2014. március 1., szombat

Graham tigris kenyér

Mostanában minden kenyérkémet tigrisesítem, aminek a folyamatát korábban ITT leírtam.  Amit viszont ezúttal újítottam, az a grahamlisztből készült öregtészta volt. Gondolkodtam rajta, hogy a kenyérhez használt BL55 mellé teszek még kevés grahamet, de először így akartam kipróbálni...szuper lett, könnyű, lyukacsos belezettel...kipróbálom majd plusz grahammel is...:-)

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg graham öregtészta
1,5 dkg élesztő
2 tk só
Csipet cukor
2 ek burgonyapehely
Csipet aszkorbinsav
60 ml tej
240 ml víz

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot. Beleöntjük a langyos tejet és a langyos vizet, majd az öregtésztával együtt bedagasztjuk. Én kézzel dagasztok, és a víznél az utolsó 30 ml-t óvatosan, apránként óntöttem hozzá, lisztfüggő, mennyit vesz fel.

Pihentetjük konyharuhával letakarva 20 percet, majd még egyszer átgyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük egy órát. Kelesztési idő felénél elkészítjük a tigris mázat a fenti alapján, ekkora kenyérhez elég fél adag máz. Negyed óra múlva rákenjük a kenyérre, pengével bemetszük, hagyjuk még 15 percet pihenni, amíg a sütő felfűt 230 fokra.

A jénai tetejét vízzel lepermetezzük, fedő alatt 60 percet sütjük.



2014. február 27., csütörtök

Vulkán zsemle

Pár napja láttam ezt a receptet a Facebookon, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképp muszáj elkészítenem. Az eredeti recept Ildikó oldaláról való, köszönöm szépen neki ezúton is!



Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
6 dkg olvasztott margarin


A töltelékhez:

10 szelet szalámi
10 szelet Trappista sajt
10 szelet hagyma

A főzéshet:

1 l víz
40 g szódabikarbóna

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órán keresztül duplájára kelesztjük.



Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, téglalapra sodorjuk. Tíz egyforma téglalapot vágunk belőle. Egyenként kisodorjuk a téglalapokat 10x15 méretűre.



Mindegyiknek a közepére teszünk egy szelet szalámit, sajtot, hagymát, ebben a sorrendben.



A tészta hosszabbik felét ráhajtjuk a töltelékre,



majd a rövidebbet is, hogy fedjék egymást.



Amikor elkészültek a batyuk, felforraljuk a vizet, levesszük a tűzről, beleöntjük a szódabikarbónát, majd ismét felforraljuk. Egyesével beletesszük a batyukat, először fejjel lefelé 20-30 másodpercre, majd megfordítjuk és ugyanennyi ideig a másik felét is vïz alatt tartjuk.



Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejét megszórjuk szezámmaggal.

Egy élesebb késsel X alakban bevágjuk a tetejét.



200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.





2014. február 26., szerda

Tortaszezon

Jupijupijééé! Kezdődik hamarosan a tortaszezon nálunk! Sorra jönnek a családi szülinapok...:-)  Már kezdem gyűjtögetni az ötleteket, mert most is szeretnék valami saját kreálmánnyal előrukkolni...már ha lesz rá elég idő, hogy kitaláljak valami vállalhatót, ami ízre is megállja a helyét...arra az esetre, ha nem jönne az ihlet, fel kell készülnöm majd "B" tervre is, de remélem erre nem lesz majd szükség...:-) Mert hát azért torta nélkül nem maradhat egy ünnepeltünk sem.:-) 



2014. február 25., kedd

Toffifee pohárkrém

Már megint nem volt itthon semmi desszert ebéd utánra...és ha nincs, nagyon tud hiányozni...így hát arra gondoltam, amíg a gyerekek tízóraiznak, gyorsan összedobok valami nagyon gyorsat.:-) 

A Toffifee nagyon piszkálja a fantáziámat már egy ideje, és komolyabb terveim is lesznek majd vele, de egyelőre beértem egy pohárdesszerttel is...:-) 

Hozzávalók:

7 dl tej
8 ek cukor
3 ek búzadara
1 cs.vaniliás puding
30 g étcsokoládé
50 g vaj
5-6 szem dió
4 db Toffifee

Elkészítése:

2 dl tejet felforralunk, belekeverjük a búzadarát és 2 ek cukrot.( ïzlés szerint lehet több is). Sűrűre főzzük, majd elosztjuk a poharakba.

