2014. május 17., szombat

Egyszerű sós kifli

Soknak tűnik, mert kiadós, mégis mindig pillanatok alatt eltűnik. Ma legénybúcsúra sütöttem, az volt a kérés, hogy ipari mennyiségben készüljön...azt hittem 1 kg lisztből az lesz...tévedtem...:-)  Már ebédre melegében eltűnt a fele, és hol van még az este?



Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl tej
1 tojás
4 tk só
Pici cukor az élesztő felfuttatásához
7,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
50+10 ml olaj

A belsejébe:

Kb 20 dkg margarin

A tetejére:

1 tojás
Só/köménymag/napraforgó mag

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. Az élesztőt egy pohár langyos cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejet, tojást, vizet, 50 ml olajat végül az élesztős tejet is a liszthez adjuk, és jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk. A végén hozzáöntjük a 10 ml olajat is és beledagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

6 gombócot formálunk belőle.Pihentetjük 10 percet. A képen látható vastagságú kört sodrunk belőlük.8 cikkre vágjuk. Az így kapott háromszögek mindegyikébe egy darabka margarint teszünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük őket, tetejére szórhatunk durva szemű sót, köménymagot, napraforgó magot.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.





2014. május 15., csütörtök

Tündérsüti

Nagyon mutatós, habkönnyű sütemény, omlós linzer-szerű tésztával, ami talán lehetne kicsit vékonyabb, bár ez eggyel nagyobb tepsimérettel könnyen orvosolható, illetve az én ízlésemhez valamivel több cukrot is elbírna...de ez csak a prototípus volt...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
Csipet só
50 dkg liszt
1 cs.sütőpor

A krémhez:

2 cs.puncs puding
8 ek cukor(ízlés szerint lehet több is)
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2 citrom héja
1 tk rum aroma

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. Főzünk egy sűrű pudingot, amibe még forrón belekeverjük a tejfölt, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, végül a citrom héját és a rum aromát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben elkészítjük a tésztát.

A margarint a cukorral robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, és kézzel összegyúrjuk.Puha, könnyen kezelhető tésztát kapunk. 60-40% arányban ketté választjuk, majd a nagyobbik darabot 24x38-as tepsibe nyomkodjuk. Erre öntjük a krémet. A tetejére a maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tetejét.

40 percig sütjük, ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges, letakarhatjuk közben sütőpapírral, nehogy megégjenek a rácsok a tetején.Ne ijedjünk meg, ha 40 perc után még hibbog a krém, ahogy hűl, meg fog szilárdulni.

Másnap szépen szeletelhető.


2014. május 4., vasárnap

Japán szelet

Története úgy kezdődött, hogy anyu találta a receptet a facebookon, és nagyon tetszett neki. Gondoltam, megsütöm anyák napjára...Elolvastam a receptet, de nagyon nem volt érthető számomra, mire is gondolt a recept írója, anyu se értette, így aztán kicsit megnyugodtam, hogy nem velem van a baj. Meg aztán a hat tojásos piskótát is sokalltam ehhez a mennyiséghez, ezért abból is lecsíptem egy kicsit...Szóval arra jutottam megint csak, hogy elkészítem a saját verziómat...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs.sütőpor
1 ek kakaópor

A krémhez:

2 dl natúr joghurt
2 dl meggyes joghurt
10 dkg porcukor
33 dkg natúr krémsajt
1 cs. Dr Oetker zselatin fix

A tetejére:

25 dkg fagyasztott meggy
7 ek cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Fahéj ízlés szerint
Rum aroma ízlés szerint
1 ek vaniliás pudingpor

Elkészítése:

Négy tojásból piskótát készítünk, sütőpapírral bélelt közepes méretű (20x30-as) tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Elkészítjük a krémet. A joghurtokat a cukorral elkeverjük, majd beleforgatjuk a krémsajtot és a zselatin fixet. Mivel a zselatin fix gyorsan köt, nem szükséges hűtőbe tenni, rákenhetjük rögtön a piskótára.

A fagyasztott meggyet egy serpenyőbe tesszük, megszórjuk pudinggal, ízesítjük cukorral, fahéjjal és rum aromával és alacsony lángon sűrűre főzzük. Rászórjuk a süti tetejére, villával márványosítjuk. 

Hűtőben hagyjuk állni pár órát, hogy rendesen megkössön, már, ha ellen tudunk állni a kísértésnek, mert igen nagyon finom...:-)