2013. november 13., szerda

Meggyes rétes

A rétesek közül ez az egyik nagy kedvenc nálunk, nincs az a mennyiség, ami ne tűnne el egy délután alatt, még sosem sikerült úgy istenigazából jóllaknom belőle...:-) 

Bár, hogy egészen őszinte legyek, a múltkor, hogy kipróbáltam szilvás változatban is ITT a bejegyzés róla...nekem azóta az lett a kedvencem, bár az is kevésre sikeredett...idő előtt elfogyott...:-) 

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy ez az adag nem túl nagy, mindössze egy rúd rétesre elegendő...de ez az a fajta, amiből egy tepsire való is kevés...

Hozzávalók:

50 dkg meggy
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor /vaniliás is jó/
Fahéj
Rum aroma
Kevés olaj és tejföl a lekenéshez
1 zacskó rétes tészta

Elkészítése:

Mivel most nincs szezonja, fagyasztott meggyből készítjük. Még fagyos állapotában lábosba tesszük, és alacsony lángon addig főzzük, hogy levet engedjen. Ekkor beledobjuk az édesítőt, fahéjat és a rum aromát. Puhára főzzük a meggyet, majd mehet bele a pudingpor.folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Ekkor beleszórjuk a cukrot is, majd lehűtjük.

A réteslapból 2-t egymásra rakunk, lekenjük kevés olajjal, ráöntjük a már kihűlt meggyes szószt, és feltekerjük.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amit szintén megkenünk olajjal, és erre tesszük rá a rétest. Tetejét tejföllel kenjük le, 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.




2013. november 10., vasárnap

Kígyórétes fahéjas-almás és mákos almás ízesítéssel

Nagy várakozássalálltamm neki ma ennek a rétesnek, csupa jókat hallottam róla...mivel jó sok almánk van itthon, így ma ez a töltelék dominált, illetve egy rúd mákos is lett.

Egyéb iránt ugyanúgy, mint egy hagyományos rétes, szintén tölthető bármivel. Egyszerű, és finom, érdemes kipróbálni...:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 ek tejföl+amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
2 dkg élesztő
1 tk cukor 
2 egész tojás

A töltelékhez:

1 kg reszelt alma
30 dkg cukor
2 tk fahéj
3 ek darált mák
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a 2 evőkanál langyos cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és még annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Kb negyed órát pihentetjük.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, három felé osztjuk. A mákot 10 dkg cukorral ledaráljuk.

Három gombócra szétválasztjuk, vékony téglalap formájúra sodorjuk. Két rúd almás-fahéjas lesz. Ezek közepére halmozzuk a reszelt almát, megszórjuk 10-10 dkg  fahéjas cukorral. A két szélén derelyevágóval bevagdossuk kb 2 cm vastag csíkokra



ráhajtogatjuk a csíkokat egyenként a töltelékre.



A harmadik rúd almás mákos lesz, a mákot a kisodort tészta közepére szórjuk, majd ráhalmozzuk a reszelt almát, és a cukrot és a fél citrom reszelt héját. Az előzőekhez hasonlóan bevágjuk, és hajtogatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük,



 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2013. november 8., péntek

Fahéjas csiguszok

Láttam a napokban valami hasonló kelt tésztából készült gyönyörűséget az egyik blogon, de sajnos nem tudom melyiken, csak egy pillanatra akadt meg rajta a szemem...

A mai borsóleves mellé édes kelt tésztát terveztem, és erre gondoltam, csak sajnos már nem találtam...:-(  mogyorókrémmel volt töltve, arra emlékszem, de a receptig nem jutottam el, így aztán mentem a saját fejem utàn, sima édes kelt tésztából fahéjas verzióban készítettem el..Ha esetleg valaki ráismer, legyen szíves megosztani velem, szeretném az eredeti receptet is kipróbálni...köszi előre is!:-) 

Addig is, itt a saját verzióm...





Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
4 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 ek cukor
Csipet só
2 ek olaj

A töltelékhez:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 tk fahéj

Elkészítése:

A cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 4 cipóra osztjuk. 

Elkészítjük a tölteléket. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, épp csak annyira, hogy jól kenhető legyen. Jó alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat.

A cipókat jó vékony téglalapra sodorjuk, megkenjük a töltelék negyedével, majd átlósan egymástól kb 3 cm távolságra csíkokat vágunk bele úgy, hogy a szélét ne vágjuk át.



A hosszabb oldala mentén feltekerjük.




Az így kapott hengert a végétől kiindulva csiga formára tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őlet, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk fahéjas cukorral.




200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.