2013. szeptember 11., szerda

Dédi belga csupacsoki tortája

A magam amatőr, de nagyon lelkes módján mindig én sütöm a tortákat az egész családnak. Így történt ez a nagymamám szülinapján is...ő mindenféle csokit nagyon szeret, ezért döntöttem úgy, hogy csokitortával lepem meg. Viszont...nem szerettem volna egy sima csokitortát, úgy gondoltam, megérdemli, hogy különlegesebbel álljak elő...:)
A kinder bueno torta receptjéből indultam ki, csak mint mindent, ezt is megvariáltam...egy kicsit...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
Fél csomag sütőpor

A krémhez:

6 db tojás sárgája
25 dkg cukor
7 dl tej
3 zacskó vaniliás pudingpor
25 dkg margarin
10 dkg belga tejcsoki
10 dkg fehér csoki
Háztartási keksz
Rum aroma
Tej a mártogatáshoz

A tetejére:

1 tábla tortabevonó étcsokoládé
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

4 tojásból kakaós piskótát sütünk 24 cm-s kapcsos tortaformában. Megvárjuk, amíg kihűl, közben elkészítjük a krémet.

A tojás sárgájából, tejből, cukorból és a vaniliás pudingból krémet főzünk. Elfelezzük, az egyikbe a megolvasztott belga csokit, a másikba a megolvasztott fehér csokit keverjük.(érdemes jobb minőségű fehér csokit vásárolni, mert találkoztam már olyan olcsóbb félével, ami nem olvadt meg, hanem gombócnak állt össze "olvadt" állapotában).

Elfelezzük a margarint is, és a már kihűlt krémekhez adva habosra keverjük. A piskótát ketté vágjuk, az aljára kenjük a belga csokis krémet. A két krém közé egyfajta választónak rum aromás tejbe forgatott háztartási kekszet teszünk. A kekszekre kerül a fehér csokis krém, végül a piskóta másik fele.

Mindkét krémből hagyjunk egy keveset a bevonáshoz és a díszítéshez. Gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót, rákenjük a tetejére. Ha megdermedt, tetszés szerint díszíthetjük.:-)












Nyám-nyám golyó, azaz kókuszgolyó kicsit másképp

Ez az édesség nálunk már csak nyám-nyám golyó néven vonult be a köztudatba, az elnevezés pedig gyerekkorunkból jött, amikor is a ketesztanyám készített hasonló nyalánkságokat....és mivel mi nem dobunk ki semmit, így a Sanyi-torta piskótájáról leeső sallangok nyám-nyám golyóként végezték:-) 

Éppen ezért pontos mennyiségeket nem tudok mondani, inkább csak egy tippet, hogy mit is tegyünk, ha leeső piskóta darabok maradnak...:-) 

Hozzávalók:

Leeső piskóta szélek
Kakaó
Rumaroma
Tej
Lekvár
Meggy
Kókusz reszelék

Elkészítése:

A megmaradt piskóta darabokat összekeverjük a kakaó porral, tejjel, lekvárral, rum aromával, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, majd ebből nagyobb dió nagyságú golyókat gyúrunk, minden golyó közepébe meggy befőttből származó 1-1 szem meggyet teszünk, végül kókuszreszelékbe forgatjuk.



Sanyi torta Botika első születésnapjára

A mű kész, az alkotó pihen....:-)

Izgalommal álltam neki az előkészületeknek, nem vagyok cukrász, így a bizonytalanság azért bennem van. Szerettem volna a tőlem telhető maximumot nyújtani, mert mint tudjuk, anya tervez, gyerek végez. Így volt ez már a legelső lépésnél, a fondant gyártásánál is...Botikát lefektettem aludni, de fél órát sem aludt...máskor ilyenkor 2-t szokott...így megnehezítette a dolgomat, de vettem az akadályt...:-)  

A fondant készítése előző napi művelet, mivel pihennie kell jópàr órát. Receptjét kiskukta torta blogjáról szereztem IDE  kattintva eléritek lépésről lépésre képekben. Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra...:-)

Másnapra maradt maga a torta. Mivel nem kerek lesz, ezért sablont készítettem Sanyi fejéből, viszonylag nagy lett, gáztepsi méretű. Ha a sima tojásos piskótát választom, ahhoz elég sok tojás kellett volna, így a forró vizes piskóta mellett döntöttem, ez viszonylag költség kímélőbb megoldás.

Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
9 kanál forró víz

1. Krém:

25 dkg mascarpone
30 dkg fagyasztott málna
2 pohár málnás joghurt
1 tasak zselatin

2. Krém:

4 dl Hulala
10 dkg reszelt csokoládé
1 tasak zselatin fix

A tetejére:

Fondant

Elkészítése:

A tojást és a cukrot robotgéppel habosra verjük( nem választjuk szét a fehérjét és a sárgáját). Közben felteszünk vizet forrni. Ha felverődött a hab, belekanalazzuk a vizet, majd hozzáadjuk apránként óvatosan kevergetve a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl. Azután először formára-, majd ketté vágjuk a tésztát.

Elkészítjük a krémeket. Először a málnásat. A hozzávalókat a zselatin kivételével fakanállal elkeverjük, majd hozzáadjuk a gőz fölött pár kanál vízben feloldott zselatint. Az így kapott krémet a piskótára kenjük.

Felverjük a Hulalát, amikor majdnem kész, beleszórjuk a reszelt csokit, a legvégén a zselatin fixet. Rákenjük a málnás krémre. Végül mehet rá a piskóta teteje. Hűtőben hagyjuk dermedni egy rövid időre.

Eközben elővesszük a már korábban elkészített fondant, szükség szerint színezzük, formára vágjuk, és bevonjuk vele a tortát. Ezt is kiskukta torta blogjában olvasottak alapján készítettem el.