2014. április 8., kedd

Pudinggal töltött fahéjas cukros rúd

Már jó ideje szemezgettem Limara oldalán ezzel a finomsággal, de csak most sikerült a tettek mezejére lépnem. Végül a hajtogatási módszer volt az, amit ellestem, a recept és a töltelék a megyek a fejem után módszerrel született...:-) 

Kicsit nagyra sikerültek, legközelebb kisebbeket gyártok majd...de amúgy ízre rendkívül finom, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki!



Hozzávalók:

A tésztához:


50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás 
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja

A töltelékhez:

2 cs.vaniliás puding
6 ek gyümölcscukor
6 dl tej

A tetejére:

5 dkg olvasztott margarin
5 ek cukor
1 ek fahéj

Elkészítése:

Először a pudingot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Összekeverjük a pudingot a gyümölcscukorral, majd egy kevés tejjel felöntve simára keverjük. A többi tejet felforraljuk és belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk. Jól kezelhető, könnyű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára dagasztjuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 felé osztjuk a tésztát. ( így utólag lehet 16 felé is, mert kissé nagyok lettek) gombócokat formázunk belőlük.

Ovális formára sodorjuk a gombócokat. Kb középtájba teszünk egy nagy evőkanálnyi pudingot, majd alulról ráhajtjuk a tésztát. Széleit is visszahajtjuk. A tészta felső részét derelyevágóval beirdaljuk, és ráhajtjuk a töltelékes kupacunkra.




Az összes gombócot így készítjük el. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 180 fokos sütőben 15 perc alatt sütjük meg. Még melegében megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk fahéjas cukorral.


2014. április 6., vasárnap

Házi ropi mákkal és szezámmaggal

Anyuék szülinapi buliból hoztak kóstolóba ilyen házi ropit...elgondolkodtam rajta, hogy vajon ki pepecsel ezzel ennyit? Aztán, amikor megkóstoltam, meg is jött a válasz...hát én...mégpedig még ma...merthogy nagggyon finom volt! Kinyomoztuk a receptet és már neki is estem...és az igazság az, hogy nem is pepecs meló...villámgyorsan kész lett!

Nagyon jó ropogtatni való esti tv nézéshez, dobozban akár egy hónapig is eláll, már, ha nem fogy el azonnal...:-)

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl fehér bor
1 tk só

A tetejére:

1 tojás
2 marék mák
2 marék szezám mag

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, nagyon könnyen összeállítható, jó vele dolgozni.

Lisztezett gyúródeszkán két gombócot formázunk belőle. Amennyire vékonyra csak tudjuk, kisodorjuk, majd lekenjük felvert tojással. Megszórjuk egy marék mákkal. Félbehajtjuk. Ismét sodrunk rajta, hogy jó vékony legyen. Lekenjük tojással, megszórjuk egy marék szezám maggal, félbehajtjuk.

Derelyevágóval kb 2-3 mm széles 15 cm hosszú rudacskákra vágjuk. A rudacskákat két végüknél megfogva ellentétes irányba megtekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. 2 tepsi lesz belőle.


2014. április 5., szombat

Fatörzs kifli

Gyermekeim nagy kedvence...akárhányszor ellátogatunk az egyik helyi hiperbe, mindig kell vennem nekik. De...legutóbb, amikor vettem, nagyon nem tetszett...valamit változtattak. Színtelen volt,  és ízetlen. Kispóroltak belőle mindent.

Arra gondoltam, nem lehet nagy dolog, készítek én nekik itthon. A megszokott kalács receptemből készítettem. Azonn nem változtatok, bevált, imádjuk, csak másképp tálalom...:-) 



Hozzávalók: 

Ugyanaz, mint a kakaós fonott kalács 

Elkészítése:

Ugyanúgy, mint a kakaós fonott esetében két tésztát dagasztunk, egy kakaósat és egy simát. Duplájára kelesztjük őket, majd lisztezett deszkára borítjuk. 8-8 gombócot formázunk belőlük. 10 percet pihentetjük.

