2015. november 2., hétfő

Félbarna kenyér útifű maghéjjal

Múlt hétvégén sütött barna útifű maghéjas kenyerem jól sikerült, így most azt gondoltam, kipróbálom a másik lisztkeverékkel is. Ezúttal a ciabatta lisztkeverékbe teljes kiörlésűt kevertem, és ebbe tettem az útifű maghéjat, picit kevesebbet, mint a múltkor. Egyenlőre kisérleti stádiumban van, melyik válik be jobban.



Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék ( Lidlben kapható)
2 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék ( szintén a Lidlből)
1 púpos ek útifű maghéj
410 ml langyos víz

Elkészítése:

A listkeverékeket összekeverjük, hozzáadjuk az útifű maghéjat és a vízet és alaposan átdagasztjuk.  15 percet pihentetjük, majd ismét átdolgozzuk.

20 cm átmérőjű paraszttálat kibélelünk sütőpapírral, és formázás után ebben kelesztjük egy órát a kenyeret.45 perc után pengével bevágjuk, a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra. Amikor felfűtött, sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel és beletesszük paraszttállal együtt a kenyeret, a zacskót pedig lezárjuk és így tesszük a sütőbe.



45 perc sütés után a zacskóból és a tálból is kivesszük és sütőpapíron sütjük további 10 percet. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel.


2015. november 1., vasárnap

Mézes baglyok

A gyerekek kedvéért ismét kekszet sütöttem, Dorka imádja a bagjokat, így bagoly formát öltöttek. Segítségem is akadt, így még gyorsabban elkészültünk. Egyetlen probléma vele csupán, hogy a mennyisége megintcsak kevésnek bizonyult...:-) 


Hozzávalók:
 A tésztához:

150 g finomliszt
30 g kukorica liszt
1 tk vanilia aroma
1 tk gyömbér
1/2 tk kardamom
1/2 tk ánizs
Csipet só
100 g cukor
40 g méz
60 g vaj
1 kis méretű tojás

A dekoráláshoz:

Csokilencse a szemeikhez
Mandula a csőrökhöz
Tojásfehérje a ragasztáshoz

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a cukrokat, sót és a fűszereket, majd belemorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojást és belecsorgatjuk a mézet. Összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba tekerve 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsítani akarunk, fél órára a fagyasztóba is tehetjük. Én az utóbbit választottam.

A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott körlapokból formázzuk a baglyokat: két oldalról behajtjuk, ezek lesznek a szárnyai. A tetejét visszahajtjuk, ez lesz a feje. A feje búbjába két oldalról belecsípünk, ezek lesznek a fülei. A forma ettel kész. A vanilia aroma kupakjával nyomunk neki két szemet, erre ragasztjuk tojás fehérjével a két csokilencsét, középre pedig a csőrét, ami egy félbevágott mandula lesz. Karmokat nyomunk neki, és mehet a sütőpapírra.

170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Lépésről lépésre képekben:

                                                        Amire szükség van








2015. október 31., szombat

Dán vajas keksz

Nosztalgiáztam egy kicsit...gyerekkoromban Németországból kaptunk párszor dán vajas kekszet, kerek kék fémdobozban volt, muffinpapírban, kristálycukorral megszórva, imádtuk. Akkoriban még itthon nem is lehetett kapni, így csak néha jutottunk hozzá, nagyon finom volt. Azóta már nem kuriózum, bárhol megvásárolható, nekem mégis a régi időket idézi fel. Így aztán nagyon megörültem, amikor az interneten rátaláltam a házi verziójára. 

Gyorsan össze is dobtam, sütéssel együtt mindössze fél óra alatt kész volt....hát mit mondjak? Rekordidő alatt elfogyott...

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj ( nem margarin)
10 dkg porcukor
1 tk vanilia aroma
1 tojás
Csipet só

A tetejére:

Kristálycukor 

Elkészítése:

A cukrot a vajjal, a sóval és a vaniliás cukorral robotgéppel verni kezdjük, majd a tojást is hozzáadva habosra keverjük.

Belekeverjük a lisztet és habzdákba kanalazzuk a masszát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gömböket halmozunk, amiket sütipecséttel lelapítunk.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük.




