2016. június 18., szombat

Magos rudacskák

Tőlem szokatlanul viszonylag régen sütöttem. Valahogy nem volt hozzá kedvem, meg aztán ötlet se volt, mit. Ma viszont sütni akartam...olyat, amit este is büntetlenül rágcsálhatok...kicsit félve kezdtem neki, mert még nem csináltam korábban, tartottam tőle, hogy a kukában landol....

Aztán, ahogy az első adag kisült, kitettem a teraszra hűlni... Mire elpakoltam a konyhába, a gyerekek elpusztították mindet....hatalmas sikere volt, hihetetlenül finom...😊



Hozzávalók:

150 g Norbi liszt
85 g zabpehely liszt
150 g reszelt sajt
250 g túró ( én most 180 g-ot tettem bele, ennyi volt itthon)
1 dl tejszín
1 tojássárgája
1 tk sütőpor
1 tk só
75 g vaj

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálba tesszük, kézzel kicsit összedolgozzuk, majd a robotgép dagasztó karjával keverjük, amíg egynemű lesz a tészta. Ekkor gombócot gyúrunk belőle, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.

Ennek leteltével a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk a tésztát 2-3 mm vastagra, lekenjük tojással, megszórjuk magokkal, majd derelyevágóval 1 cm széles és kb 5 cm hosszú rudacskákat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 10 percet sütjük.


2016. május 9., hétfő

Zabkeksz

Kérdeztem a gyerekeket, hogy mit süssek, erre a kisfiam azt mondta: "keszket"...ebben aztán nagy egyetértés született, így nem is volt kérdés többé, hogy keksz lesz vagy nem, inkább a milyenen agyaltam, mert boltba menni nem volt időm, így aztán azokból az alapanyagokból kellett gazdálkodni, ami itthon volt....ezért ma zabkekszet kaptak.😊

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg rozsliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 marék durva darabokra tört kesudió
1 marék csokilencse
2 ek nádcukor
5 ek méz
1 tojás
10 dkg puha margarin
Díszítésnek jégcukor

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a többit is hozzáasjuk és összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra diónyi gombócokat sorakoztatunk belőle. Sütipecséttel vagy pohárral kilapítjuk. Tetejére jégcukrot szórunk.

170 fokra előmelegített sütőben kb 10 percik sütjük.



2016. május 8., vasárnap

Sajtchips

Nem szeretek a boltban chipset venni a gyerekeknek, nem is nagyon szoktam. A sajt viszont nagy kedvenc...amikor melegszendvicset csinálok, és ráfolyik a sütőpapírra, mindenki azt csipegeti. Így jött az ötlet: sajtchipset csinálok, és azt ropogtassák.😊



Igazából semmi nem kell hozzá, csak egy darab kemény vagy félkemény sajt, illetve ha ízesíteni szeretnénk, tetszőlegesen meg lehet szórni bazsalikommal, kakukkfűvel, vagy akár fokhagymával is és bűntetlenül ropogtathatjuk.

Reszeljük le a sajtot, sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk belőle halmokat ne túl közel egymáshoz, mert szét fog folyni. Ha szeretnénk, fűszerethetjük.

Kapcsoljuk a sütőt grill fokozatra 220 fokra, nem kell neki sokáig sülni, amikor elolvadt 1-2 perc és vegyük ki, ne várjuk meg, hogy megparnuljon, mert akkor már megég.

Ha kihűlt, már ropogtathatjuk is.😀


2016. május 2., hétfő

Krémtúró torta erdei gyümölccsel

....ami a párom születésnapjára készült. Kérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, és ő túrótortát mondott. Most is valami különlegeset szerettem volna, így nem értem be egy egyszerű túrótortával, továbbgondoltam, és ez lett belőle.





Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában 2 adagot sütünk belőle.

A krémtúróhoz:

2 tojás sárgája
16 dkg cukor
2 ek főzős vaniliás pudingpor
3 dl tej
50 dkg túró
2 ek vaniliás cukor

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
2 dkg margarin

Az erdei gyümölcsös zseléhez:

Fél cs. fagyasztott erdei gyümölcs
Fél cs. vaniliás puding
4 ek cukor
Szükség esetén, ha nem elég zselés, 1 cs. zselatin fix

Díszítéshez:

Roletti
Csokiforgács
Menta
Erdei gyümölcs

Elkészítése:


Robotgéppel habosra keverjük a tojást a cukorral, majt az oldalánál belecsurgatjuk az olajat és a vizet. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 2 adagot készítünk belőle. Amíg hűl, elkészítjük a zselét.

