2018. február 24., szombat

Sajtos-vajas kifli

Lencselevel mellé keresgéltem valami kelt tésztát, végül Gabriella oldalán találtam rá erre a kis gyöngyszemre. Mit mondjak? Ez valami fantasztikusan finom. Érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, dagasztani sem kell.




Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
2 tk só
1 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Tejföl

A töltelékhez:

10 dkg puha vaj
10 dkg reszelt trappista

A tetejére:

1 tojás sárgája
3 ek tej
Reszelt trappista

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a cukros tejben elkevert élesztőt. Nem szükséges felfuttatni. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől lazább, de nem ragacsos állagú tésztát kapunk.

Nem kelesztjük, lisztezett deszkán kisodorjuk kb 5 mm vastag téglalapra. Egyenletesen rákenjük a vajat, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot. A keskenyebb oldala felől feltekerjük. Az így kapott tekercset konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kb a felénél keresztben kettévágjuk.

A két fél tekercset lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságú téglalapokká sodarjuk,amikből háromszögeket vágunk. Feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 20 percet sütjük.




2018. február 5., hétfő

Sajtos kréker

Szilveszterre sütöttem ilyer először, akkora sikert aratott, hogy Dorka azt kérte, ezt süssem a névnapjára, ezt szeretné vinni a suliba. Mivel akkor időhiány miatt nem mentettem le a receptet, gyorsan elkezdtem kajtatni a neten, hogy hol is olvastam. Ezúton is köszönöm Rupáner-konyhának a receptet!


Hozzávalók:

22 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
20 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a sajtot, végül a tojások sárgájával összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órát. Én reggel dobtam össze a tésztát, és este munka után sütöttem ki.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, derelyevágóval 1,5x1,5 cm-s négyzetekre vágjuk, fogpiszkálóval lyukakat szúrunk a négyzetekbe.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kréketeket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2018. január 28., vasárnap

Mogyorókrémmel töltött csokis korongok

Állandó időhiánnyal küzdök az utóbbi időben, és közeledi a sulis farsang, amire mint minden évben, idén is vinni kell vmi süteményt. Mivel hét közepén lesz, olyanban gondolkodtam, amit villámgyorsan el tudok készíteni, akár munka után is, de emellett persze az sem árt, ha mutatós, végtére is gyerekeknek készül.


Hozzávalók:

1 cs piskóta tallér ( Lidlben kapható)
Mogyorókrém
1 tábla csokoládé
Kevés olaj
Díszítéshez dekorcukor

Elkészítése:

Egy piskótakorongot átszúrunk fogpiszkálóval úgy, hogy alul kilógjon kb 1 cm-re. Egy másik piskótakorong alját megkenjük mogyorókrémmel, majd hozzátűzzük a fogpiszkálóhoz. Az összeset elkészítjük, majd olvasztunk csokit, kevés olajjal, megmártogatjuk benne a korongokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, tetejét leszórjuk dekor cukorral. 

Fogyasztás előtt várjuk pár órát, hogy megpuhuljon a piskóta, de az se baj, ha előző este készítjük el.

Tipp: mogyorókrém helyett tölthetjük lekvárral, vagy akár banán szeletekkel is.


2018. január 27., szombat

Házi sajtos ropi

Dorka pizsipartira megy ma a barátnőjéhez, és arra gondoltam, sütök estére a lányoknak valami sós ropogtatni valót. Erre fellelkesülve kezdtem böngészni a neten, és feldobta Stahl Judit ropiját. Nagyon megtetszett, egyrészt azért, mert Stahl Judit receptjeiben még sosem csalódtam, másrészt, mert zabpehelylisztből készül, ami ugye azt jelenti, hogy jómagam is bűntetlenül nassolhatok belőle, így nem is keresgéltem tovább.... 😊 Nem bántam meg, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
Pici szódabikarbóna
1 tk só
10 dkg reszelt trappista
10 dkg margarin

Elkészítése:

A zabpelyhet kávédarálóval ledaráljuk, tálba öntjük, elkeverjük benne alaposan a szódabikarbónát és a sót. Belereszeljük a sajtot, belekockázzuk a margarint és összegyúrjuk a tésztát. Kicsit ragadós lesz, úgyhogy alaposan lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, majd derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ropikat, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.

