2019. február 24., vasárnap

Házi leveles tészta

Régóta szerettem volna házi leveles tésztát készíteni, de ahogy elolvastam a leírást, olyan bonyolultnak tűnt, hogy inkább neki se álltam. Aztán egyszer csak anyukám készített házi croissant, amit meg se akartam kóstolni, mert kerülöm a fehér lisztből készült péksütiket, végül aztán engedtem a csábításnak...akkor döntöttem el, hogy ezt muszáj kipróbálnom, mert valami isteni volt, ráadásul, ahogy anyu elmondta, hogy csinálta, nem is olyan bonyolult, mint ahogy az a leírásból átjött...csak időigényes. A lényeg, hogy a liszt mennyisége a duplája legyen a margarinnak. Nekem 20 dkg margarinom volt, így 40 dkg lisztből készítettem. Természetesen a többi hozzávaló mennyiségét pedig a liszt határozza meg.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1tk só
260 ml tej

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet hozzáöntjük, és bedagasztjuk a tésztát. Ha kevés a tej, adhatunk még hozzá, de ne legyen túl lágy a tészta. Folpackkal letakarjuk, és hűtőben kelesztjük.

A margarint egy félbahajtott sütőpapír között kisodorjuk 3-4 mm vastagra, majd hűtőbe tesszük. A lényeg, hogy a hőmérséklete azonos legyen a tésztáéval.

Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán ellapítjuk, széthúzkodjuk, rátesszük a kisodort margarint és ráhajtjuk a tészta széleit, “becsomagoljuk” a tésztába a margarint, majd vékonyra sodorjuk. Elkezdjük hajtogatni: alulról felhajtjuk kb a tészta 3/4-éig, majd ráhajtjuk a tetejét. Jobbról behajtjuk szintén kb 3/4-ig, majd balról ráhajtjuk az utolsó oldalt. Rátesszük egy tányérra, letakarjuk egy folpackkal és mehet vissza a hűtőbe kb fél órára.

Kivesszük a tésztát, és ismét vékonyra sodorjuk. Az előző alapján hajtogatjuk, és visszatesszük a hűtőbe. Ezt a műveletet összesen háromszor végezzük el.

Az utolsó hajtogatás után 2-3 mm vasragságú téglalapra sodorjuk, és megtölthetjük, cukrozott kakaóval kakaós csigának, vagy kifliket formázva croissant-ként is isteni. Sokféleképp felhasználható, nagyon finom, egyszerűen, könnyen kezelhető tészta, érdemes kipróbálni.


2019. január 20., vasárnap

Havas tobozok 2.

Pár éve elkészítettem már, akkor is imádtuk, akkor darált háztartási keksz volt az alapja, ezúttal úgy gondoltam, piskótából készítem, így talán még finomabb lett. A kedvenc piskóta tésztám volt az alapja. Arra gondoltam, hogy ezt fogom majd elkészíteni az idei ovis farsangra, addig még van ugyan két hét, de biztosra akartam menni, hogy amit kigondoltam, az jó is lesz...főpróbaképp készült, szerintem szeretni fogják a kispajtások. 😊 

Hozzávalók:

A tésztához:


Lekvár tetszőleges ízben, annyi kell, amennyitől jó szaftos lesz
Rum aroma

A borításhoz:

Csokis corn flakes

Elkészítése:

Megsütjük a piskótát a fenti link alapján, majd ha kihűlt darabokra tépkedve egy tálba tesszük. Hozzáöntünk annyi lekvárt, amennyitől jó szaftos lesz, én házi fűszeres szilvalekvárt használtam, és egy kisebb üvegnek kb a fele ment bele, majd beleöntünk ízlés szerint rum aromát. Összegyúrjuk a tésztát.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, oldalába körbe csokis corn flakest tűzdelünk. Porcukorral megszórva tálaljuk.








2019. január 19., szombat

Villámgyors sajttorta

Évekkel ezelőtt találtam valahol ezt a receptet, de valahogy mindig elmaradt, hogy elkészítsem...most megint csak szembe jött velem valamelyik oldalon, így eljött az idő, hogy végre megsüssem. Pillanatok alatt kész van, mindössze három hozzávalóból áll, habkönnyű, nagyon finom desszert. Eteti magát. A fehér csoki választásánál arra figyelni kell, hogy nem mindegyiket lehet olvasztani, nekem Boci volt itthon, illetve  HEIDI GRAND’OR fehércsokija, amiben mandula és pisztácia van, mindegyik gyönyörűen megolvadt, a pisztáciától és a mandulától pedig csak pikánsabb lett.



Hozzávalók:

3 tojás
12 dkg natúr sajtkrém
12 dkg fehércsoki

Elkészítése:

A tojások fehérjét és sárgáját kettéválasztjuk. A csokit egy edénybe tördeljük és gőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a sajtkrémet, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját.

Sütőpapírral kibélelünk egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az oldalát is, és beleöntjük a sajtos masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, vízgőzben sütjük 15 percet(én egy kis lábasba tettem 
vizet a sütő aljába), majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és így sütjük további 15 percet. Végül lekapcsoljuk a sütőt és 15 percet még bent pihentetjük a tortát.

Vaniliás porcukorral megszórva tálaljuk.