A maradék fél liter tejet és az egy zacskó pudingot elfelezzük.Először a karamellás krémet készítjük el. A puding egyik felét elkeverjük 2 ek cukorral, és felöntjük fél dl tejjel. Csomómentesre keverjük. 2 ek cukrot karamellizálunk, majd felöntjük a maradék 2 dl tejjel. Amikor felolvadt a karamell és forr, belekeverjük a cukorral elkevert tejes pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverünk 25 g vajat. Belekanalazzuk a poharakba.

A puding másik felét elkeverjük 2 ek cukorral és fél dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét. Amikor forr, belekeverjük a pudingot, majd még forrón a vajat, végül a poharakba kanalazzuk.

Mindegyik pohárnak a tetejét tört pörkölt dióval, és egy Toffifee-vel díszítjük.




2014. február 24., hétfő

Öregtészta graham liszttel

Jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ki kéne próbálni az öregtésztát graham lisztből is..Eddig kizárólag BL55-ből készítettem, most azonban elhatároztam, hogy teszek egy próbát... 


Hozzávalók:

20 dkg BL55 liszt
10 dkg graham liszt
2 dkg élesztő
Csipet cukor
1 tk só
220 ml langyos tej
Pici olaj

Elkészítése:

A liszteket elvegyítjük, belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet. Bedagasztjuk. Szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva túlkelesztjük.

Amikor már nem emelkedik tovább a tészta, hanem összeesik, műanyag dobozbozba tesszük, rácsukjuk a tetejét és hűtőbe tesszük.

8-10 napig vígan eláll hűtőben. Felhasználás előtt 2-3 órával kivesszük, szobahőmérsékleten tároljuk, hogy kicsit felmelegedjen.

Ebből az adagból 2 kenyérre való lesz. 




2014. február 22., szombat

Illatos mini kakaós csiga

Sokféle kakaós csiga recepttel próbálkoztam korábban, de egyik sem fogott meg annyira, mint ez...azóta csak ezt a fajtát készítem, nem lehet megunni. Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető, mennyei illata van és csuda finom is...csak sajnos nem sok....jóllakni még nem sikerült egy adagból...:-) 

Hozzávalók:

1 cs. fagyasztott leveles tészta
2 ek holland kakaó
4 ek cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet fahéj
4 dkg olvasztott margarin
1 kk rum aroma

Elkészítése:

A leveles tésztát kiolvasztjuk, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. Az olvasztott margarinba belekeverjük a rum aromát, és a felével lekenjük a tésztát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, rászórjuk a tésztára, egyenletesen szétoszlatjuk rajta, hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerjük.

1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ujjunkkal lelapítgatjuk, majd a maradék olvasztott vajjal lekenjük.

200 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral.





Sajtos-krumplis pogácsa

Itt a bálok és farsangi mulatságok időszaka...anyukámék is készülődnek estére, így aztán arra gondoltam, besegítek, és megsütöm a batyut, amit visznek...a kívánsága annyi volt, hogy pogácsa legyen, a többit rám bízta...így sikerült:


Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
15 dkg sertés zsír
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
10 dkg tejföl
1 tojás
15 dkg tört krumpli

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a zsírt. Hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, a tejfölt és a tojást, összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kisodorjuk vékonyra, majd egyenletesen szétoszlatjuk a tetején a főtt törtkrumplit, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, és hajtogatjuk. Alulról a feléig, felülről ráhajtjuk, jobbról a feléig, balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előbbi szerint hajtogatjuk. Összesen négyszer ismételjük a hajtogatást.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával, késsel rácsozzuk a tetejét, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. február 16., vasárnap

Piskótatekercs

Megint egy vasárnap....és mert nem múlhat el vasárnap süti nélkül, sütni kell...igen ám, de meglehetősen ötlettelen voltam ma, igy aztán maradtam egy egyszerű piskótatekercsnél egy kis csokimázzal megturbózva...