Egy kakaós és egy sima gombócot kisodrunk kb 20 cm hosszú nagyjából egyforma ovális formára. A sima tésztára rátesszük a kakaósat és jó szorosan feltekerjük. Az összes gombócnál így járunk el. 

Ha azt szeretnénk, hogy a kakaós tészta legyen kívül, akkor arra tesszük rá a sima tésztát és úgy tekerjük fel.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztatjuk őket. Tetejét pengével bemetszük.  180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Még melegen lekenjük a cukros mázzal.


2014. április 3., csütörtök

Néger kocka

Gyerekkorom nagy-nagy kedvence volt ez a sütemény, olyannyira, hogy ez volt az első, amit megtanultam elkészíteni. No nem mintha nehéz lenne, mert végtelenül egyszerű és gyorsan megvan...aztán valamiért, ki tudja miért a feledés homályába került. De most megtaláltam, és újra terítékre került...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

6 egész tojás
18 dkg cukor
7 dkg liszt
Fél csomag sütőpor
2 dkg kakaó

A habhoz:

4 tojás fehérje
20 dkg porcukor

A mázhoz:

4 ek tej
4 ek cukor
2 dkg kakaó
10 dkg margarin

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

A habhoz a tojásfehérjét gőz fölött félkeményre verjük, majd apránként hozzáöntjük a porcukrot. Kemény habot verünk belőle.

Az időközben kihűlt piskótára egyenletesen elkenjük a habot.

A mázhoz a tejet a kakaóval és a cukorral felfőzzük, belekeverjük a vajat. Ezzel a mázzal vonjuk be a sütemény tetejét. Ha megdermedt a máz, akkor szeletelhető.


2014. március 30., vasárnap

Kakaós fonott kalács

Minden héten sütnöm kell fonott kalácsot, a gyerekek nagyon rákaptak, reggelire, uzsira vagy Dorkának úszás után nagyon jól tud esni, hamar el is fogy...:-) ezúttal arra gondoltam, megvariálom az alap receptet, és a feléből kakaósat dagasztottam.

Amikor először sütöttem, Dorka nagyon megörült, hogy hurrá, fonott kalács, aztán amikor meglátta, hogy nem bolti, közölte, hogy neki ez nem kell, ő normális fonott kalácsot szeretne...Miért, mondom neki ez milyen, normálatlan? Azóta nálunk ez normálatlan kalács néven fut...:-) Persze azt mondanom sem kell, hogy amikor megkóstolta, rájött, hogy nem is olyan rossz ez...:-) Mondhatni abbahagyhatatlan...eteti magát...:-)



Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
35 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A kakaós tésztához:


40 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztő
40 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére sütés után:

2 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 ek víz

Elkészítése:

Lehet egyben is dagasztani, én ketté választottam, nem szeretek dagasztott tésztába kakaót dagasztani...igaz, így picit macerásabb, de az eredmény kárpótol mindenért...:-)

Először a sima tésztát állítjuk össze, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, édesítőt felolvasztjuk a fél dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk a tésztát.

A kakaósat ugyanígy készítjük el. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 3-3 gombócra osztjuk.



Két kalácsot sütünk belőle hármas fonással.  Kivajazott püspökkenyér formába tesszük őket. Ebből nekem csak egy van, így a második őzgerinc formába került, de az is ugyanolyan jó erre a célra.



180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy rendesen átsüljön.