2018. január 21., vasárnap

Áfonyás ropogós zabkeksz

Szeretem, ha van itthon házi keksz, hogy legyen mihez nyúlni a gyerekeknek, tízóraira, vagy uzsonnáta, ezért aztán gyakran sütünk ilyesmit....kifogyott a készlet, így aktuálissá vált legyártani egy adagot. Őszintén szólva ezt most nem is én csináltam, hanem Dorka, és meg kell, hogy mondjam, ügyesen boldogult a konyhában, büszke vagyok rá... 😊


Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
1 ek liszt
1 kk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tojás
8 dkg nádcukor
6 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A zabpelyhet, a sütőporral elkevert lisztet, fahéjat és a reszelt citromhéjat egy tálba öntjük, a szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük. A cukrot a tojással habosra keverjük, majd beleforgatjuk a zabpelyhes keveréket, végül beleöntjük az áfonyát

Sütőpapírral bélelt tepsibe diőnyi gombócokat sorakoztatunk, lalapítgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percet sütjük.

2017. november 26., vasárnap

Gyümölcstorta liszt és cukor nélkül

Gyerekeim gyümölcstortát kértek a hétvégén, én pedig úgy gondoltam, ezúttal úgy készítem el, hogy én is büntetlenül ehessek belőle...az eredmény az lett, hogy akár süthettem volna normál módon is, mert úgy eltűnt, hogy épp csak megkóstolni tudtam. 😊



Hozzávalók:

A tésztához:

4 ek fruktóz
2 tojás
4 ek kakaó
1 tk sütőpor
2 ek olaj

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás pudingpor
2 ek fruktóz
3 szem édesítő tabletta
4,5 dl tej
Kevés margarin

A zseléhez:

125 ml víz
25 ml szamóca szörp
3 tk zselatinpor

Mandarin, banán

Elkészítése:

A piskótához a fruktózt a tojással habosra keverjük, majd belecsorgatjuk az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélelt 18 cm-s tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A pudingporba belekeverjük a fruktózt és az összetört édesítőt, kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradékot felforraljuk, majd belekeverjük és sűrűre főzzük a pudingot. Még forrón belekeverünk egy darabka margarint. 

A közben kihűlt piskótánkra banán szeleteket sorakoztatunk, és ráöntjük a pudingot, lehűtjük.

Elkészítjük a zselét. A langyos szörpbe, belekeverjük a zselatint, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Langyosra hűtjük, közben mandarin gerezdeket teszünk a puding tetejére. Erre öntjük a langyos zselét.

Ha megdermedt, akkor vesszük le a torta karimáját, és szeletelhető.

2017. november 1., szerda

Bögrés pogácsa

Tegnap a facebookon böngészgetve bukkantam rá erre a receptre, ami pont kapóra jött, egyrészt mert nagyon pogácsásak vagyunk, másrészt pedig mivel ma nem dolgozunk, reggelire el tudtam készíteni a gyerekeknek.



Hozzávalók:

1/2 bögre langyos tej
1 tk cukor
1/2 friss élesztő
5 bögre liszt
20 dkg margarin
1 ek zsír
1 csapott ek só
1 bögre tejföl
1 tojás+1  sárgája villával picit felverve

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd belekeverjük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, tehetünk hozzá még tejet, de ne legyen ragadós. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk, majd, mint egy bejglit, feltekerjük, jobbról-balról egymásra hajtjuk, tálba tesszük és fóliával letakarva hűtőben pihentetjük reggelig.