2015. október 25., vasárnap

Útifű maghéjas parasztkenyér szezámmaggal

Nem igazán vagyok jártas a paleo konyha terén, sőt, egyáltalán nem, így arról sem volt fogalmam, mi is az az útifű maghéj, és mire való, mígnem a kolléganőm elmondta, hogy lazítja a kenyér belezetét. Több se kellett, már mentem is és vettem egy zacskóval kipróbálásra.

Amióta nincs időm kovászt nevelgetni és öregtésztázni, a Lidlben kapható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékekből sütöm a kenyeret. Ezt azért szeretem, mert mindig készen áll, ha kenyeret akarok sütni. A 3-4 féle lisztkeverékből a parasztkenyér keveréket szeretem a legjobban, így ezzel tettem próbára az útifű maghéjat.

No és az eredmény? Könnyű, lágy belezet, ropogós héj....imádtuk! :-)




Hozzávalók:

500 g Bauernbrot lisztkeverék
2 ek útifű maghéj
420 ml víz
Szezámmag

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az útifű maghéjat és a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. A kenyeret lepermetezzük kevés vízzel, megszórjuk szezámmaggal. Sütőzsákot is bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük, majd a paraszttálból kivéve további 15 percet.



2015. október 24., szombat

Tejes pite

Dorka lányom kérésének eleget téve ma tejes pitét sütöttem, ezúttal szilvával. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, főleg cseresznyével vagy meggyel szoktam, de most szilvát találtam a fagyasztóban.

Amellett, hogy nagyon eteti magát, a másik előNye, hogy annyi idő alatt összedobható, amíg felfűt a sütő.

Hozzávalók:

2 db tojás
13 dkg cukor
1 vaniliás cukor
1 citrom leve, és reszelt héja
csipet só
16 dkg liszt
0,5 l tej
forma kikenéséhez vaj
6-7 szem szilva
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma

Elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. A szilvákat kockára vágjuk, tálba tesszük, majd megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel és meglocsoljuk rum aromával. Félretesszük.

A tojást, cukrot, vaniliás cukrot, citrom levét, és héját, és a sót robotgéppel habosra keverjük, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tejet.

Kivajazott pite formába öntjük. Beleszórjuk az előkészített gyümölcsöt.

10 percig sütjük 190 fokon, azután visszavesszük a hőfokot 170 fokra, és így még 25-30 percig sütjük.





2015. október 18., vasárnap

Házi pepparkakor, azaz karácsonyi ropogós keksz

Nem tudok betellni a gyömbérrel, imádom...igaz, hogy még odébb van karácsony, de ezt muszáj volt megsütnöm most...:-) 

Mondjuk dobozban tárolva sokáig eláll, de nálunk nincs ideje rá, mert mindenki folyamat rájár a hasonló keksz félékre, így neki sem jósolok túl hosszú életet, hiszen nagyon finom. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kihűlni alig volt ideje és a fele máris elfogyott.:-) 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
5 dkg méz
1 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk kakaó
2 cs. vaniliás cukor
20 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
Csipet só
1 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A vajat a cukrokkal, fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal és a mézzel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni.

Közben fogunk három ív sütőpapírt. Kettőnek a széleit visszahajtjuk gáztepsi méretűre. A tésztát két egyforma gombócra osztjuk. Rátesszük a behajtott szélű sütőpapírra, a tetejére pedig rátesszük a harmadig ív sütőpapírt, amit nem hajtogattunk. Két sütőpapír között papírvékonyra sodorjuk. Így könnyebb dolgozni vele és nem lesz cakkos a széle.

A tésztát először csíkokra vágjuk, majd téglalapra, végül a téglalapokat átlósan elvágjuk, így kapjuk a háromszög kekszeket.

Sütőpapírral együtt ráhúzzuk a tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, még puha, ilyenkor célszerű még egyszer elvágni az eredeti vágás mentén a háromszögeket, mert ha megvárjuk, amíg kemény lesz, uttána nem lehet szépen eltörni.


2015. október 5., hétfő

Svéd gyömbéres keksz

Tegnap este az interneten böngészés közben bukkantam rá erre a receptre Stahl Judit oldalán, és mivel imádom a gyömbéres és mézes finomságokat, és ma szabadságon vagyok, két ügyintézés közben gyorsan összedobtam. Sütéssel együtt fél óra alatt kész volt, és olyan, de olyan finom, hogy nem találok rá szavakat...