Egy lábosba öntjük a fagyasztott gyümölcsöt, szükség esetén minimális vizet öntünk alá.houuáadjuk a pudingport ès alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a megeresztett leve sűrűsödni kezd, ekkor belekanalazzuk a cukrot, elkeverjük, majd lehűtjük. Ha kihűlt és folyósabb, mehet bele a zselatin fix.

A krémtúróhoz a tojások sárgáját a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a pudingport és egy lőttyintésnyi tejet. A maradèk tejet a vaniliás cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos masszát. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd lehűtjük. A már kihűlt masszába belekeverjük az áttört túrót és bot,ixerrel pépesítjük.

Megfőzzük a pudingot, még forrón belekeverjük a margarint, lehűtjük, majd a krémtúróba keverjük.

Mindkét tortalapot félbe vágjuk. Az alsó lapra kenjük a krémtúró 1/3-át. Erre tesszük a 2. tortalapot, amire a gyümölcszselé jön. Erre kerül a 3.tortalap, majd a megmaradt krémtúró fele, és végül az utolsó piskóta. A megmaradt krémmel bevonjuk a tortát, az oldalát csokiforgáccsal, a tetejét rolettivel, gyümölccsel és friss mentalevéllel díszítjük.



2016. március 25., péntek

Oroszkrém torta

...amit anyukám szülinapjára készítettem. Sokadik variációra jutottam el ehhez a tortához, nagyon nem akart jönni az ihlet.  Utolsó pillanatig nem tudtam, mit is sütök, random módra vásároltam a hozzávalókat is.😊 De végül is, nagyon örülök, hogy ez mellett döntöttem, mert nagyon finom lett. 
A krémhez való cukorról annyit mondanék, hogy kizárólag házilag készített vaniliás cukrot használtam,  (kávédarálóval ledaráltam egy rúd vaniliát fél kg cukorral, és egy jól záródó üvegben tárolom) így még intenzívebb vaniliás íze lett.



Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

4 tojás
8 ek vaniliás cukor
1 cs. vaniliás pudingpor
2,5 dl tej
4 dl tejszín+3 ek vaniliás cukor
1,5 cs. Zselatin fix
1 marék mazsola
1 ek rum aroma

A burkoláshoz:

3 dl hulala
Cukorgyöngy
Csokilencse

Elkészítése:

4 tojásból piskótát sütünk. A tojást és a cukrot ronotgéppel habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, kilisztezett félgömb formájú sütőformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Elkèszítjük a főzött krémet. A tojásokat, vaniliás cukrot, a pudingport és a tejet csomómentesre keverjük és gőz fölött állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lehűtjük. Az sem baj, ha előző este készítjük el.

A mazsolát rumaromába áztatjuk.

4 dl tejszínt robotgéppel felverünk, ha már kemény, hozzáadjuk a vaniliás cukrot. A már kihűlt sárga krémbe belekeverjük a felvert habot. Belekeverjük a zselatin fixet.

A piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó lapra krémet kenünk, rászórjuk a mazsola 2/3-át, erre jön a második piskóta lap. Erre is krémet, majd mazsolát teszünk, végül jön a 3. piskóta lap. A maradék krémmel befedjük a tortát.

A hulalát felverjük, és habzsákkal bogyókat nyomunk a tetejére. Cukorgyönggyel és csokilencsével díszítjük.


2016. március 15., kedd

Eclair szelet

Ebbe a sütibe is a facebookon botlottam bele, és némi változtatással mai desszertnek össze is dobtam...egyszerű, gyors és nagyon finom.😊



Hozzávalók:

1 cs.vajas keksz (450 g)
2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
8 dl tej
10 dkg vaj
2 dl habtejszín 
2 ek vaniliás cukor
10 dkg tejcsoki
30 ml étolaj

Elkészítése:

A pudingot a cukorral elkeverjük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint. Lehűtjük. Ha kihűlt, felverjük a tejszínt. Félkemény állapotában hozzáadjuk a vaniliás cukrot. Óvatosan összekeverjük a pudingos krémmel.

Egy közepes tepsi méretű jénai alját kirakjuk vajas keksszel. Rákenjük a krém felét. Erre jön még egy réteg keksz, majd a krém másik fele, végül még egy réteg keksz.