Másnap ismét kisodorjuk, hajtogatjuk, alulról, felülről, jobbról balról. Kis pihentetés után ujjnyi vékonyra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel bevágjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, húsz percet kelni hagyjuk, közben bekapcsoljuk a sütőt
200 fokra, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük.












2017. október 16., hétfő

Mazsolás zabkeksz

ismét tanácstalanul álltam hétvégén a mit süssek vasárnapi desszertnek kérdés előtt, elkezdtem hát lapozgatni a rendelkezésemre álló sütis szakácskönyveket, amit őszintén szólva nem túl nagy gyakorisággal teszek, különben már rég szemet szúrt volna ez a finomság....most pont kapóra is jött, gyerekek is imádják, nagy sikere volt. 😊



Hozzávalók:

125 g vaj
125 g nádcukor
1 tojás
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
125 g apró szemű zabpehely
100 g mazsola
60 g mogyoró
Csipet só

Elkészítése:

A vajat a nádcukorral és a tojással habosra keverjük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Ezt hozzáadjuk a kikevert cukros vajhoz, végül beledolgozzuk a zabpelyhet, a mazsolát és a durvára tört mogyorót. Hűtőben pihentetjük 20 percet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gomócokat sorakoztatunk belőle egymástól kb 3 cm távolságra, mert a gombócaink a sütőben majd szét fognak terülni. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük.

2017. október 7., szombat

Túrógombóc útifű maghéjjal

Igaz, hogy nem kell sütni, de a desszert kategóriában kitűnően megállja a helyét, és, ami a legjobb benne, bűntetlenül fogyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon könnyű dolgozni vele, szuper finom.



Hozzávalók:

A gombóchoz:

50 dkg túró
3 tojás
1 vaniliarúd kikapart belseje
3 ek gyümölcscukor
10 szem édesítő tabletta összetörve
4 ek útifű maghéj

A joghurthoz:

2 dl natúr görög joghurt
5 szem összetört édesítő tabletta
őrölt fahéj

A forgatáshoz:

Darált dió

Elészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, botmixerrel kicsit keverhetünk rajta, ha nagyon darabos a túró. Negyed órát pihentetjük, hogy megdagadjon az útifű maghéj. Könnyen kezelhető, jól gombócolható masszát kapunk. Forró, de nem lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, darált dióban megforgatjuk.

A joghurtot összekeverjük az összetört édesítővel és a fahéjjal, ezzel tálaljuk.

2017. szeptember 24., vasárnap

Boci kuglóf

A héten botlottam bele ebbe a receptbe, megtetszett, így jó alkalomnak gondoltam a hétvégi szüretet, hogy kipróbáljam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és finom. Kell ennél több? 😊

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
3 ek holland kakaó
1 cs. sütőpor
3 tojás
15 dkg cukor
60 ml olaj
100 ml tej

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
4 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. vaniliás pudingpor
130 ml tej

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A hozzávalókat összekeverjük, majd botmixerrel pépesítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ha felverődőtt, apránként hozzákeverjük a tejet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük először a tészta harmadár, majd rákanalazzuk a túrós massza felét, erre jön a tészta következő harmada, majd még egy réteg túró, végül a maradék tészta.

200 fokra felmelegített sütőben sütjük 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és további 45 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor borítsuk ki a formából, szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral.

2017. augusztus 8., kedd

Joghurt torta cukor nélkül

.....ami ezúttal Botika születésnapjára készült. Merthogy ismét eltellt egy év és az én nagyfiam immáron 5 éves lett....rohannak az évek. Hétvégén nagyobb családi körben már megünnepeltük, tortát is kapott, amit nem én csináltam, mert dolgoztam. Kicsit rosszul is éreztem magam, mert eddig az összeset én készítettem. Mivel a szülinapja pontosan ma van, így arra gondoltam, összedobok vmi nagyon gyors tortát, így munka után, mert nem szülinap a szülinap torta nélkül... 😊
Végül akkora sikere lett, hogy rekordidő alatt elfogyott... 😊


Hozzávalók:

1 cs mézes keksz
450 g natúr joghurt
2 dl habtejszín
10 szem édesítő tabletta
3 ek gyümölcscukor
1 cs. zselatin fix
Eperlekvár a díszítéshez

Elkészítése:

A joghurtot egy keverőtálba öntjük, beletesszük az összetört édesítőt, a gyümölcscukrot és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan beleforgatjuk a zselatin fixet.

A tortaforma aljába kekszeket teszünk, rásimítjuk a joghurtos krém felét. Még egy sorban kekszeket teszünk rá, majd erre jön a massza másik fele.

A tetejét elsimítjuk, eperlekvárt pötyögtetünk rá, fogvájóval márványosítjuk.

2017. július 26., szerda

Liszt nélküli zsemle

Visszatervén a diétához, a facebookon nézelődve bukkamtam erre a receptre, kicsit szkeptikusan olvasgattam, de jól hangzott, ezért úgy gondoltam, sok veszteni valóm nincs. Ha nem jó, akkor legalább kipróbáltuk. 

Villámgyorsan összedobtam, egyszerű is volt elkészíteni, aztán ahogy a sütőben elkezdett "dagadni", egyre nagyobb reményeket fűztem hozzá, hogy ennek igenis jónak kell lennie.....alig vártam, hogy végre megkóstolhassam, és jött a nagy meglepetés, isteni lett! Alig van benne szénhidrát, csodás! Új kedvenc!



Hozzávalók:

4 tojás
35 g útifű maghéj
2 tk sütőpor
15 g lenmag
10 g szezámmag
125 g krémsajt

Elkészítése:

A tojásokat villával picit felverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert útifű maghéjat, a magokat, 
végül a sajtkrémet. Állni hagyjuk 10 percet.

6 gombócot formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített 
sütőben 35 perc alatt megsütjük.


















2017. július 24., hétfő

Szilvalekvárral töltött mézes rúd

Életmód váltás ide, vagy oda, néha azért belefér egy kis bűnözés, főleg, ha mézes lapos receptet talál az ember lánya, na, annak igen nehéz ellenállni. A mézeskalács jellege miatt karácsonyi sütinek gondolnám, de az év bármely időszakában ugyanolyan kiváló. Nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Kiadós, 4 rúd lesz ebből az adagból.





Hozzávalók:

8 dkg zsír
16 dkg méz
20 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
Fél sütőpor
Csipet só
Mézeskalács fűszer ízlés szerint

A töltelékhez:

Közepes üveg szilva lekvár (3 dl)
Fél cs.vaniliás puding
2 ek cukor ( ha szükséges)
15 dkg durvára darabolt dió

Elkészítése:

A zsírt, mézet, cukrot és a tojást összemelegítjük. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd belekeverjük a mézes masszába. Elég ragacsos tésztát kapunk, ezért hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük és kihűl a szilvás töltelék.

A lekvárba elkevetjük a pudingport és felforraljuk. Ha szükséges, tegyünk bele cukrot, ha felforrt. Lehűtjük.

A tésztából 4 gombócot gyúrunk, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Én vékonyra sodortam, így utólag, legközelebb vastagabbra hagyom, mert a lekvár nagyon eláztatta, bár volt, akinek így ízlett.

A közepére hosszába rákenjük a lekvár 1/4-ét, megszórjuk darabolt dióval, majd ráhajtogatjuk a
széleit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, 170 fokra lőmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.

2017. július 15., szombat

Felhőlángos

Életmódot váltottam....azóta érezhetően kevesebbet sütök, max a gyerekeknek, amit kérnek, A riposton belebotlottam ebbe a receptbe, picit utána olvastam, mindenhol nagyon pozitív visszajelzésekkel találkoztam, így aztán úgy gondoltam, túl sokat nem vesztek vele, ha megpróbálom.