Sütés közben igazi karácsonyi illatt lepte be a házat, és bár karácsony még picit odébb van, az már biztos, hogy akkorra háromszoros adagot sütök belőle!:-) 

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

2 púpos kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
Késhegynyi őrölt bors

A tésztához:

20 dkg liszt
Fél kk szódabikarbóna
Nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
5 ek méz

Elkêszítése:

A fűszereket egy tálkába összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket majd a cukorból 95 grammot, a maradék a tetejére megy. Alaposan elkeverjük. Bekekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Végül mehet bele a méz. Összegyúrjuk a tésztát.

Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A tésztából kisebb diónyi gömböket gyúrunk és a tepsibe sorakoztatjuk egymástól 4-5 cm távolságra.

Pohár aljával kb 1 cm magas korongokra lapítjuk őket és a korongok tetejére szórjuk a maradék cukrot.

Kb 10 percig sütjük.


2015. október 4., vasárnap

Gyömbéres almarózsa

Több helyen találkoztam már almarózsa recepttel, most úgy gondoltam, elkészítem a saját verziómat. Nagyon mutatós sütemény és a leveles tésztát minden formában szeretem, így aztán csak idő kérdése volt, hogy mikor sütöm meg...:-)


Hozzávalók:

500 g fagyasztott leveles tészta
4-5 db alma
3+5 ek cukor
2 el citromlé
1 l víz
Gyömbér
Fahéj


Elkészítése:

Az almákat félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.


1 liter vízbe tesszük a citromlét és a 3 evőkanál cukrot, felforraljuk és beletesszük az almaszeleteket egy- két percre.


Így nem barnul be és megpuhul annyira, hogy könnyen feltekerhető. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és papírtörlőre tesszük, hogy száradjanak.

A leveles tésztát kiengedjük és vékonyra sodorjuk. A maradék cukrot a fűszerekkel elkeverjük és egyenletesen rászórjuk a tésztára, majd sodrófával sodrunk rajta még egyet, hogy feltekeréskor ne szóródjon ki.




Derelyevágóval felszeleteljük a tésztát kb 2,5 cm-s csíkokra. Az almaszeleteket ráfektetjük a csíkokra úgy, hogy széleik fedésben legyenek és a teteje lelógjon a tésztáról. Szorosan feltekerjük az almával megpakolt csíkokat.



Muffinformába muffinpapírpokat teszünk és ezekbe tesszük a feltekert almarózsákat.


200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. szeptember 27., vasárnap

Csokikerítés készítése lépésről lépésre

Régóta szerettem volna ezt kipróbálni, de bevallom őszintén, nagyon féltem tőle, így mindig halogattam. De most, hogy kipróbáltam, nem is olyan nagy dolog, csak két dologra kell odafigyelni: milyen állapotban tekerjük körbe vele a tortát, illetve a pufi leszedésénél, hogy ne törjön. 



No, de nézzük az elejéről: szükségünk van hozzá egy darab pufi csoagolóra, aminek a hosszát akkorára vágjuk, amekkora a torta kerülete. A magasságát hagyjuk magasabbra, mint a torta. Közepes méretű torta körbekerítéséhez 15 dkg csokit olvasztottam fel, de erre mindre nem is volt szükség. Úgy gondoltam, inkább legyen több, minthogy ne legyen elég.:-) 



70%-os étcsokit vettem, a felolvasztását pedig csokiolvasztóval csináltam. Ez azért könnyebb, mert arra a hőfokra olasztja, amivel jól lehet vele dolgozni, nem fordulhat elő, hogy túlmelegítem. Amennyiben nincs otthon csokiolvasztó, gőz fölött olvasszuk fel. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor egyenketesen ráöntjük a pufira, majd grillecsettel elkenjük rajta, és spatulával egyenletesen eloszlatjuk és a feleslegeset lehúzzuk róla.


Megvárjuk, amíg a csoki megdermed annyira, hogy már nem ragad az ujjunkra, ha hozzáérünk, viszont még nem kemény. Ekkor körbetekerjük vele a tortát és 5 percre a fagyasztóba tesszük.



Ez az idő pont arra elég, hogy le lehessem húzni róla a fóliát. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.


