2013. november 23., szombat

Szalagos farsangi fánk

Nem túl hálás feladat a fánk sütése, ezért többnyire ragaszkodom hozzá, hogy csak farsangkor készítem el...ez persze nem mindig tartható, hiszen elég nepszerű nálunk, így kikönyörgi a család, hogy egy évben ne csak egyszer legyen farsang....:-) 

Az igazi szalagos fánk titka, először is az, hogy jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, másodszor pedig, hogy fedő alatt kezdjük el sütni...ha ezeket betartjuk, biztosan szép szalag fogja díszíteni a fánkunkat...:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 citrom héja
2 tojás sárgája+1 egész tojás
1 ek cukor
10 szem édesítő tabletta 
Csipet só
2,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk a tésztát. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges tej mennyisége, a lényeg, hogy lágy, könnyű tésztát kell kapnunk. Nagyon fontos, hogy jó alaposan dagasszuk ki a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, letakarjuk konyharuhával, pihentetjük 5-10 percet, majd kisodorjuk az alábbi képen látható vastagságúra. Viszonyításképp ott van mellette a sodrófa...:-) 


Fánkszaggatóval kiszaggatjuk jó szorosan, helytakarékosan, mert a leeső sallangokat már nem gyúrjuk össze, hanem összetekerjük babának, és úgy sütjük majd ki. Ha kiszaggatjuk, pihentetjük még a deszkán kb 10 percet.

Bő forró olajban sütjük ki úgy, hogy először fedő alatt sütjük, majd amikor megpirult és megfordítjuk már nem tesszük vissza rá a tetőt.

Vaniliacukros porcukorral megszórjuk, lekvárral tálaljuk.




Fehércipó gyorskovásszal

Azon gondolkodtam már egy ideje, hogy ha ez a gyorskovászos módszer beválna, nem pacsmagolnék a kovásznevelésselkovászneveléssel, hiszen ez jóval egyszerűbb és gyorsabb módszer. Ha pedig ugyanazt a végeredményt érjük el, akkor ez lesz a befutó...

Ezzel a módszerrel is előző este kezdjük a műveletsort, amikor is bekeverjük a gyorskovászt.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g liszt
250 ml langyos víz
50 g élesztő

A tésztához:

500 g BL 55 liszt
160 ml langyos víz
70 ml tej
2 púpos tk só
A kovász

Elkészítése:

A sütés előtti este bekeverjük a kovászt...a lisztre ráöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és fakanállal simára keverjük. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten reggelig pihentetjük. Először megkel, majd összeesik, könnyű, lyukacsos massza lesz reggelre...

Másnap kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, kovászt, és a langyos tejet és a vizet. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges folyadék mennyisége, lágyabb tésztát kell kapnunk.

Az utóbbi időben én kézzel dagasztok, tapasztalataim szerint így szebb lesz a kenyerem, szóval először kb 10 perc alatt simára dolgozom, majd negyed óra pihentetés után ismét 10 perc alatt átgyúrom. 

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálban kelesztjük. Ebben fogjuk sütni is.

Kb egy óra alatt duplájára nő, pengével bevagdossuk. Sütőzacskó belsejét lepermetezzük vízzel, a megkelt kenyeret is, majd ráhúzzuk a zacsit, lezárjuk és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Ekkor kivesszük a zacskóból, és tovább sütjük 200 fokon még 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.




2013. november 22., péntek

Mikulás kalács

Lassan itt a Mikulás....ezért aztán pont kapóra jött velem szemben ismét a Facebookon ez a cuki kis "kelt Mikulás"...:-) 

Így aztán arra gondoltam, hogy a ma estére szánt sós kifli tésztájából kicsit nagyobb adagot készítek, és elcsípek belőle egy darabot, hogy kipróbálhassam ezt a mesterművet.

Most még csak egy natúr kelt tésztából gyártottam, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez mindig így, hiszen a gyerekek körében viharos sikert aratott...szóval arra gondoltam, megpróbálkozom majd töltött sós- és édes változattal is és természetesen az eredményt és a receptet posztolni fogom...:-) 

Addig is itt a natúr Mikulás....:-)




Mivel a tészta egy egyszerű kelt tészta, amit a korábban már posztolt sós kifli esetében leírtam, így ezúttal ehhez nem fűznék hozzá különösebben semmit, inkább az kelesztés utánról kezdeném...:-) 

Első lépésként ketté vágtam a tésztát úgy, hogy az egyik valamivel nagyobb legyen...ez lesz a feje. A kisebb gombócot szintén ketté vágjuk 2/3-1/3 arányban, a nagyobból lesz a szakáll, a kisebb marad a sallangokra...:-) 

Kisodorjuk a fejét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.




Következő lépésként kisodorjuk a szakállnak való gombócot téglalap alakúra, és a rövidebb oldalával párhuzamosan ollóval bevagdossuk.




Rátesszük a fejre, hogy kb a közepénél legyen a teteje,majd bepöndörítjük a szakállat. A feje búbját megnyújtjuk kicsit kézzel, ezután visszahajtjuk...ebből lesz a sapka.
A maradék gombócból levágunk egy darabot, hengert sodrunk belőle, ebből lesz a sapka alja. Egy nagyobb golyó a sapi bojtja, egy aprócska pedig az orr. A megmaradt tésztátkisodorjuk keskenyre, de hosszabbra, a két végét a szakállhoz hasonlóan bevagdossuk, bepöndörítjük, és máris kész a bajusz...

Végül 2 szem fekete oliva lesz a szem...:-) 





Olvasztott margarinal ragasztjuk össze az egyes részeket, ezután kevés vízbe ételfestéket teszünk, és lefestjük vele a sapkát és az orrat, majd az egészet lekenjük felvert tojással.




200 fokra előmelgített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.