2015. június 7., vasárnap

Meggyes túrótorta liszt és cukor nélkül

Mivel még mindig kitartóan fogyókúrázom, így viszonylag ritkán sütök mostanság. Az édességet viszont nagyon szeretem....sajnos....így olyan finomságokat keresek, ami kevésbé hízlalós...már, ha van ilyen...😀

A neten keresgélve találtam rá egy receptre ITT és ezt variáltam át csöppet. Természetesen cukorral és más gyümölccsel is elkészíthető, a meggyszezonra tekintettel én most ezt tettem bele.



Hozzávalók:

50 dkg túró
4 tojás
18 dkg fruktóz
225 ml Hulala
1 cs. vaniliás pudingpor
Csipet só
4 ek búzadara
1 tk vanilia aroma
Fél citrom reszelt hélya
30 dkg magozott meggy+2 ek fruktóz+1 tk rum aroma+1 tk fahéj

Elkészítése:
A magozott meggyet megszórjuk a cukorral,fahéjjal és a rum aromával, összekeverjük, és így hagyjuk állni, amíg a tortát elkészítjük.

A robotgép üstjébe beleütjük a tojásokat és a túróval együtt kb öt percig keverjük. Ezután hozzáadva a fruktózt és a tejszínt további 5 percig keverjük. Közben a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük,majd a masszához adjuk és csomómentesre keverjük.

Vajazott lisztezett közepes tortaformába öntjük, rászórjuk a meggyet és 170 fokra előmelegített sütőben kb egy órát sütjük. Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog. Célszerű félidőnél sütőpapírral letakarni, mert a fruktózos sütik szeretnek megégni.


2015. május 30., szombat

Sokmagvas svéd ropogós kenyér

Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel  Mókuslekvár oldalán, ma végre eljutottam a kivitelezésig. Azt hittem minden hozzávaló van itthon, de tévedtem, így apróbb módosítással sütöttem meg. 1 dl napraforgómag helyett kb 20 ml-vel kellett gazdálkodnom, amit kipótoltam 80 ml darálatlan mákkal. Illetve saját ízlés szerint fűszerezem némi borssal és fokhagyma granulátummal.



Hozzávalók:

125 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g tönkölybúza liszt
45 g zabpehely
1 dl lenmag
1 dl szezámmag
20 ml napraforgómag
80 ml darálatlan mák
1,5 tk só
1,t tk fokhagyma granulátum
1 tk őrölt fekete bors
1  dl olaj
2 dl víz

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy műanyag tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, összekeverjük, majd 30 percet pihentetjük.

Két gombócot gyúrunk belőle. A gombócot sütőpapírra tesszük. A sütőpapír széleit visszahajtjuk, ráteszünk egy másik sütőpapírt és a két sütőpapír között kisodorjuk. Így, hogy a széleit visszahajtogattuk, nem lesz cakkos a kenyerünk széle.

25x25-ös négyzetet sodrunk belőle. A felső sütőpapírt levesszük róla, és derelyevágóval 5x5-ös négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral együtt ráhúzzuk egy tepsire, majd 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. A másik gombócot ugyanígy készítjük el.

Amikor kihűlt, jól záródó műanyag dobozba tesszük. Bár őszintén szólva az első tepsinek nem volt ideje kihűlni, melegében nekiestünk, és elpusztítottuk.

Közben azért készítettem pár fázisfotót:







2015. május 17., vasárnap

Pilóta keksz házilag

Nagyon régóta készülrem már pilóta keksz sütésre, de valahogy mindig elmaradt. Bár, őszintén szólva most a nagy fogyókúrám közepette kissé nehezen álltam neki, attól féltem, kísértésbe esem, de megálltam...egy hős vagyok.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy nem hétvégi süteménynek sütöttem, hanem a pici fiam névnapi sütinek viszi majd hétfőn a bölcsibe. 

Sokféle pilóta keksz recept van a neten, nehéz volt kiválasztani, melyiket próbáljam ki, mindegyikben találtam valami jót, végül erre esett a választáson. Ezúton is köszönöm.

Az itt leírt adag másfélszeresét készítettem el, amiből 38 db keksz lett.




Hozzávalók:


A tésztához:

35 dkg liszt
5 dkg kukorica liszt
25 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 tk.vanilia aroma
Csipet só
2 tojás sárgája
1,5 ek kakaópor

A krémhez:

10 dkg étcsoki
15 dkg vaj
4 ek cukor
1 dl tejszín
1 tk rum aroma

Elkészítése:

A krémet készítjük el először. Az összes hozzávalót nyeles serpenyőbe tesszükbele  a
vízgőz fölött egyneművé olvasztjuk. Félretesszük hűlni.

A liszteket összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint, és mehet bele a kakaópor kivételével az összes alapanyag. 

Összeállítjuk a tésztát, majd két részre osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport. Mindkét gombócot fél órára hűtőbe tesszük.

A krémet közben néha megkeverjük, ha már langyos és kezd sűrűsödni, az is mehet a hűtőbe.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 4 mm vastagságúra sodorjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütipecséttel mintát is nyomhatunk bele, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.

Ha kihűlt és a krém is kenhető állagúra sűrűsödött, egy csokis és egy vaniliás kekszet kb egy teáskanálnyi krémmel összeragasztunk.

Érdemes egy nappal korábban elkészíteni, hogy a krém megpuhítsa a kekszet.