2015. augusztus 8., szombat

Botika csokoládés vonat tortája

Ezúttal a kisfiam szülinapját ünnepeljük. Hihetetlen, hogy már három gyertyát fúj el a tortáján, és én már harmadszor készülök meglepni őt egy finom szülinapi tortával. Ezúttal kemény fába vágtam a fejszémet, merhogy ismét forróság van és minden folyik, meg olvad, semmi nem akart olyan lenni, mint amilyennek kellene, de végül sikerült...megérte....



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor


A töltelékhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor

A díszítéshez:

Roletti rakománynak
Csokigolyó rakománynak
Mini vaniliás karika a kerekekhez
Ostyalap az ablakokhoz
Sárga pez cukorka a lámpáknak

Elkészítése:

A tésztához keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



Elkészítjük a krémet. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük.

A tészta széleit levágjuk, majd 4 egyforma téglalapra vágjuk.


Az egymás mellett lévőt egymás tetejére tesszük. Az elsőből lesz a mozdony, a második a vagon. A vagon felső tésztájának közepét kivágjuk úgy, hogy kb 1,5 cm szegély maradjon. A közepe lesz a mozdony vezetőfülkéje. Két levágott szél darabot összeillesztünk, ez lesz a kémény.


A mozdony két lapját ketté vágjuk, megtöltjük krémmel, és egymásra tesszük a lapokat, bevonjuk kívülről is krémmel, majd tálcára tesszük. A vagont is ugyanígy állítjuk össze, mielőtt a tálcára tennénk, a mozdony mögé egy roletti darabot teszünk, ezzel kötjük össze a mozdonyt a vagonnal. A vezető fülkét is kettévágjuk, megtöltjük, bevonjuk és a hejére illesztjük. Ugyanígy a kéményt is.

Nem maradt más hátra, mint a kerekek, a lámpa, az ablakok....no meg persze a rakomány....a "szén" és a "gerendák"... :-) 



2015. augusztus 7., péntek

Gesztenyés-mandulás piskóta

.....ami igazából nem is piskóta, viszont kiváló tésztája lehet formatorták tésztájának, mert nagyszerűen formázható. A másik dolog pedig, ami szintén nem mellékes, hogy fantasztikusan finom, akár egymagában is megállja a helyét. Ahogy kisült és levágtam a széleit, a gyerekek úgy rápörögtek, hogy menekítenem kellett...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor

Elkészítése

A margarint a cukorral, majd a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos, darált mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



2015. július 18., szombat

Sárgabarackos sajttorta

Megint eltelt egy év....pici lányom nyolc éves lett. Az idén az volt a kívánsága, hogy csokitortát süssek....már ki is találtam, hogy milyen legyen, aztán újragondoltuk a történetet, miután megint nagyon nagy hőséget jósoltak. A nagy melegben senki nem eszi a töményebb sütiket,  így egy könnyűbb tortát álmodtam meg a picilánynak.
Idén sem volt egyszerű dolgom, mert kb dupla adag zselatin fixxel tudott csak megkötni aminek meg kellett a nagy meleg miatt.



Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A sajtkrémhez:

40 dkg natúr sajtkrém
2 dl tejszín
15 dkg cukor
2 marék csokiforgács
2 cs.zselatin fix

A barackos krémhez:


50 dkg felkockázott sárgabarack
1 cs.vaniliás pudingpor
0,5 dl víz
15 dkg cukor
2 dkg vaj

A bevonáságoz:

20 dkg sajtkrém
10 dkg cukor
Fél cs. zselatin fix

A díszítéshez:

3 cs. Bonbonetti
2 m selyemszalag
3 szem sárgabarack
Csokiforgács

Elkészítése:

A barackos zselét készítjük el először. A felkockázott barackot egy serpenyőbe tesszük, ráöntjük a vizet, majd a pudingport és alacsony lángon sűrűre főzzük. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a cukrot is. Lekapcsoljuk a gázt alatta és belekeverjük a vajat. Lehűtjük.



Elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Végül jöhet a sajtkrémsajtkrém. A Lidlben kapható 1 kg-s kiszerelésben vödrös natúr sajtkrém, azt használtam. A sajtot a cukorral elekeverjük, hozzáadjuk a csokiforgácsot, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. 2 csomag zselatin fixxel sűrűsítjük.

A tortalapokat kettévágjuk. A sajtkrémet 2 részre osztjuk. Az egyik részét az első tortalapra kenjük, rátesszük a másodikat, amire a barackzselé kerül. Erre jön a harmadik lap, amire ismét mascarponés krém jön.Erre tesszük az utolsó tortalapot.



 A torta bevonásához összekeverjük a sajtot a cukorral és a zselatin fixxel, és amint megdermedt, körbekenjük vele a tortát. A szélére csak annyi kell, hogy rátapadjon a bonbonetti amivel körbekerítjük. A tetejét sárgabarack szeletekkel és csokiforgáccsal díszítjük.