2013. november 17., vasárnap

Sajtos rúd II. (tojásmentes)

Sajtos rudat már tettem fel, de íme egy másik recept...csak, hogy lehessen válogatni...:-) 

A tojásallergiásoknak remek nasi lehet, hiszen ennek max a tetejére kéne tojás, de az helyettesíthető pl. tejföllel, így máris fogysztható számukra is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 kis doboz tejföl
15 dkg sajt
50 ml tej
1 kk cukor

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a margarint összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A reszelt sajtnak csak a felét tegyük bele, a másik fele a tetejére megy.

Az összegyúrt tésztát kb negyed órát pihentetjük, majd kisodorjuk kb fél cm vastagra. Lekenjük a tetejét tejföllel, és mehet rá a reszet sajt.

Végül derelyevágóval felszeleteljük. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.




2013. november 13., szerda

Meggyes rétes

A rétesek közül ez az egyik nagy kedvenc nálunk, nincs az a mennyiség, ami ne tűnne el egy délután alatt, még sosem sikerült úgy istenigazából jóllaknom belőle...:-) 

Bár, hogy egészen őszinte legyek, a múltkor, hogy kipróbáltam szilvás változatban is ITT a bejegyzés róla...nekem azóta az lett a kedvencem, bár az is kevésre sikeredett...idő előtt elfogyott...:-) 

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy ez az adag nem túl nagy, mindössze egy rúd rétesre elegendő...de ez az a fajta, amiből egy tepsire való is kevés...

Hozzávalók:

50 dkg meggy
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor /vaniliás is jó/
Fahéj
Rum aroma
Kevés olaj és tejföl a lekenéshez
1 zacskó rétes tészta

Elkészítése:

Mivel most nincs szezonja, fagyasztott meggyből készítjük. Még fagyos állapotában lábosba tesszük, és alacsony lángon addig főzzük, hogy levet engedjen. Ekkor beledobjuk az édesítőt, fahéjat és a rum aromát. Puhára főzzük a meggyet, majd mehet bele a pudingpor.folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Ekkor beleszórjuk a cukrot is, majd lehűtjük.

A réteslapból 2-t egymásra rakunk, lekenjük kevés olajjal, ráöntjük a már kihűlt meggyes szószt, és feltekerjük.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amit szintén megkenünk olajjal, és erre tesszük rá a rétest. Tetejét tejföllel kenjük le, 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.




2013. november 10., vasárnap

Kígyórétes fahéjas-almás és mákos almás ízesítéssel

Nagy várakozássalálltamm neki ma ennek a rétesnek, csupa jókat hallottam róla...mivel jó sok almánk van itthon, így ma ez a töltelék dominált, illetve egy rúd mákos is lett.

Egyéb iránt ugyanúgy, mint egy hagyományos rétes, szintén tölthető bármivel. Egyszerű, és finom, érdemes kipróbálni...:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 ek tejföl+amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
2 dkg élesztő
1 tk cukor 
2 egész tojás

A töltelékhez:

1 kg reszelt alma
30 dkg cukor
2 tk fahéj
3 ek darált mák
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a 2 evőkanál langyos cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és még annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Kb negyed órát pihentetjük.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, három felé osztjuk. A mákot 10 dkg cukorral ledaráljuk.

Három gombócra szétválasztjuk, vékony téglalap formájúra sodorjuk. Két rúd almás-fahéjas lesz. Ezek közepére halmozzuk a reszelt almát, megszórjuk 10-10 dkg  fahéjas cukorral. A két szélén derelyevágóval bevagdossuk kb 2 cm vastag csíkokra



ráhajtogatjuk a csíkokat egyenként a töltelékre.



A harmadik rúd almás mákos lesz, a mákot a kisodort tészta közepére szórjuk, majd ráhalmozzuk a reszelt almát, és a cukrot és a fél citrom reszelt héját. Az előzőekhez hasonlóan bevágjuk, és hajtogatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük,



 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.