A csokit kockákra törjük, és az olajjal együtt megolvasztjuk. Egyenletesen rákenjük a keksz tetejére. 
Pihentetjük pár órát, hogy a keksz megpuhuljon. Utána szeletelhető.




2016. március 13., vasárnap

Narancsos pohárdesszert cukor nélkül

Pár hétvégét kihagytam, így már nagyon hiányzott valami édesség, csak nem tudtam, mt csináljak? A tanácstalanság és az egyéb más elfoglaltságok a pohárdesszert felé sodortak, ehhez nem kellett sok idő és igazán finom desszertet hoztam össze.😊



Hozzávalók:

A joghurtos krémhez:

4 dl natúr görög joghurt
2 dl habtejszín
4 ek gyümölcscukor
8 db édesítő tabletta
1 narancs reszelt héja

A narancsos zseléhez:

3 narancs kockára vágva
1 púpozott ek vanilia puding
4 ek gyümölcscukor

5 dkg étcsoki
6 db fahéjas keksz

Elkészítése:

A joghurtba belereszeljük a narancs héját és az összetört édesítőtablettákkal együtt alaposan elkeverjük.

A meghámozott narancsokat kockára vágjuk, nyeles serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a pudingport. Közepes lángon főzni kezdjük, majd amikor sűrűsödni kezd, belekeverjük a gyümölcscukrot. Ha forr, lekapcsoljuk, és összeturmixoljuk. Amíg hűl, felverjük a tejszínt. Félkemény állapotában belekanalazzuk a gyümölcscukrot, és óvatosan elkeverjük a joghurttal.

Felolvasztjuk a csokit.

Előkészítünk 6 desszertes poharat. Az aljába narancsos zselét teszünk. Erre csorgatunk csokit, rá a joghurtos krémet. Még egy réteg zselé, csoki és joghurt kerül rá. A tetejét fahéjas keksszel és mentával díszítjük.



2016. február 21., vasárnap

Puncskocka citrommázzal

Egyik nagy kedvencem a sok közül a puncskocka, csak a mázhoz szükséges fondant elkészítését nem tudtam még elsajátítani, így most arra gondoltam, citrommázzal teszem különlegessé. Kellemesen savanykás ízével, olyan sikert aratott, hogy a gyerekek ebéd után csak úgy kapkodták a tálcáról. Még mami is, aki amúgy nem is szereti a puncskockát...illetve nem szerette, amíg ezt nem kóstolta...😜



Hozzávalók:

A tésztához:




A krémhez:

A kisült piskóta fele
2 ek kakaó
10 dkg cukor
Kis üveg rum aroma
Kis üveg lekvár fele

A mázhoz:

30 dkg porcukor
1 citrom leve
1,5 ek víz
0,5 ek piros ételfesték

Elkészítése:

Elkészítjük a piskótát a fentiek szerint. Az elkészült és kihűlt tészta felét egy tálba tesszük,  ebből lesz a krémes töltelék...hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk.Szaftosnak kell lennie, hogy ne legyen száraz a sütink.

A megmaradt piskótát ketté vágjuk, az aljára tesszük a szaftos tölteléket, egyenletesen elegyengetjük,majd rátesszük a másik piskótalapot.

Elkészítjük a mázat. A porcukrot a citromlével és a többi hozzávalóval együtt robotgéppel 15 percig keverjük. Befedjük vele a süti tetejét. 5 perc múlva felszeleteljük.


2016. február 7., vasárnap

Virágos keksztekercs

Dorka névnap volt tegnap....kicsilányom kívánsága sütifronton természetesen a Lajcsi szelet volt, amit el is készítettem neki, de ugye az iskolába is vinni kell valamit...keksztekercs volt a kívánsága. De, hogy ne egy egyszerű keksztekercset készítsek Snocy receptje alapján itt a saját verzióm. Mivel a Lajcsinak a széleit le kellett vágni, illetve volt még karácsonyi maradék mézes puszedli és mézeskalács, ezeket használtam háztartási keksz helyett, jól meg is bolondította...de bármilyen száraz keksz megfelelő erre a célra, vagy ha nincs, hát ott a darált háztartási keksz.😉



Hozzávalók:

A sötét masszához:

20 dkg süti széle
17 dkg mézespuszedli
10 dkg porcukor
1 cs. vaniliás cukor
20 dkg margarin
Tej, amennyitől összeáll, én nem tettem bele, mert a süti szélétől elég szaftos lett

A világos masszához:

25 dkg mézeskalács
12 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 cs.vaniliás cukor
25 dkg margarin
Tej, amennyitől összeáll, nekem kb fél dl kellett

A krémhez:

15 dkg puha margarin
15 dkg porcukor
1 cs.vaniliás cukor
10 dkg kókuszreszelék+ kb 2 dkg kívülre

Elkészítése:

Aprítógépben összeaprítjuk a kekszeket, beletesszük a többi hozzávalót és összeállítjuk a masszát. Külön a sötétet és a világosat.