2014. március 29., szombat

Kukoricás tigris vekni

A mostanában kissé vedlősre sikeredett tigriskenyereim elgondolkodtattak, és arra a következtetésre jutottam, hogy változtatnom kell...mivel mifelénk nemigen látni rizslisztet az üzletekben, így a kukoricaliszt mellett döntöttem. De, ha már veszek kukoricalisztet, nemcsak a mázhoz fogom kipróbálni, hanem a kenyértésztába is teszek. Kérdés csak az volt, mennyit? Nem mertem sokat, mert nem akartam, hogy nehéz legyen a belezete, inkább csak kis mennyiséggel indítottam.:-)

Ráadásul, mivel minden héten két kenyérre elegendő öregtésztát készítek, és múlt héten csak egy kenyeret sütöttem, így most már 10 napos az öregtésztám...félsiker.....:-)

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
3 dkg kukoricaliszt
Csipet aszkorbinsav
2 tk só
30 dkg öregtészta
320 ml langyos víz
1,5 dkg friss élesztő

A mázhoz:

30 g kukoricaliszt
Csipet cukor
5 g friss élesztő
32 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a kukoricalisztet, aszkorbinsavat és a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az öregtésztát, végül a vizet és simára dagasztjuk a têsztát. A liszt minőségének függvényében változhat a szükséges víz mennyisége. Nem túl lágy, ruganyos tésztát kell kapjunk. Pihentetjük 20 percet, majd ismét átdolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és veknit formázunk belőle.

Jénai tetejébe vizet permetezünk, rátesszük a sütőpapírt, majd beletesszük a formázott veknit, ebben kelesztjük.

30 perc pihenőt követően elkészítjük a mázat. Hozzávalókat összekeverjük, 15 percet pihentetjük, majd szilikonos ecsettel rákenjük a veknire. Utána pengével bevágjuk a kenyeret. 15 percet pihentetjük, közben bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.

A jénai aljába is vizet permetezünk, ráborítjuk a tetejére, és így kerül majd a sütőbe, ahol 60 percig sütjük.





Gyümölcsös kocka

A kevert tészták kedvelőinek feltétlenül ajánlom, hogy próbálják ki ez a süteményt, amennyiben még nem ismernék...nagyon finom és roppant egyszerűen, gyorsan asztalra varázsolható.

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, mi meggyel szeretjük a legjobban...jó sok meggyel...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
Fél cs.sütőpor
5 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl olaj
1,5 dl langyos víz
1 citrom reszelt héja
1 kk vajvanília aroma

A tetejére:

1 kg magozott meggy 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk az olajat. Keverőkanállal belekeverjük a vizet is, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül finoman hozzákeverjük a tojásfehérjék kemény habját.

Sütőpapïrral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük. Rászórjuk a meggyet szép egyenletesen.

200 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni 20 percig, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és további 30 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem hibbog a közepe. Tűpróbával ellenőrizzük.


2014. március 28., péntek

Puncskocka kicsit másképp

Van a környékünkön egy cukrászda, ahol valami csodás puncskockát készítenek. Amióta egyszer régen megkóstoltam náluk, azóta imádom. Készítettem már itthon is, egy másik recept szerint, de most Flóra receptje felkeltette az érdeklődésemet...:-) köszönet a receptért! Szokásomhoz híven ezt is megvariáltam némiképp egy kis egres lekvárral, ez a savanykás lekvár kellemes pikáns ízt adott neki...finom lett...:-) bár kissé nagyra sikerültek azok a kockák, ezért ketté vágtam, így születtek a háromszögek...:-) 

Sajnos nem itthonra készítettem, hanem anyukám névnapi bulijára, így nekünk csak pár szelet maradt, épp, hogy meg tudtuk kóstolni...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

75 dkg liszt
Fél cs. sütőpor
25 dkg margarin
30 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
2 tojás
2 dl tej

A töltelékhez:

1 tésztalap
2 dl tej
5 dkg porcukor
2 cs.vaniliás cukor
2 ek kakaó
2 ek kávé
2 tk rum aroma
6 dkg sárgabarack lekvár
5 dkg margarin

Fél üveg egres lekvár a töltelék tetejére

A tetejére:

20 dkg porcukor
1 kk rum aroma
40 ml meggybefőtt leve

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sütőport, belemorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. 3 részre osztjuk. 3 gáztepsi méretű lapot sodrunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt sütünk meg.