Nagyon nagyon egyszerű desszert és annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni...:-)



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs. sütőpor
1 ek kakaó

A krémhez:

1 cs. puncs ízű pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
Fél kockamargarin
1 tk rum aroma

A díszítéshez:

10 dkg csoki
50 ml étolaj
Dekorcukor
Pár szem konyakmeggy

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Amíg a robotgép dolgozik, a lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a kakaót. Amikor jó habos a tojás, óvatosan apránként belekeverjük a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, szépen elegyengetjük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Még forrón vizes konyharuhára borítjuk, majd konyharuhával burkolva feltekerjük. Kitekerjük és félretesszük, amíg elkészítjük a krémet...

A pudingport elkeverjük a cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Amíg hűl, öt percenként keverünk rajta egyet-egyet. Amikor már hideg, rákenjük a piskótára és feltekerjük.

A tetejére gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal és ráöntjük a piskóta tetejére. Így utólag belegondolva lehet, hogy elég lett volna a csokimáz fele is...no, de majd legközelebb...:-)

Dekorcukorral, konyakmeggyel díszítjük.



2014. február 15., szombat

Krumplilével dagasztott tigriscipó

Amióta először sütöttem tigris kenyeret, annyira elvarázsolt mind engem, mind az egész családot, hogy azóta minden kenyerünket tigrisesíteni kell...:) Nem véletlen, hiszen nagyon szeretjük, ha a kenyérnek  ropogós a héja, és ez aztán ropog rendesen...:)

Szóval, lényeg a lényeg, egy dolog biztos volt, hogy a mai is tigris lesz...az ebédhez főtt krumpli kellett, így arra gondoltam, nem öntöm ki a levét, megpróbálom azzal dagasztani a kenyérkét, kipróbálom milyen...

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt (én Szatmárit használok)
25 dkg öregtészta
270 ml krumpli főzőleve
1 dkg friss élesztő
pici cukor
csipet aszkorbinsav
2 tk só

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, beleszórjuk az aszkorbinsavat és a sót, elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd a krumpli főzőlevét és az öregtésztát is hozzáadjuk és bedagasztjuk a tésztát. Szép simára, ruganyosra dolgozzuk. Kb negyed órát meleg helyen pihentetjük, aztán még egyszer jól átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük. Kb fél óra múlva elkészítjük a tigriskenyérhez szükséges mázat, az ITT leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy ekkora kenyérhez elegendő a fél adag máz.

Sütés előtt 15 perccel lekenjük vele a kenyeret, pengével bevágjuk.

Egy nagyobb méretű sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel, beletesszük a paraszttálat, amiben a mázzal lekent kenyérkénk szépen megkelt. Lezárjuk a sütőzacsit, és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra alatt sütjük meg.



2014. február 11., kedd

Gumicukor házilag

Pár nap múlva farsang lesz az óvodában és az óvónők kifejezett kérése az volt, hogy valami édeset vigyünk, ne szendvicset, mert azt kapnak amúgy is....

Valami olyat szerettem volna, ami a gyerekek figyelmét felkelti, amit szívesen esznek és amit biztosan nem csinál más...fő a változatosság alapon.

Fogalmam sincs már hogy jött az ötlet, a lényeg, hogy jött...GUMICUKOR...imádják a gyerekek...én már kevésbé....mármint a bolti változatát, Dorka kiütéses lett tőle pici korában, innentől kezdve nem is tartok itthon...persze a házi változata más tészta, abban az van, amit én teszek, innentől kezdve nem kell tartani a kiütésektől és gyerekek körében biztos siker...más meg nem is kell...:-) 

Elkezdtem nézni a netet, és TücsökBogár  oldalán találtam rá a nekem leginkább tetszőre és már nem is keresgéltem tovább...:-) Ezúton is köszönöm szépen, csodás...:)



Hozzávalók:

5 dl szűrt almalé
5 dl szűrt szederlé
5 dl szűrt áfonyalé
5 dl tej + 2 ek cukor+ 1 tk vanilia aroma ( dupla adagot használtam ezekből)
5 zacskó étkezési zselatin+1 a dupla tej miatt
Cukor ízlés szerint


Elkészítése:

A szűrt gyümölcsleveket külön-külön egy-egy edénybe öntjük, ha szükséges cukrot adjunk még hozzá, én tettem a szederhez és az áfonyához 2-2 evőkanállal, az almához egyet. Mindegyikbe belekeverünk egy zacskó zselatint. Az eredeti recept 25 g/ zacskós zselatint írt, de mivel ilyen már nem létezik, a gyártó csökkentette a tartalmát 20 g-ra, ezért az 5 zacskó. A plusz egy zacskóból mindegyikbe öntöttem még 5 g-ot. 

Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Nem forraljuk!!! 18x18-as tálakba öntjük őket és hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy dermedjen.


2x2 cm-s kockákra vágjuk és egy nagyobb méretű 23x23 cms tálba tesszük őket.


Felmelegítjük a tejet a cukorral, vanilia aromával és a zselatinnal.Az eredeti recept fél liter tejet írt, nekem kevés lett, így a tejből és a belevalókból dupla adag kellett. Folyamatos kevergetés mellett lehűtjük. Ez lényeges, mert ha ráöntjük melegen a zselékockákra, fel fogja olvasztani. Amikor kihűlt, ráöntjük a zselékockákra. Ismét megy a hűtőbe egy éjszakára.


Másnapra már kellőképpen megdermed, így hozzákezdhetünk a darabolásához...:-) Először is egy kenőkést körbehúzunk a szélénél, ott, ahol a gumicukor érintkezik az edénnyel, majd kb 10x10-es kockánként kivesszük az edényből.(Én tortalapáttal nyúltam alá, hogy ne törjön)



A kockákat keresztben elvágjuk tortavágó késsel kb egy cm vastag szeletekre. Ezeket a szeleteket szintén tortavágó késsel kb 1x1 cm-s kockákra vágjuk.



Próbálkoztam először kicsi formakinyomóval, de aztán rájöttem, hogy nem túl jó ötlet, egyrészt, mert időigényes, másrészt pedig sok lesz a leeső sallang. Igaz, hogy ipari mennyiség, és Botika menet közben már lecsekkolta, falta a sallangokat, de egyszerűbb és gyorsabb volt kockázni...így is marad belőle itthonra bőven...:-) 








2014. február 10., hétfő

Rózsafánk

Idegen tollakkal ékeskedem...na, jó, azért annyira nem is idegen, hiszen ez az én drága kislányom remekműve...:-) 

A hétvégén farsangi fánksütést rendezett az ovi, korlátozott létszámban lehetett részt venni, így hamar gyorsan jelentkeztünk, hogy véletlenül se maradjunk le, nagyon szeretjük az ilyen programokat...:-) 

Dorka német nemzetiségi oviba jár, nagyon sok hagyományőrző programot szerveznek, ezeken mindig szívesen veszünk részt...ezúttal sváb nénik segítségével készítették ezeket a nagyon szép és finom rózsafánkokat...a receptet azonnal hoztam...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tojássárgája
2 dl tejföl
Csipet só
1 mk cukor
2 ek rum

A sütéshez:

Étolaj

A forgatáshoz:

Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül lisztezett gyúródeszkán kb 3 mm vékonyra sodorjuk.

Kiszúró formával virágokat szaggatunk belőle. A megmaradt tojásfehérjével lekenünk egy virágot, ezzel ragasztjuk rá a második virágot, amit szintén lekenünk tojásfehérjével és ráteszünk még egy virágot. A közepét együtt kiszúrjuk. Ugyanígy járunk el a többinél is.

Bő forró olajban mindkét felét aranybarnára sütjük.





2014. február 7., péntek

Aranygaluska vanilia sodóval

Azt mondják, az ember ízlése állandóan változik...ezúttal is bebizonyosodott, mekkora igazság is ez. Sosem voltam igazából oda az aranygaluskáért, talán ezért is volt, hogy ritkán szerepelt az étlapunkon.

Ma anyukám kérésére sütöttem, és az igazság az, hogy úgy nekiestünk, hogy még melegében a felét eltűntettük. Fantasztikusan finom lett!!

