2019. augusztus 8., csütörtök

Cream tart - meztelen torta

Kisfiam hét éves lett....erdei gyümölcsös tortára vágyott. Gondoltam, megpróbálkozom a meztelen tortával, régóta ki akartam próbálni, csak nem találtam hozzá receptet olyat, amit szerettem volna, így aztán megint csak saját elgondolás szerint készült. Hatalmas sikert aratott, mindenkinek nagyon ízlett. 😊

A torta elkészítése amúgy nagyon gyors, a lapok megformálásával bajlódtam egy kicsit, de ezt betudom annak, hogy első próbálkozás. 😊 7-es sablont készítettem sütőpapírból, a méretei: szélessége a tetején 27 cm, magassága 38 cm, szám szélessége 11 cm.



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
24 dkg cukor
1 cs őrölt fahéj
1 ek méz
1 ek zsír
2 tojás
1/2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 dl tej

A krémhez:

50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
6 ek porcukor
Vanilia őrlemény

Sárgabarack lekvár

Díszítéshez:

áfonya
ribizli
eper
oreo keksz
menta levelek

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, a tejet adjuk hozzá utoljára, és csak apránként, mert nem biztos, hogy kelleni fog bele mind. Két gombócra osztjuk, két lapot sütünk. Két sütőpapír között vékonyra sodorjuk a gombócokat. Lisztezzük gyakran közben, mert ragad. A sablont rátesszük, és körbevágjuk. Nem kell levenni a számot a sütőpapírról, hanem rögtön mehet a tepsibe. 

200 fokra előmelegített sütőben kb öt percet sütjük. Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. A tejszínhabot robotgéppel felverjük, félkemény állapotában hozzáadjuk a porcukrot, majd beleforgatjuk a mascarponét. Ezt már nem robotgéppel, mert akkor folyós lesz.

Az alsó lapot bőségesen megkenjük sárgabarack lekvárral, majd habzsákból rányomjuk a krém felét.  Rátesszük a második lapot, és arra jön a krém másik fele. A tetejét oreo keksszel és gyümölcsökkel díszítjük. 

2019. július 27., szombat

Diétás krémtúró szeder és málnapürével

Könnyen elkészíthető, üdítő desszertre vágytam. Találtam a kertben még  némi málnát, illetve kezd érni a szeder....a kettő kombójából jó kis pikáns, savanykás szósz készíthető, ami tökéletes kiegészítője ebben a melegben egy krémtúrónak.....és, hogy bűntetlenül nassolható legyen mindez, diétás verzióban készült... 👏 😉



Hozzávalók:

A gyümölcspüréhez:

20 dkg szeder és málna vegyesen
10 szem édesítő tabletta összetörve
Szükség szerint + eritrit, ha túl savanyú lenne
1 dl víz
1 púpos ek vaniliás pudingpor

A krémtúróhoz:


A linken olvasható mennyiség dupláját készítettem ezúttal.

Elkészítése:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, majd egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a vizet és az édesítőt, és megfőzzük. Tűzről levéve botmixerrel pépesítjük, majd leszűrjük, hogy magok ne kerüljenek a pürébe. Bekekeverjük a pudingport, folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük. Szükség szerint adunk hozzá még édesítőt.

Poharakba porciózzuk, hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémtúrót. Ld, link.

Az elkészült krémtúrót a püré tetejére öntjük, fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk. Ebből az adagból 8 pohár lett.


2019. július 20., szombat

Amerikai palacsinta

Eddig a palacsintának ez a verziója valahogy kimaradt a repertoáromból, de ma délután volt egy kis időm, és úgy gondoltam, kipróbálom.  Én ugyan nem kóstoltam meg, próbálom kerülni az ilyesfajta kísértéseket, de a gyerekeknek nagyon ízlett, úgyhogy csak ajánlani tudom...nutellával, lekvárral, fahéjas cukorral, vagy akár magában is megállja a helyét...

Hozzávalók:

2 tojás
2 ek cukor
2 ek olaj+ a sütéshez
1 cs.vaniliás cukor
6 dl tej
14 púpos ek liszt
1/2 cs.sütőpor

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral és vaniliás cukorral elkeverjük, folyamatos kevergetés mellett felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.  Forró serpenyőben minimális olajjal kisütjük.