A két szebb tésztalapot félretesszük, a harmadikat egy nagyobb tálban szétmorzsoljuk, forró tejjel nyakon öntjük. A töltelék többi hozzávalójával együtt jól összekeverjük. Ezt a tölteléket a két lap közé töltjük. Az eredeti recept ugyan nem írta, de én megbolondítottam azzal, hogy a töltelék tetejére rákentem egy fél üvegnyi egres lekvárt. Ha nincs otthon, megteszi bármilyen pikáns savanykásabb lekvár is.

A mázhoz a cukrot a rum aromával, majd a meggylével összekeverjük, és a tészta tetejére kenjük. Amikor száradni kezd, bejelöljük a szeleteket. Ha már megszáradt a máz, a bejelölés mentén felszeleteljük a sütit.




2014. március 26., szerda

Csokis piskóta liszt nélkül

Be kell vallanom, nagyot néztem, amikor olvastam ezt a receptet, először azt hittem, valami elírás...soha nem hallottam még róla, hogy ilyet is lehet, bár ez akár az én tudatlanságomnak is betudható, mindenesetre nagyot néztem. Mivel csupa jó véleményt olvastam róla, hát kipróbáltam....

Eredmény: gyönyörű és finom...:-) 

Hozzávalók:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Elkészítése:

A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd a szélénél belecsorgatjuk az olajat. Óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert kakaót.

Sütőpapírral kibélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.


2014. március 25., kedd

Oreo torta

Ezúttal anyukám a szülinapos, így neki készültem ezzel a tortával. A kekszet nagyon szeretjük, így aztán arra gondoltam, a torta is biztosan ízleni fog majd neki. A környékünkön sajnos nem kapható sehol maga a keksz, így a Lidl által árult Neo utánzatból készítettem el, miután alaposan utánaolvastam és pozitív visszajelzésekkel találkoztam.

A recept ezúttal nem saját, Aleda oldalán találtam rá, ez a recept tetszett a legjobban, azok közül, amiket nézegettem. Köszönet érte!:-) 

Először furcsa volt, hogy nem látom a tészta hozzávalói között a lisztet...ez nem elírás, tényleg nincs benne.:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
2 ek olaj
Csipetnyi sütőpor

A krémhez:

25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 db sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
3 dl habtejszín
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:

1 dl habtejszín
16 db oreo keksz

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőporral elkevert kakaót. Sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a kekszet két sütőpapír között nagyon óvatosan sodrófával összetörjük. Úgy jó, ha nagyobb darabok maradnak.

Elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, majd a zselatint, végül óvatosan belekeverjük az összetört oreot.

A krémet rákenjük a tortalapra, hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a krém.

6 db kekszről lekaparjuk a krémet, a kekszet összetörjük és a torta tetejére szórjuk. Levesszük a torta peremét. A tetejét habrózsákkal és oreo keksszel díszítjük.






2014. március 22., szombat

Pikáns paprikás kalács

Roppant egyszerű és nagyon finom, kalács, ez is nagymamám szuper receptjeinek egyike. Mivel mi úgy szeretjük, ha kicsit csípősebb, így őrölt erős paprikával tesszük még pikánsabbá és különlegesebbé. Ebből persze az is következik, hogy a gyerekeknek valami mást kellett készíteni...hogy ne bonyolítsam túl a dolgomat, nekik kakaós kalácsot készítettem, így megúsztam egy dagasztással...:-)  Tulajdonképpen egy egyszerű sós kelt tésztát töltöttem meg két féle töltelékkel...:-) 



Hozzávalók:


A töltelékhez:

A paprikáshoz:

10 dkg olvasztott margarin
2 tk erős őrölt piros paprika
4 ek édes őrölt piros paprika
25 dkg cukor

A kakaóshoz:

10 dkg olvasztott margarin
25 dkg cukor
4 ek holland kakaó

A tetejére:

2 tojás sárgája


Elkészítése:

A fenti link szerint elkészítjük a kelt tésztát, majd amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Elfelezzük a tésztát. Gombócot formázunk belőle, amiket 3-3 további gombócra vágunk. Egyenként kisodorjuk őket, lekenjük bőven olvasztott margarinnal, paprikával, majd jól megszórjuk cukorral. Feltekerjük őket és összefonjuk a 3 paprikás rudat. A kakaósat ugyanígy készítjük, csak a paprika helyett kakaóval szórjuk le. Aki nem szereti erősen, édes paprikával is nagyon finom. Vagy, ha mindkettőt paprikásan szeretné, dupla mennyiségű töltelékre lesz szüksége.