Mostantól másként gondolok rá, és biztosan gyakrabban fogom sütni is...:-) 


Hozzávalók:

A tésztához:

45 dkg liszt
Csipet só
2 tojás sárgája
Fél citrom reszelt héja
4 ek cukor
250 ml tej
4 dkg élesztő
5 dkg olvasztott margarin

A forgatáshoz:

15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
7 dkg olvasztott margarin


Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt a tészta többi hozzávalójához öntjük és jó alaposan bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.


Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Lekenjük olvasztott margarinnal. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Az így kapott pogácsákat megforgatjuk először olvasztott margarinban, majd darált cukros dióban, és a tortaformába tesszük őket szellősen egymás mellé.


Két rétegben tesszük bele a pogácsákat. A maradék diót rászórjuk a tetejére.


180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt sütjük meg.



Vanilia sodóval, vagy borsodóval tálaljuk. Én ma a gyerekek miatt a vanilia sodó mellett döntöttem.:-) 





2014. február 6., csütörtök

Sütinyalóka újratöltve

Ma van a kislányom névnapja és ahogy ígértem neki, elkészítettem a sütinyalókát, az egész oviscsoportnak no meg persze az óvónéniknek is...pár hete már csináltam egy főpróbát, hogy biztosra menjek, na most ehhez képest újragondoltam az egészet, hiszen ezúttal dupla adagra volt szükség és arra gondoltam, talán egyszerűbb lesz, ha forró vizes piskóta lesz az alap, ennek receptjét ITT írtam le korábban... jó nagy adag és már csak az ízesítést kell kitalálni. :-) 

Maga a tészta valóban egyszerűbb lett, viszont jópár órát a fagyon kellett pihennie, hogy ne lötyögjön benne a pálca.

Egyetlen dolgot nem gondoltam át...hogy jut el épségben az oviba...

Hozzávalók:

1 adag forró vizes piskóta
3 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 ampulla narancs aroma (Lidl-ben kapható)
10 dkg tejcsoki
4 dkg margarin
2 ek holland kakaó
27 szem magozott meggy

A díszítéshez:

30 dkg étcsoki
Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

Megsütjük a forró vizes piskótát. Amikor kihűlt egy nagyobb tálba összetépkedjük. Belereszeljük a narancshéjat, belecsorgatjuk a narancsok levét, mehet bele a narancshús is. Én nem találtam elég narancsosnak, ezért tettem bele még az aromát is. Majd a kakaóporral együtt összegyúrjuk, amennyire lehet.

Gőz fölött felolvasztjuk a tejcsokit a margarinnal és azt is belekeverjük. Jó alaposan összegyúrjuk.

Diónyi golyókat formázunk belőle, mindegyik közepébe egy szem meggyet teszünk. A golyókat tálcára sorakoztatjuk egymás mellé, és a fagyasztóban pihentetjük 2-3 órát.

Felolvasztjuk az étcsokit a golyók bevonásához, a pálcákat mielőtt a golyókba szúrjuk, mártsuk előtte a csokiba a végét, hogy aztán stabil maradjon a golyóban. Én nem mindegyiknél mártogattam be, meg is látszott...A csoki után hamar kell rászórni a dekorcukrot, mert a hideg golyón hamar köt a csoki.

Hungarocellbe szúrkodjuk, amíg teljesen megdermed, aztán mehet a pohárba...:-)





2014. február 2., vasárnap

Intelligens krémes

Ez a recept is gyerekkoromból való...akkor csinált először ilyet anyukám. Először néztünk is nagyokat, hogy ebből a híg egyvelegből vajon mi lesz??? És mi lett? A család kedvenc sütije...:-D 

Egyetlen probléma van vele:.. annyira eteti magát, hogy lehetetlenség belőle eleget sütni...:-) 

Hozzávalók:

8 tojás
30 dkg cukor
5 cs.vaniliás cukor
15 dkg margarin
9 ek liszt
1 l tej

Elkészítése:

A tojás sárgáját a cukorral és a vaniliás cukorral habosra keverjük. Közben hozzákeverjük a margarint és a lisztet is.

Apránként belekeverjük a tejet és óvatosan a tojás fehérjét.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog.