A krém hozzávalóit robotgéppel összekeverjük.

A sötét és a világos masszát is 4-4 gombócra gyúrjuk és hüvelykujjnyi vastag hengerekre sodorjuk őket. Alufóliára egyenletesen rászórjuk a 2 dkg kókuszteszeléket, majd szorosan egymás mellé rásorakoztatjuk felváltva a sötét és a világos hengereket. Rákenjük a kókuszos krémet és óvatosan hengerré tekerjük.

Szeletelés előtt egy éjszakát hűtőben pihentetjük.



2016. február 3., szerda

Pillecukor házilag

Közeleg az iskolában is a farsang, és ezzel együtt a nagy kérdés: Mit készítsek, amit szeretnek és szívesen esznek a gyerekek? Sok- sok lehetőség felvetődött, aztán amikor a gyerekek az esti gumicukor vitaminért álltak sorba, megvilágosodtam....pillecukrot csinálok!

Nagyon szeretem nassolda oldalát, sok finomságot találtam már rajta, ami megihletett, a pillecukrot is tőle származik, ezer köszönet érte!

Be kell valljam, kicsit félve álltam neki, de aztán egyszerűbb volt, mint gondoltam, bár, igaz, ami igaz, forgótányéros robotgép nélkül nem álltam volna neki...főleg 3 adagnak!😉



Hozzávalók:

15 dkg cukor
50 ml víz
1 ek méz
8 g étkezési zselatin+ 3 ek víz
Csipet só

A forgatáshoz:

1 ek porcukor
1 ek étkezési keményítő

Elkészítése:


A fent megadott alapanyagból egy adag ( egyféle izű és színű ) pillecukor lesz, én 3 félét készítettem,
a sárga citromos, a zöld mentolos, a rózsaszín pedig puncsos ízű. Ételfestéket és aromákat használtam, ízesítése tetszőlegesen választható. No, de nézzük előről:

A cukrot, vizet és a mézet egy nyeles lábosba öntjük, ès felfottaljuk. Ha forrt, visszavesszük takarékra ès 1-2 percet főzzük. Közben a zselatit egy magas falú műanyag tálba öntjük, hozzáadjuk a vizet és összekeverjük. A cukros mézes szirupból öntünk hozzá egy keveset és robotgéppel alacsony fokozaton elkezdjük verni. Folyamatosan hozzáöntjük az összes szirupot, beletesszük a csipet sót és alacsony fokozaton türelmesen verjük tovább. Amikor elkezd sűrűsödni és fehéredni, akkor lehet szinezni és ízesíteni. Ha azt látjuk, hogy kezd nyúlóssá válni és felkúszni a robotgép karjainak szárán, ( et nálam kb 20 perc után következett be) feljebb kapcsoljuk a fokozatot és még 1-2 percet verjük.
Ekkor ilyennek kell lennie:



Egy 18x21-es kistepsit kibélelünk sütőpapírral, amit lekenünk étolajjal. Beleöntjük a ragacsos masszát, beolajozott spatulával elegyengetjük. Egy másik sütőpapírt is lekenünk olajjal, és betakarjuk vele a tepsit. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Ráborítjuk a sütőpapírra, csíkokra vágjuk, majd ollóval felkockázzuk. Egy tálba összekeverjük a keményítőt és a porcukrot, és ebben forgatjuk meg a pillecukrokat.








2016. február 2., kedd

Pizzás párna

Dorka lányom nagy kedvence, a Lidl- be, ha megyünk, mindig pizzás párnát kér...most beteg szegénykém, nincs étvágya, alig eszik valamit...ezért találtam, ki, hogy ezt sütök neki, hátha jóízűen megeszi...és megérte, nagyon örült neki, és végre jó étvággyal evett!



Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta
140 g sürített paradicsom
Pizza fűszer
Fokhagyma granulátum
Bors

1 tojás a kenéshez

Elkészítése:


A sürített paradicsomot ízlés szerint befűszerezzük. A leveles tésztát vékonyra sodorjuk, majd 5x3- as téglalapokra vágjuk. Egy téglalapot megkenünk paradicsomos szósszal, egyet pedig berácsozunk sütirácsozó hengerrel, és a megkent lap tetejére tesszük.

Az így kapott párnácskákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

2016. január 31., vasárnap

Brownie borsodóval

Csokis sütire vágytam...amihez jórészt hozzájárult az is, hogy a héten egyik reggel, mielőtt munkába indultam, a paprika tévén csokis browniet sütöttek... ezért aztán a vasárnapi desszertnek ezt választottam. Meg kell mondjam, nem csalódtam! Isteni finom, kívül ropogós, belül szaftos csupacsoki....kiváló!


Hozzávalók:

A browniehoz:

20 dkg vaj
20 dkg étcsoki
4 tojás
25 dkg cukor
10 dkg liszt

A borsodóhoz:

2 dl fehérbor
1 dl víz
15 dkg nádcukor
Fél citrom leve és reszelt héja
Késhegynyi fahéj
1 tk vaniliás cukor
1/4 ek liszt
2 tojás


Elkészítése:


A vajat és a csokit vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, majd belecsorgatjuk a megolvadt csokit és alaposan összekeverjük. Kis méretű kivajazott kilisztezett hőálló kerámia tálba öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük.

Amíg sül, elkészítjük a borsodót. A hozzávalókat egy nyeles lábosban kézi habverővel összekeverjük, majd gőz fölött folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg felforr és besűrűsödik.

2016. január 21., csütörtök

Márványos brownie

Igazából szerintem nem sok köze van a browniehoz, de nagyon finom süti, és pillanatok alatt egyszerűen összedobható....

Hozzávalók:

3 tojás
90 g puha vaj
150 g nádcukor
2 tk vanilia aroma
60 g liszt
30 g holland kakaó
250 g natúr sajtkrém

Elkészítése:

Két tojást szétválasztunk, a fehérjéket külön tálakba tesszük, a sárgájukra ezúttal nem lesz szükség. ( Én lefagyasztottam.)

Egy tálban összekeverjük robotgéppel a vajat, 90 grammot a cukorból, 1 tojásfehérjét, a vanilia aromát valamint egy egész tojást. Apránként hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet. Alaposan összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt 20x23-as tepsibe vízes kézzel elegyengetjük.

A sajtot a maradék cukorral és a tojás fehérjével robotgéppel elkeverjük, és a tésztára öntjük. Villával márványosítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.


2016. január 19., kedd

Csokis keksz mogyorós csokigolyókkal

A héten farsang lesz az óvodában, valami finomságot vinni kell...gondolkodtam, mit is készítsek, amit szeretnek a gyerekek, mutatós és nem krémes...így hát hamar leszűkült a kör a kekszekre. Az nálunk mindenféle fajta formában nagy siker, most sem volt ez másképp. Amikor kisült, nekiesett mindenki, menekíteni kellett...persze javaslatokat sorra kaptam, hogy mi mást kéne sütni inkább az oviba, mert ezt el nem engedik...:-)

Hozzávalók:

20 dkg vaj ( nem margarin!!!)
12 dkg cukor
1 tojássárgája
28 dkg liszt
1 ek kakaópor
3 ek vaniliás cukor

Díszzítéshez:

1 cs. mogyorós csokis drazsé


Elkészíotése:

A vajat a cukorral, vaniliás cukorral és a tojássárgájával robotgéeppel habosra keverjük, majd fakanállal hozzákeverjük a  kakaóporral elkevert lisztet, végül kézzel összegyúrjuk a tésztát. Folpackba tekerjük és hűtőben pihentetjük fél órát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gombóckákat sorakoztatunk, majd egy pohár aljával lenyomkodjuk. A tésztába mogyorós cukor drazsékat nyomkodunk.

180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puhák. Tegyük hűvös helyre, ha kihűlt, ropogós lesz.



2016. január 11., hétfő

Francia krémes

Vettem a napokban egy csomag leveles tésztát. Nem volt vele különösebb célom, egyszerűen csak szeretem, ha van itthon, mert sose lehet tudni, mikor kell...tegnap este gondolkodtam, mi legyen a desszert ebéd utánra, és eszembe jutottt a francia krémes....és már nem is gondolkodtam tovább...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

1 csomag fagyasztott leveles tészta

A krémhez:

1 l 2,8%-os tej
4 tojás
25 dkg cukor
13 dkg liszt
Fél rúd vanilia

A habhoz:

400 ml habtejszín
4 tk porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tej felét. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a vaniliarúddal felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a másik masszához és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg még forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjék kemény habját. Lehűtjükk.

