztán mégsem szaggattam ki, inkább nekiestem derelyevágóval...:-)  végüli is mindegy is, íze ugyanolyan, és mindenkinek nagyon, de nagyon tetszett.:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
1 tojás
1,5 dl tejföl
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

12 dkg reszelt sajt
3 kisebb főtt tört krumpli
1 csokor medvehagyma

A tetejére:

1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint, majd a tojást és a cukros élesztős tejfölt és bedagasztjuk a tésztát. A liszt minőségéhez igazítsuk a szükséges tejföl mennyiséget úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nekem kb 1,5 dl kellett. Duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, a kihűlt főtt tört krumplival és a felaprított medvehagymával. Hajtogatjuk. Alulról felfelé félig, felülről lefelé ráhajtjuk. Jobbról befelé félig, majd balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előzőhöz hasonlóan hajtogatjuk. 4-szer ismételjük a hajtogatást.

Utána ujjnyi vastagságúra sodorjuk, tojással lekenjük, késsel berácsozzuk a tetejét. Derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.