2014. január 31., péntek

Meggyes zuzmó

Még a hétvégén készült ez a sütemény...a hétvége nem múlhat el süti nélkül alapon elkezdtem hát kotorászni a régi receptek között, ott találtam rá. Még pici gyerekkoromból való, így aztán nem is emlékeztem már rá...első olvasás után úgy gondoltam, egy próbát mindenképp megér, mert nálunk mindenki nagyon szereti a meggyes sütiket....és pillanatok alatt el is fogyott...:-)


Hozzávalók:

A vajas piskótához:

4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
14 dkg liszt
1,5 cs.sütőpor

A krémhez:

4 dl tej
2 cs.vaniliás puding
20 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs. Vaniliás cukor
20 dkg magozott meggy
Rum aroma

Elkészítése:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a habbá vert tojásfehérjéket. 

Sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba!!!

A krémhez a pudingport a cukorral elkeverjük, majd hozzáöntünk egy kicsi tejet. A maradékot felforraljuk és hozzáöntjük a pudingos masszát. Addig főzzük, ameddig besűrűsödik. Lehűtjük.

Amikor kihűlt, margarinnal és a vaniliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rumaromában áztatott meggyet.

A tésztát ketté vágjuk és ezzel a krémmel töltjük meg. A tetejét porcukorral szórjuk le


2014. január 29., szerda

Vajas piskóta

Hoztam egy finom süti-tésztát arra az esetre, ha tésztát keresünk egy meglévő krémhez...egyszerűen, gyorsan elkészíthető, finom...:-) íme:

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
14 dkg liszt
1,5 cs.sütőpor

Elkészítése:

 A tojások sárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a habbá vert tojásfehérjéket. 

Sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba!!!


2014. január 28., kedd

Házi melegszendvics krémmel töltött napraforgó

Ez már a sokadik napraforgó, amit sütök, igazából eredetileg nem is szántam volna neki önálló bejegyzést, hiszen a tészta ugyanazzal a recepttel készült, mint az első. Viszont ezzel a töltelékkel annyira finom lett, hogy nem szeretném, hogy feledésbe merüljön.

A tészta receptje: ITT, a tölteléket pedig ITT találjátok.


2014. január 27., hétfő

Tigris kenyér

Mitől tigris kenyér a tigris kenyér? A máztól, amit sütés előtt rákenünk...:-) Most tehát nem egy kenyér receptet fogok közzé tenni, hanem a mázét, amitől brutál finom, ropogós kenyércsodát tehetünk az asztalra. Bármelyik kenyerünket lekenhetjük vele, én ma fehér sörös kenyeret tigrisítettem meg...:-) 

Egy ideje már szemezgettem ezzel a recepttel Limara oldalán, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy ki is próbáljam. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az eredeti recept rizslisztet ír, én pedig ezt nem tartok itthon, ezért halogattam.

Tegnap este azonban elhatároztam magam, ha törik, ha szakad, ma kipróbálom. Kaptam egy jó tippet a rizsliszt helyettesítésére (merthogy még mindig nem sikerült beszereznem...valószínűleg nem is fogom már, hiszen ragyogóan működik ez az alternatív megoldás is)

Szóval a rizslisztet helyettesíthetjük 4 evőkanál rizzsel, amit kávédarálóval ledarálunk, majd háromszor átszitáljuk, és máris használható.

Az általam készített kenyérkékhez fél adag mázat készítek, az is elég, ha 1 kg körüli kenyereket sütünk.

Hozzávalók:

65 ml meleg víz
1 dkg friss élesztő
Pici cukor
60 g rizsliszt (darált rizs)

Elkészítése:

A kenyértészta formázása után, amíg kel, akkor készítjük el a mázat. A hozzávalókat jól elkeverjük, hagyjuk állni. 45 perc kelesztés után szilikonos ecsettel rákenjük a mázt, bevágjuk a kenyeret pengével és további 15 percig pihentetjük. 

Ezúttal csak a jénai tetejét permetezzük le, mielőtt a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 60 percig sütjük.






2014. január 26., vasárnap

Vanilia pudingos pohár desszert

Most először sütöttem vajas piskótát, és hát igen....ilyen is előfordul...elszúrtam...nem sült át a közepe. Van ilyen...de, mivel az eredeti sütimhez így nem tudtam felhasználni, alternatív megoldásként a szélét, ami rendesen átsült összetépkedtem és poharakba tettem....és ahogy esik úgy puffan alapon összejött ez a desszert...és igaz, hogy ebéd után ettük, amikor már nem is voltam éhes, de annyira, de annyira finom volt, hogy még kevésnek is bizonyult...