Amíg hűl, kisütjük a tésztát. A fagyasztott leveles tésztát miután kiolvadt, ketté vágjuk. Vékonyra sodorjuk.tetejét megböködjük. Azt a kisodort lapot, ami a teteje lesz, Késsel bevágjuk a szeleteket, hogy amikor kihűlt a tészta, könnyen szeletelhető legyen.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, amikor kezd keményedni, hozzákanalazzuk a porcukrot.

Amikor kihűlt a tészta és a krém is, az alsó lapra rákenjük a vaniliás krémet, erre jön a felvert habtejszín, végül rásorakoztatjuk a kockákra vágott tésztalapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.


2016. január 10., vasárnap

Szezámmagos kréker ( gluténmentes)

Még sosem sütöttem gluténmentes lisztből, nem ismerem, és tapasztalatom sincs ezekről a termékekről. Néhány hónapja kaptam egy zacskó tökmaglisztet...mindenképp ki akartam próbálni, csak nem tudtam mire...aztán Viki oldalán találtam egy kréker receptet, megtetszett, és átvariáltam picit.:-) 

Hozzávalók:

15 dkg tökmag liszt
7,5 dkg margarin
70 ml tejszín
1/2 mokkáskanál só
1 kk fokhagyma
4 kk szezámmag
3 kk egész mák

Elkészítése:

A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát. Két sütőpapír közt gyúródeszkán amennyire csak tudjuk, olyan vékonyra sodorjuk. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz.

Ha kisodortuk, derelyevágóval 2x2-es kockákra vágjuk, megszórjuk szezámmaggal és egész mákkal a tetejét. Süttőpapírral együtt tepsibe tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc akatt megsütjük.


2016. január 3., vasárnap

Leopárd kalács édesítőszerrel

Igazság szerint tegnap szerettem volna kiposztolni ezt a receptet, mert akkor készítettem először, és olyan viharos gyorsasággal elfogyott, hogy még megkóstolni sem tudtam, nemhogy fotózni...:-)

Az interneten keresgélve bukkantam egy oldalon az ötletre, ott leopárd kenyér szerepelt. Nagyon megtetszett az ötlet, de úgy gondoltam, én inkább kalácsként fogom megsütni a saját receptemmel. Édesítőszerrel készült, csak annyi cukor van benne, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges...a tetején a jégcukor opcionális....tettem rá, mert imádom, de elhagyható...



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
240 ml tej
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
35 szem édesítő tabletta
50 ml étolaj
1/2 narancs reszelt héja

A kakaós gombóchoz:

3 g holland kakaó
1/2 kk fahéj
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta

A sötétebb kakaós gombóchoz:

15 g holland kakaó
1/2 kk kardamom
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta

A tetejére:

1 tojás fehérje a kenéshez
Jégcukor

Elkészítése:

2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék 20 ml- ben felolvasztjuk az édesítőszert, majd az összes hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát, könnyű, laza állagúnak kell lennie. Elfelezzük a gombócot. Az egyik felét letakarva kelni, hagyjuk. A másikat pedig két egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 3 g kakaót dolgozunk bele, fahéjjal pici tejjel és az olvasztott édesítőszerrel. A másikba pedig a 15 g kakaót, kardamomot, pici tejjel és az édesítőszerrel. Mindhárom gombócot duplájára kelesztjük, majd mindegyiket 5 részre osztjuk. 

Püspökkenyér formát kivajazunk.

A világosbarna gombócból olyan hosszú hengert formázunk, mint a sütőforma. A sötétbarna gombócot hosszúkás formára sodorjuk, majd betekerjük vele a világosbarna hengert. A fehér tésztát is hosszúkásra nyújtjuk, és abba is beletekertjük a barna hengert.

A többi gombóccal is ugyanígy járunk el. Az így elkészült 5 hengereket a püspökkenyér formába tesszük. Pihentetjük 15 percet, majd a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. 

A kalács tetejét lekrenjük tojás fehérjével, megszórjuk jégcukorral és kb 30-35 perc alatt megsütjük.

A folyamat képekben: