Lencselevel mellé keresgéltem valami kelt tésztát, végül Gabriella oldalán találtam rá erre a kis gyöngyszemre. Mit mondjak? Ez valami fantasztikusan finom. Érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, dagasztani sem kell.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
2 tk só
1 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Tejföl
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
10 dkg reszelt trappista
A tetejére:
1 tojás sárgája
3 ek tej
Reszelt trappista
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a cukros tejben elkevert élesztőt. Nem szükséges felfuttatni. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől lazább, de nem ragacsos állagú tésztát kapunk.
Nem kelesztjük, lisztezett deszkán kisodorjuk kb 5 mm vastag téglalapra. Egyenletesen rákenjük a vajat, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot. A keskenyebb oldala felől feltekerjük. Az így kapott tekercset konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kb a felénél keresztben kettévágjuk.
A két fél tekercset lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságú téglalapokká sodarjuk,amikből háromszögeket vágunk. Feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 20 percet sütjük.