Hozzávalók:

4 tojásos vajas piskóta fele (ennek hiányában bármilyen piskóta, babapiskóta is megteszi)
1 zacskó vaniliás cukor
4 ek cukor
5 dl tej
Poharanként 2 cl meggylikőr
Poharanként 4 db meggylikőrben áztatott meggy
Gyerekeknek ugyanez meggybefőttel, ill annak levével
A díszítéshez tortadara

Elkészítése:

A piskótát darabokra tépkedjük, és poharakba rakjuk. Meglocsoljuk poharanként 2 cl meggylikőrrel és beletesszük a benne áztatott meggyeket. A gyerekeknek meggybefőtt levével locsoltam és abból vettem ki meggyet.

A pudingport egy tálkában összekeverjük a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rákanalazzuk a piskótára és lehűtjük. Amikor kihűlt, tortadarával díszítjük.

Zászlóval megjelöltem a gyerekekét...:-) 

2014. január 25., szombat

Kuglóf (édesítőszerrel)

Gondoltam sütök egy nagy adag kuglófot, lefagyasztom, hogy a gyerekeknek majd legyen tízóraira meg uzsira, mert nagyon szeretik...hát, még ki sem hűlt, de alig van belőle...úgyhogy fagyasztani már ezt sem kell, ami persze nem baj, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás sárgája
2 ek cukor
5 dkg élesztő
30 szem édesítő
1 dl olaj
1 cs. Vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
Csipet só

A kakaós tésztához:

1 ek holland kakaó
5 szem édesítő
Pici víz

Elkészítése:

A tejet két felé öntjük, az egyikbe beletesszük a tojás sárgáját és az összetört édesítőt, a másikba a cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt.

Az összes hozzávalóval együtt bedagasztjuk, két felé vesszük. Az egyikbe beledagasztjuk a kakaós masszát. Duplájára kelesztjük a két gombócot.

Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk külön-külön a gombócokat, feltekerjük őket és összefonjuk.  Vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt kuglóf formába tesszük.

160 fokos hideg sütőbe tesszük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábosba vizet teszünk. Kb egy óra alatt sül meg.


2014. január 22., szerda

Sütinyalóka

Hamarosan itt van Dorka lányom névnapja, amikor is valamiféle nassolni valót illik vinni az oviba...de mit?? Egy ideje gondolkodom ezen. Mindenképp valami mutatós nyalánkságon törtem a fejem, ami amellett, hogy mutatós, gyerekeknek való és finom..

Amikor számomra újdonságot csinálok, ráadásul alkalomra, szeretek biztosra menni, úgyhogy nem bíztam a véletlenre, ez volt a főpróba..

Biztosra veszem, hogy nem fognak csalódni a gyerekek...

Hozzávalók: (17 db-hoz)

15 dkg darált keksz
5 db babapiskóta szétmorzsolva
15 g kókusz
1 ek holland kakaó
3 dkg margarin
5 ek lekvár
10 dkg olvastott étcsoki
10 ml tej

A belsejébe:

Egy marék fagyasztott meggy
Rum aroma
Fahéjas cukor

A bevonóhoz:

15 dkg olvasztott étcsoki
Tetszőleges dekorcukor
Kókusz
Csokidara

Elkészítése:

A kekszes masszához összekeverjük a hozzávalókat. A meggyet megszórjuk fahéjas cukorral és rum aromával. A masszából dió nagyságú golyókat gyúrunk, mindegyik közepébe teszünk egy szem meggyet. Tálcára tesszük őket, majd a fagyasztóban pihentetjük addig, amíg felolvasztjuk az étcsokit a bevonóhoz. 

Beleszúrjuk a saslik pálcákat a golyókba, és egyenként a csokiba forgatjuk. Mielőtt megdermedne a csoki, dekorcukorral, kókuszreszelékkel vagy tortadarával díszítjük, majd hungarocellbe szúrkáljuk, amíg megdermed a csoki.