2014. április 8., kedd

Pudinggal töltött fahéjas cukros rúd

Már jó ideje szemezgettem Limara oldalán ezzel a finomsággal, de csak most sikerült a tettek mezejére lépnem. Végül a hajtogatási módszer volt az, amit ellestem, a recept és a töltelék a megyek a fejem után módszerrel született...:-) 

Kicsit nagyra sikerültek, legközelebb kisebbeket gyártok majd...de amúgy ízre rendkívül finom, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki!



Hozzávalók:

A tésztához:


50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás 
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja

A töltelékhez:

2 cs.vaniliás puding
6 ek gyümölcscukor
6 dl tej

A tetejére:

5 dkg olvasztott margarin
5 ek cukor
1 ek fahéj

Elkészítése:

Először a pudingot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Összekeverjük a pudingot a gyümölcscukorral, majd egy kevés tejjel felöntve simára keverjük. A többi tejet felforraljuk és belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk. Jól kezelhető, könnyű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára dagasztjuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 felé osztjuk a tésztát. ( így utólag lehet 16 felé is, mert kissé nagyok lettek) gombócokat formázunk belőlük.

Ovális formára sodorjuk a gombócokat. Kb középtájba teszünk egy nagy evőkanálnyi pudingot, majd alulról ráhajtjuk a tésztát. Széleit is visszahajtjuk. A tészta felső részét derelyevágóval beirdaljuk, és ráhajtjuk a töltelékes kupacunkra.




Az összes gombócot így készítjük el. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 180 fokos sütőben 15 perc alatt sütjük meg. Még melegében megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk fahéjas cukorral.


2014. április 6., vasárnap

Házi ropi mákkal és szezámmaggal

Anyuék szülinapi buliból hoztak kóstolóba ilyen házi ropit...elgondolkodtam rajta, hogy vajon ki pepecsel ezzel ennyit? Aztán, amikor megkóstoltam, meg is jött a válasz...hát én...mégpedig még ma...merthogy nagggyon finom volt! Kinyomoztuk a receptet és már neki is estem...és az igazság az, hogy nem is pepecs meló...villámgyorsan kész lett!

Nagyon jó ropogtatni való esti tv nézéshez, dobozban akár egy hónapig is eláll, már, ha nem fogy el azonnal...:-)

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl fehér bor
1 tk só

A tetejére:

1 tojás
2 marék mák
2 marék szezám mag

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, nagyon könnyen összeállítható, jó vele dolgozni.

Lisztezett gyúródeszkán két gombócot formázunk belőle. Amennyire vékonyra csak tudjuk, kisodorjuk, majd lekenjük felvert tojással. Megszórjuk egy marék mákkal. Félbehajtjuk. Ismét sodrunk rajta, hogy jó vékony legyen. Lekenjük tojással, megszórjuk egy marék szezám maggal, félbehajtjuk.

Derelyevágóval kb 2-3 mm széles 15 cm hosszú rudacskákra vágjuk. A rudacskákat két végüknél megfogva ellentétes irányba megtekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. 2 tepsi lesz belőle.


2014. április 5., szombat

Fatörzs kifli

Gyermekeim nagy kedvence...akárhányszor ellátogatunk az egyik helyi hiperbe, mindig kell vennem nekik. De...legutóbb, amikor vettem, nagyon nem tetszett...valamit változtattak. Színtelen volt,  és ízetlen. Kispóroltak belőle mindent.

Arra gondoltam, nem lehet nagy dolog, készítek én nekik itthon. A megszokott kalács receptemből készítettem. Azonn nem változtatok, bevált, imádjuk, csak másképp tálalom...:-) 



Hozzávalók: 

Ugyanaz, mint a kakaós fonott kalács 

Elkészítése:

Ugyanúgy, mint a kakaós fonott esetében két tésztát dagasztunk, egy kakaósat és egy simát. Duplájára kelesztjük őket, majd lisztezett deszkára borítjuk. 8-8 gombócot formázunk belőlük. 10 percet pihentetjük.

Egy kakaós és egy sima gombócot kisodrunk kb 20 cm hosszú nagyjából egyforma ovális formára. A sima tésztára rátesszük a kakaósat és jó szorosan feltekerjük. Az összes gombócnál így járunk el. 

Ha azt szeretnénk, hogy a kakaós tészta legyen kívül, akkor arra tesszük rá a sima tésztát és úgy tekerjük fel.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztatjuk őket. Tetejét pengével bemetszük.  180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Még melegen lekenjük a cukros mázzal.