Az első sütésem tapasztalatai: gyerekeknek adtam vacsorát, közben elkezdtem készíteni magamnak a felhőlángost, villámgyorsan elkészült, mire az aprónép jóllakott, ki is sült. Elkészítettem hozzá a fokhagymás tejfölt, reszeltem sajtot, kitettem a lángosokat egy tányérra, asztalhoz ültem...megjelentek a jóllakott gyerekeim, és nekiestek. Lefotózni sem tudtam, úgyhogy tanácsként mondanám, hogy dupla adagnál kevesebbet ne készítsen senki. 😜



Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg túró
1 cs.sütőpor
1/2 mk só

Elkészítése:

A túrót a tojások sárgájával és a sóval alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
belekeverjük a sütőport is, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszàt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat teszünk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.









2017. május 1., hétfő

Gluténmentes kókuszkocka

Gluténmentes sütit kellett ma sütnöm, és bevallom, még sosem sütöttem ilyet, kicsit tudatlan vagyok a témában, és hogy biztosan ne kerüljön bele semmi olyan, ami nem szabad, segítséget is kértem, és kiművelődtem, megtudtam, hogy a sütőpor és a cukrozatlan kakaópor sem tartalmaz glutént, így nyugodtan használhattam.

Bevallom, nemcsak, hogy gluténmentesen, normál módon sem sütöttem soha kókuszkockát, mert attól tartottam, hogy száraz, azt pedig senki nem szereti. Nos, nem tudom, hogy rendes lisztből milyen, de a kukorica lisztes változata valami isteni lett! Szaftos, csokis, nagyon finom. Azt hiszem ezt a változatot fogom használni.



Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
6 dkg cukor
6 dkg kukorica liszt
4 dkg cukrozatlan kakaó+2 dkg porcukor
2 tk sütőpor

A csokikrémhez:

25 dkg margarin
2 dl víz
4 dkg kakaó
15 dkg cukor
Rum aroma

A forgatáshoz:

Kókuszreszelék
Porcukor

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, a kukorica lisztet, a sütőporral, majd a kakaóba kevert porcukorral összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habba, sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a csokikrémet, a hozzávalókat összekeverjük, majd felolvasztjuk közepes lángon.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, rácsorgatjuk a csokis masszát, úgy, hogy minden oldalára jusson, majd beleforgatjuk a porcukorral elkevert kókuszreszelékbe.


2017. február 5., vasárnap

Fehércsokis pudinggal töltött kosárkák

Dorka napi sulis sütinek készültek...hosszas gondolkodás előzte meg most is, mint minden évben, végül aztán elkezdtem lapozgatni azt a süteményes könyvet, amire a céges karácsonyi bulin tettem szert, és elkapott az ihlet....



Hozzávalók:

A kosárkákhoz:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
9 dkg nádcukor
2 ek hideg víz
2 tojássárgárgája
Csipet só
Fél kk fahéj

A töltelékhez:

2 cs. Fehércsoki ízű pudingpor
12 ek cukor
6 dl tej
4 ek tejföl
1/2 kockamargarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, amíg a kosárka formákat előkészítjük. 33 db-ra lesz szükségünk. Mindegyiket olajjal egyenként kikenjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk a tésztát, majd a kosárkákkal kiszaggatjuk, és rögtön bele is nyomkodjuk a formákba. 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingporhoz keverjük a cukrot és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük, sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a tejfölt. Ha besűrűsödött, lehűtjük, majd robotgéppel belekeverjük a margarint.

Habzsákba tesszük, megtöltltjük vele a kosárkákat. Tetejére dekorcukrot szórunk.


2017. január 8., vasárnap

Gyümölcsös puding chia maggal CUKOR NÉLKÜL

Év eleje lévén ismét rátévedtem a mérlegre.....nem kellett volna...jó sok plusz kilót sikerült összeszednem az utóbbi hónapokban, ez rádöbbentett, hogy változtatnom kell, hogy megállítsam a folyamatot. Ez nálam már nagyon nagy szó, mert imádok enni, szeretem a finom ételeket. Terveim szerint három tételt hagyok el az étrendemből, a kenyeret, a tésztát és a cukrot. Nehéz lesz, de megpróbálom.

Vasárnap azonban szükség van desszertre ebéd után. Kizárásos alapon maradnak a pohárkrémek édesítőszerrel. Kaptam egy nagy zacsi eritritet, amit sosem használtam korábban, nem ismertem, annyi infom volt, hogy a cukor édességének kb 60%-át produkálja, így csak érzésre borítottam bele az édesítő tabletta mellett. Meg aztán ki hogy szereti, van, aki jobban, van aki kevésbé édesen. Döntse el mindenki maga. 😊

Hozzávalók:

A gyümölcszseléhez:

1 marék magozott meggy
3-4 szem szilva
1 barack
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
3 ek rum
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
2 csapott ek vaniliás puding
2 tk chia mag

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás puding
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
0,5 l tej

Elkészítése:

A fagyasztóból elővett gyümölcsöket megmossuj, a szilvát és a barackot összekockázzuk, nyeles lábosba tesszük. Beleöntjük a rumot, a pudingot, fűszereket, végül az édesítőszereket, és sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a chia magot.

Az édesítőket a pudinghoz adjuk, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk. Belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Poharakba tálaljuk felváltva a pudingot és a gyümölcszselét. 5 pohár lesz belőle.


2016. december 31., szombat

2016. december 29., csütörtök

Szárazkovászos vekni

Nagyon szeretem a kovászos kenyeret, viszont mostanában nincs időm kovásznevelgetésre, ezért most megpróbálkoztam a száraz kovásszal, vettem egy zacskóval a bioboltban Itt volt a nagymamám, így aztán jól kifaggattam, hogy ossza meg velem a száraz kovász felhaszálásáról szerzett tapasztalatait. Összedobtuk, amink van, így készült el a mai kenyérkém.



Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt (búzaliszt)
5 dkg BL200 liszt (tk búzaliszt)
5 dkg BL70 liszt (tönkölyliszt)
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
Fél cs. száraz kovász + 50 ml langyos víz
2 tk só
270 ml langyos víz

Elkészítése:

A sütés előtti este bekovászolunk. Kimérjük a liszteket, összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az öregtésztát, beleszórjuk a száraz kovászt és belemerzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk 50 ml langyos vizet, jól összekeverjük az öregtésztával.


Konyharuhával letakarva a pulton pihentetjük reggelig.




Másnap hozzáadjuk a sót és a langyos vizet. A liszt minőségétől függően lehet picit több vízre is
szükség, apránként adjuk hozzá, a lényeg, hogy ne kemény, rugós tésztát kapjunk. Alaposan átdagasztjuk.



Pihentetjük 15 percet, ismét átdagasztjuk, majd a pulton letakarva duplájára kelesztjük.




Ha megkelt, ez nálam most kb egy óra volt, áldolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiba tesszük, pulton letakarva ismét kelni hagyjuk. Kb 45 perc múlva pengével bevágjuk, majd bő fél óra múlva langyos vízzel lepermetezzük.



A jénai tetejébe is vizet permetezümk, majd a tetőt rátéve 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30 percet sütjük így, majd a tetőt levesszük, a hőfokot visszavesszük 200 fokra, 15 percet sütjük így, kivesszük a jénaiból és további 15 percet sütjük.

A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácsra téve hűvös helyre tesszük.


2016. december 12., hétfő

Sós rúd

Megtaláltam végre azt a sós rúd receptet, amit olyan régóta keresek....Eddig az volt a problémám, akárhány recepttel próbálkoztam, hogy frissen isteni, aztán ha kihűlt, megpuhul. Ez pedig frissen is ropogós, és az is marad.



Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 margarin
2 ek zsír
1,5 tk só
1 sütőpor
Kb. 30 dkg tejföl
1 tojás + 1 a kenéshez
Tetejére reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és a zsírt, beleszórjuk a sütőport, sót, majd a tojással és a tejföllel együtt összegyúrjuk.  Annyi tejfölt tegyünk hozzá, hogy laza, könnyű tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, gombócot formázunk belőle. 