2015. szeptember 26., szombat

Trüffeltorta

Ezúttal apukámnak van szülinapja, így ez a torta most neki készült. Étcsoki imádó, így egyértelmű volt, hogy egyfajta csokitortát sütök idén is. Bevallom őszintén most se ment zökkenőmentesen, annak ellenére, hogy roppant egyszerű volt összeállítani, csak amíg a krém a teraszon hűlt, a gyerekek egyfolytában rájártak, aztán a piskótát Botika támadta le, kimarkolt belőle egy darabot és nem akarta elengedni, majd a csokikerítés készítése közben is jöttek kóstolni, végigcsöpögtetve olvadt csokival a konyhát....

Kicsit izgultam, mert sosem csináltam még csokikerítést, van még rajta mit gyakorolni, de elsőre nem is lett rossz!:-)



Hozzávalók: 

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:

30 dkg étcsoki
20 dkg vaj ( nem margarin)
0,5l habtejszín
2 ek porcukor
Rum aroma

A díszítéshez:

15 dkg étcsoki
Pufi csomagoló

Elkészítése:

A krémet egy nappal korábban készítjük el, vagy, ha délután sütjük, akkor reggel. Ez fontos, mert kell neki a hűtés. Egy hőálló edényben felmelegítjük a tejszínt. Amikor már melegszik, beletördeljük a csokit és a vajat, felolvasztjuk. Hűtőbe tesszük, aamíg megdermed. Majd beleöntjük a rumaromát és a porcukrot és robotgéppel habosra verjük. Lehet bele igazi rumot is tenni, én a gyerekek miatt inkább az aromát választottam.

Elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Ha kihűlt a két piskótalap, félbe vágjuk, és megtöltjük a trüffel krémmel. Jó sok krém lett, így bőven maradt arra is, hogy bevonjam vele kívülről is a tortát, Ha kész, tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a csokikerítést.

Ehhez veszünk egy darab csomagoló pufit. Megmérjük a torta kerületét és akkorára hagyjuk a hosszát. A magasságát pedig magasabbra hagyjuk, mint a tortáé.

A csokit beletördeljük csokiolvasztóba, és felolvasztjuk. Ha ez nincs otthon, akkor gőz fölött olvasztjuk. Ebben az esetben figyeljük arra, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor a pufira kenjük. A csokiolvasztó pont olyan állagúra olvasztja, amivel lehet dolgozni, ezért könnyebb vele a dolgunk. Ha egyenletesen felolvadt, sütőpapírra tesszük a pufit és grillecsettel rákenjük. Spatulával egyenletesen elegyengetjük, majd megvárjuk, amíg annyira megköt, hogy már nem folyik, de még nem dermedt meg teljesen. Ekkor körbetekerjük veke a tortát és pár percre a fagyasztóba tesszük. Ez ahhoz épp elég, hogy teljesen megdermedjen a csoki. Óvatosan levesszük róla a pufit és tetszés szerint dekoráljuk.






2015. szeptember 5., szombat

Kövön sült bajor parasztkenyér aszalt paradicsommal

Kaptam olaszországból egy üveg olajos aszalt paradicsomot és azon agyaltam, mit csináljak belőle? De aztán nem volt kérdés, hogy először kenyérbe fogom belecsempészni, ezt már úgyis olyan régen ki akartam próbálni...



Hozzávalók:

50 dkg  bajor parasztkenyér lisztkeverék
320 ml langyos víz
Pár db aszalt paradicsom felkockázva

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és az aszalt paradicsom kockákat és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy ovális kosárkába konyharuhát teszünk, (már ha nincs kéznél kelesztőkosár) belisztezzük és ebben kelesztjük duplájára egy óra alatt a megformázott veknit.

45 perc pihenő után a sütőt 250 fokra kapcsoljuk. Amíg felfűt, a kenyeret lisztezett deszkára ( sütőlapátra) borítjuk, pengével bevágjuk.


Amikor a sütő felfűtött, bepermetezünk vizet, majd becsúsztatjuk a kőre a kenyeret. 10 percig 250 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további 50 percig sütjük.




2015. szeptember 4., péntek

Levendulás keksz

Már tavasszal elhatároztam, hogy megsütöm ezt a kekszet. Aztán, amikor júniusban virágzott a levendula, ezer más fontosabb dolgom volt, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már késő...:-(  

Most azonban ismét virágzott egy-két kisebb bokor így hamar le is szüreteltem, mielőtt megint késő lenne...



Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
12 dkg kukorica liszt
25 dkg margarin
12 dkg cukor
Csipet só
3 dkg étcsoki pici kockára vágva
1 marék levendula virág

Elkészítése:

A lisztekben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, sót, csokit és a felaprított levendula virágot. Összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőben pihentetjük, amíg megkeményedik annyira, hogy szeletelhető legyen.

