2020. november 1., vasárnap

Banánkenyér csokilencsével

 Vasárnapi desszerten gondolkodtam, kéne valami....de mi? Aztán eszembe jutott, hogy a múltkor vettem banánt és a gyerekek most valahogy nem repültek rá. Abból kéne sütni. Rákerestem banánkenyér receptekre, amit még ugye sosem sütöttem, így gondoltam ideje kipróbálni, nem bonyolult, gyors, és jónak tűnt. Nem tévedtem. Nagyon finom, szaftos, eteti magát.  Mindenkinek nagyon ízlett, biztosan nem utoljára sütöttem.





Hozzávalók:

250 g liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1 tk só

110 g margarin

200 g cukor

2 tojás

3 banán

1 ek tej

ízlés szerint fahéj

100 g csokilencse

A tetejére :

100 g fehércsoki

Reszelt étcsoki


Elkészítése:

A lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban szétnyomkodjuk a banánt, hozzáadjuk a tejet és a fahéjat. Egy harmadik tálban a margarint a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is hozzáadva alaposan elkeverjük. Beleöntjük a banános masszát, és addig keverjük tovább, amíg homogén lesz. Mehet bele a lisztkeverék. Ezt már fakanállal forgatjuk bele. Végül beleöntjük a csokilencsét.


Egy őzgerinc formát alaposan kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a masszát. 165 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt megsütjük. Akkor vegyük ki a formából, ha kihűlt. Tetejére olvasztott fehércsokit kenünk, amit reszelt étcsokival szórunk meg.




2020. július 16., csütörtök

Citromos torta csokicsipkével

Megint eltelt egy év, és a nagylányom már 13 éves lett. Idén is, mint minden évben, feltettem neki a kérdést, hogy milyen tortát szeretne.  Most azt mondta, citrom és csoki. Ezért aztán arra gondoltam, nem keverném a két krémet, a csokit díszítés formájában teszem rá. Úgyis régen ki akartam próbálni a csokicsipkét, most itt volt az alkalom. 😁Eddig csak bubi fóliából csináltam, és azt kell mondjam, ez sokkal egyszerűbb. A tortát összerakni kb fél óra műve, és valami isteni finom, könnyű üdítő. Nyári desszertnek a legideálisabb.


Hozzávalók:

24 cm-s kapcsos tortaformához

200 g babapiskóta
450 g Tejföl
9 ek porcukor
2 citrom reszelt héja+ az egyik leve
500 g hulala

A csokicsipkéhez:

100 g étcsoki

A díszítéshez:

Édes fagyitölcsér
Áfonya
Ribizli
Málna
Csokis roletti

Elkészítése:

A tortát érdemes előző nap összeállítani, hogy a babapiskótának legyen ideje megpuhulni. 
A krém hozzávalóit, a tejfölt, porcukrot, citrom levét és héját egy nagy tálban összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert Hulalát.

A tortaforma alját kibéleljük babapiskótával, és rákenjük a krém 1/3-át. Erre jön még egy réteg babapiskóta és megmaradt krém 3/4-e. Ha ez megvan, mehet is a hűtőbe, amíg elkészül a csipke.

24 cm -tortához 75 cm csipkét készítünk. 1-2cm-rel magasabbat csinálunk, mint a torta, ami most nálam 6 cm magas lett, így 7,5 cm magas csipkét készítettem.

Első lépésként sütőpapírból kivágjuk a sablont, amire a csokit majd rácsorgatjuk, ez most 80x7,5 cm lett. A hosszára biztos, ami biztos ráhagytam.

Megolvasztjuk a csokit, majd egy zacskóba töltjük, aminek a csücskét levágjuk. Arra ügyelni kell, hogy ne legyen túl pici a lyuk, mert nehezebb vele dolgozni és a nagyon vékony minta könnyebben törik. A sablonra tetszőleges, szabálytalan mintát csorgatunk, majd várunk, hogy dermedjen.

Közben a torta oldalát lekenjük a maradék krémmel. Amikor már nem ragadunk hozzá a csokihoz, de még puha és hajlítható, körbetekerjük vele a tortát, majd hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Ez kb 10 perc, utána óvatosan levesszük róla a papírt.

Már csak a díszítés van hátra, amihez én most gyümölcsöket, fagyitölcsért, rolettit és a megmaradt olvasztott csokiból gyártott szívecskéket használtam.

2020. április 24., péntek

Kovászos kenyér

Olyan régen sütöttem igazi kovászos kenyeret, többnyire gyökérkéket csináltam, valahogy az volt a kedvenc. De a gyerekek valami másra vágytak, így visszatértem. Karanténi énidőmben videokat néztem, tanácsokat hallgattam meg tapasztalt házipékektől, aztán nekiálltam. Most egy darabig úgy gondolom, megint meglesz a kedvenc mindennapink. 😁  Kicsit időigényes, de megéri!


Hozzávalók:

50 dkg KBL100 liszt
300 ml víz
10 dkg kovász
2 tk só

Elkészítése:

A 50 g kovászt sütés előtti második nap estéjén megetetjük 50 g liszttel és 50 g langyos vízzel. Konyhapulton hagyjuk, reggelre duplájára nő. A kenyérhez a lisztet és a vizet összekeverjük, átgyúrjuk, majd Konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük. Ezután hozzádagasztjuk a kovászt, Majd a végén a sót is beleszórjuk, és addig dagasztjuk, amíg egyenletesen beledolgozzuk. Pihentetjük 30 percet. 

Kiolajozunk egy nagyobb tálat, amibe ezután beletesszük a tésztát és ebben fogjuk hajtogatni. Négyszer hajtogatjuk, a hajtogatások között pedig letakarva pihen konyhapulton 30-40 percet. Ezalatt az idő alatt Elkezd szépen növekedni.

Az utolsó hajtogatás után lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle, kelesztőtáltba konyharuhát teszünk, amint megszórunk liszttel, ebbe tesszük bele a megformázott veknit.

A tetejére visszahajtjuk a konyharuhát, teljesen letakarva azt, majd hűtőben pihentetjük. 16-18 órát. A hűtőzés nálam déltől másnap hajnalig tartott.

Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, pengével bevágjuk az oldalát. A sütőt előmelegítjük 230 fokra úgy, hogy vele melegítjük a jénait is, amiben majd sütni fogjuk tetővel együtt.

Ha felmelegedett a sütő, a forró jénaiba tesszük a kenyeret és lefedve 45 percet sütjük. Ekkor kivesszük a jénaiból, visszavesszük a sütő hőfokát 210 fokra, és 15 percet rácson sütjük.

Sütőből kivéve rácson hűtjük.