Kb fél cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, derelyevágóval kb 1 cm-s rúdakat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

2016. december 11., vasárnap

Trüffel golyók

Közeleg a karácsony, és úgy érzem, icipicit el vagyok maradva a készülődésben.  Anyukám receptes könyvében évek óta ott lapul ez a recept, amit egy szőrólapról menekített meg, de valahogy még sosem készítettük el. Most, amolyan ünnepek előtti főpróbaként összedobtam. Mit mondjak? 5 perc alatt kész....igaz, egy éjszakát pihennie kell gombócolás előtt, de ahogy kihűlt, kiskanállal megkóstoltuk, és alig tudtunk leállni vele.




Hozzávalók:

200 g tejcsoki
100 g vaj
70 g 30%_os tejszín
50 g cukor
2 ek brandy ( ennek hiányában én pálinkát használtam)
1 tk rum aroma
30 g kakaópor a hemergetéshez

Elkészítése:

A tejszínt, vajat és a cukrot egy edénybe öntjük. Állandó kevergetés mellett közepes lángon melegítjük, amíg a cukor és a vaj elolvad. Ezután levesszük a tűzről, beleöntjük a darabokra tört csokit, a pálinkát és a rum aromát.folyamatosan kevergetjük, amíg a csoki fel nem olvad.

Megvárjuk, amíg kihűl, majd letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Másnap egy tálkába szitáljuk a kakaót, kivesszük a hűtőből, két kiskanállal gombócokat formázunk belőle, majd beleforgatjuk a kakaóporba.



2016. december 4., vasárnap

Kövön sült vörösboros cipó

Egy helyi borász éttermében szolgálnak fel az ételekhez saját borukkal dagasztott kenyeret, innen jött  az ötlet, hogy ezt nem lenne rossz kipróbálni...volt itthon fehérkenyér lisztkeverékem, így hát a víz helyett borral dagasztottam. Eredmény:enyhén pikáns íz, laza, habkönnyű rózsaszín belezet, ropogós héj...😊


Hozzávalók:

50 dkg fehérkenyér lisztkeverék ( Aldiból)
1 dkg élesztő
2,8 dl vörösbor

Elkészítése:

A lisztkeveréket egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos vörösborral bekovászoljuk, pihentetjük 3-4 órát.

A maradék vörösbort langyosra melegítjük, majd a kovászos lisztkeverékhez adjuk és jó alaposan bedagasztjuk a kenyeret. Pihentetjük 15 percet, ezután ismét átgyúrjuk. Lisztezett gyűródeszkán cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban duplájára kelesztjük.

A kelesztési idő felénél pengével bevágjuk. A sütőbe beletesszük a samott téglát, amire majd rátesszük a kenyeret.

Az időközben megkelt kenyeret vízzel bepermetezett sütőzsákba tesszük, a zsák száját lezárjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 percet sütjük. Visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Kivesszük a
zsákból és a tálból a kenyeret és a forró kövön folytatjuk a sütést további 20 percet.

A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük.



2016. december 3., szombat

Gesztenyés alagút

A boszorkány máglya óta imádom a gesztenyés sütiket, így amint meghallottam ezt a receptet, már tudtam is, mi lesz a hétvégi desszertünk.....😀 Sütés nélkül, könnyen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.



Hozzávalók:

2 cs. gesztenye massza
50 g vaj
1 cs. vaniliás puding
4 ek cukor
3 dl tej
2 dl tejszín 
1 cs.zselatin fix
3 ek porcukor
12 db babapiskóta
Tej+ rum aroma

Tetejére:

10 dkg étcsoki
20 ml olaj

Elkészítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, kevés tejjel kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingot hozzáöntve sűrűre főzzük.

Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal, hagyjunk rá bőven a szélére, hogy majd be tudjuk vele takarni a sütit. A gesztenyemasszát a vajjal robotgéppel elkeverjük, és belenyomkodjuk az őzgerinc formába.

A tejszínt habosra keverjük a porcukorral. Amikor már majdnem kemény, hozzáöntjük a zselatin fixet. A felvert tejszínt óvatosan beleforgatjuk az időközben kihűlt pudinghoz. Ráöntjük a gesztenyére. A babapiskótákat rumaromás tejbe forgatjuk, majd rásorakoztatjuk a massza tetejére, végült ráhajtjuk a folpackot és hűtőben pihentetjünk 2-3 órát.

A hűtőből kivéve egy tálra borítjuk, és lekenjük a vízgős fölött felolvasztott olajos csokival. Ha megdermedt a csoki, szeletelhető.

2016. november 13., vasárnap

Mézes keksz

sokáig gondolkodtam, milyen desszertet is süssek ma ebéd utánra, több gondolatom is támadt, aztán ez mellett döntöttem, több okból is....egyedül maradtam Botikával, aki égett a vágytól, hogy segédkezzen, gondoltam, ez pont az a süti, amibe kisgyerekeket be lehet vonni, másrészt, imádjuk a mézes kekszeket... Bár így utólag visszagondolva, óriási hiba volt nem dupla adagot begyúrni...😊

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tk mézeskalács fűszer
Csipet só
1/4 tk szódabikarbóna
50 g méz
100 g cukor
100 g margarin
1 tojás

Elkészítése:

A lisztet a fűszerrel, sóval és szódabikarbóná al alaposan elkeverjük. A mézet a cukorral és a margarinból egy evőkanállal mérsékelt tűzön felolvasztunk, majd a maradék margarinnal és a tojással   Kézi habverővel jól elkeverjük. A lisztes keverékkel összedolgozzuk, ezután folpackba tekerve kb fél órára a fagyasztóba tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk. Sütipecséttel mintákat nyomunk bele, majd kiszaggatjuk. Ebben ragyogóan tudnak segédkezni a család lelkes kiskorú tagjai is....😊

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (sütőfüggő). Várjuk meg, amíg a tepsiben kihűl, tudom, nehéz feladat, mert a segítő kezecskék türelmetlenek...az, hogy meddig áll el, erről infom nincs, mert nálunk pillanatok alatt elfogyott....😊


2016. október 23., vasárnap

Ottfelejtett pogácsa

...amit még tegnap gyúrtam össze, aztán meg jól "ott felejtettem" a hűtőben....no, de nem véletlenül, hanem mert ez volt a "feladat".  Még szerencse, mert tegnap picit sűrű volt a nap, így ez most pont kényelmes, volt. Kb öt perc alatt összedobtam, aztán pedig a hűtőben pihent másnapig, reggelire pedig frissen kisült, puha, meleg pogácsát reggelizhetett a család.😊



Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
25 dkg túró
1 margarin
3 púpos ek tejföl
2 tojás sárgája
1 tk só
+1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A túrót robotgéppel pépesítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk a tésztát. A tejfölt hagyjuk utoljára, annyit adjunk belőle hozzá, hogy ne legyen kemény a tészta. A túró vizességétől függően eltérhet a szükséges tejföl mennyiség, nekem most 3 púpos evőkanállal vett fel.

Letakarjuk folpackkal, és hűtőben pihentetjük egy napot. Tovább is, akár 3-4 napig is gond nélkül eláll.

Másnap lisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cmre kisodorjuk, összehajtogatjuk. Alulról félig behajtjuk, felülről ráhajtjuk a tetejét, majd jobbról behajtjuk kb félig és a bal oldalát ráhajtjuk. Pihentetés nélkül ismét kisodorjuk, majd ugyanúgy megismételjük a hajtogatást. Pihentetés nélkül kisodorjuk 1,5-2 cm-re, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük tojással.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nálam  kb 20-25 perc alatt sült meg, de sütőfüggő.