Fél cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 170 fokos sütőben kb 10 percet sütjük.

Ha kihűlt, porcukorba forgatjuk.(Mire idáig eljutottam volna, a fele eltűnt a tepsiből...)


Az eredeti recept innen.

2015. augusztus 29., szombat

Lengyel királynő

5-6 évvel ezelőtt sütöttem utoljára ezt a sütit, és most eszembe jutott megint, így gyorsan el is készítettem....mondjuk, nem sokon múlt, hogy ne készüljön el teljesen, ugyanis, amikor kisült a két lap, kitettem a terasz asztalra. Botika kint játszott az udvaron. Aztán egyszer csak futott be, nagy boldogan újságolta, hogy milyen finom a süti...először arra gondoltam, a homokozóban "sütött" valamit, majd amikor ráébredtem, hogy a homokozót már elpakoltuk, rájöttem, hogy a frissen kisült süteménylapokat dézsmálta...:-)  Még időben megmenekítettem.:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. sütőpor
4 tojás sárgája

A tojáshabhoz:

4 tojás fehérje
20 dkg cukor
+
Kis üveg sárgabarack lekvár
20 dkg vágott dió

A krémhez:

2 cs. tejszín ízű puding
6 dl tej
20 dkg cukor
25 dkg margarin

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot, sütőport és a tojások sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Két felé osztjuk.

A tojások fehérjéből és a 20 dkg cukorból kemény habot készítünk. Ezt is két felé osztjuk.

A lapot sütőpapíron gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével majd rákenjük a tojáshab felét, végül megszórjuk vágott dióval. 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Mindkét lapot ugyanígy készítjük el.






A krémhez a pudingot a tejjel és a cukorral megfőzzük, amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint. A krémet a két lap közé kenjük.


2015. augusztus 8., szombat

Botika csokoládés vonat tortája

Ezúttal a kisfiam szülinapját ünnepeljük. Hihetetlen, hogy már három gyertyát fúj el a tortáján, és én már harmadszor készülök meglepni őt egy finom szülinapi tortával. Ezúttal kemény fába vágtam a fejszémet, merhogy ismét forróság van és minden folyik, meg olvad, semmi nem akart olyan lenni, mint amilyennek kellene, de végül sikerült...megérte....



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor


A töltelékhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor

A díszítéshez:

Roletti rakománynak
Csokigolyó rakománynak
Mini vaniliás karika a kerekekhez
Ostyalap az ablakokhoz
Sárga pez cukorka a lámpáknak

Elkészítése:

A tésztához keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



Elkészítjük a krémet. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük.

A tészta széleit levágjuk, majd 4 egyforma téglalapra vágjuk.


Az egymás mellett lévőt egymás tetejére tesszük. Az elsőből lesz a mozdony, a második a vagon. A vagon felső tésztájának közepét kivágjuk úgy, hogy kb 1,5 cm szegély maradjon. A közepe lesz a mozdony vezetőfülkéje. Két levágott szél darabot összeillesztünk, ez lesz a kémény.


A mozdony két lapját ketté vágjuk, megtöltjük krémmel, és egymásra tesszük a lapokat, bevonjuk kívülről is krémmel, majd tálcára tesszük. A vagont is ugyanígy állítjuk össze, mielőtt a tálcára tennénk, a mozdony mögé egy roletti darabot teszünk, ezzel kötjük össze a mozdonyt a vagonnal. A vezető fülkét is kettévágjuk, megtöltjük, bevonjuk és a hejére illesztjük. Ugyanígy a kéményt is.

Nem maradt más hátra, mint a kerekek, a lámpa, az ablakok....no meg persze a rakomány....a "szén" és a "gerendák"... :-) 



2015. augusztus 7., péntek

Gesztenyés-mandulás piskóta

.....ami igazából nem is piskóta, viszont kiváló tésztája lehet formatorták tésztájának, mert nagyszerűen formázható. A másik dolog pedig, ami szintén nem mellékes, hogy fantasztikusan finom, akár egymagában is megállja a helyét. Ahogy kisült és levágtam a széleit, a gyerekek úgy rápörögtek, hogy menekítenem kellett...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor

Elkészítése

A margarint a cukorral, majd a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos, darált mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.