Az elkészült fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kivajazott koszorú formába tesszük, tetejét lekenjük tojás sárgájával, éss 180 fokos sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.


2014. március 20., csütörtök

Mákos búrkifli

Hetek óta mákos búrkiflire vadászok a pékségekben...sikertelenül. Aztán ma reggel vásárolni voltunk Botikával és az egyik helyi nagy bevásárlóközpontban végre találtam. De amikor jobban szemügyre vettem rájöttem, hogy nem ő az, akit keresek...be lehetett látni a közepébe és hát mit mondjak?? Nyomokban mák félét tartalmazhat.....talán ez rá a legtalálóbb kifejezés...Nagy volt a csalódás, de innen jött az ötlet: majd én sütök, és abban nem nyomokban lesz töltelék, az biztos...:-) 

Mivel időhiányban voltam, így friss leveles tésztát vettem...sajnos mennyiségre fele annyi, mint a fagyasztott, de nem kell olvasztgatni és sodorni, csak kitekerni, felvágni és már tölthető is...villámgyorsan elkészültem vele...végre itt a várva várt mákos búrkiflim....:-D 



Hozzávalók:

1 cs. friss leveles tészta

A töltelékhez:

5 dkg mák
5 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
2 tojás fehérje

A tetejére:

1 tojás sárgája
Pici tej

Elkészítése:

A mákot a kristálycukorral ledaráljuk. A tojásfehérjét robotgéppel félkeményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, amíg fényes kemény tojáshabot kapunk. Óvatosan belekeverjük a mákot.

A leveles tésztát kitekerjük. 8 téglalapra vágjuk. Mindegyik közepére máktölteléket teszünk, majd óvatosan félbehajtjuk a tésztát, a szélét jó alaposan lenyomkodjuk, visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki, majd félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket, tetejüket pici tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le.

180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. március 18., kedd

Churros

Tegnap ebéd után hiányérzetem támadt...elfogyott ugyanis a hétvégén az összes süti, így nem tudtam édességgel zárni az ebédet...kínomban már zabkekszet ropogtattam, de az nagyon nem ugyanaz...:-) 

Így aztán, hogy ma véletlenül se járjak így már időben gondolkodóba estem, hogy mit is készítsek a mai ebéd zárófogásaként?

Aztán eszembe jutott a churros...évek óta nem sütöttem, nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon, de nagyon finom....



Hozzávalók:

6 dkg vaj
2,5 dl tej
2 tk cukor
Csipet só
125 g liszt
4 tojás

A sütéshez:

Étolaj

A forgatáshoz:

Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A tejet a vajjal, cukorral és a sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg elválik az edény falától.

A tojásokat egyenként ütjük bele, miközben robotgéppel folyamatosan elkeverjük.

A tésztát csillagcsöves habzsákba tesszük, forró bő olajba kb 10 cm-s darabokat halmozunk bele. Időnként megforgatjuk, hogy mindkét oldala egyenletesen aranybarnára süljön.


A kész fánkocskákat szűrőlapáttal kivesszük az olajból, papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön, még melegen fahéjas porcukorban megforgatjuk.





2014. március 16., vasárnap

Mascarponés karamell szelet

Ennek a süteménynek reggel még úgy álltam neki, hogy fogalmam nem volt, mi lesz belőle...elkezdtem, és vitt a lendület.:-) 

Végül olyan sikere lett, hogy a csokimáz megkötését sem tudta kivárni a család, mondták, hogy gyorsan fotózzak, amíg még van mit...mert később nem biztos, hogy marad...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg liszt
2 kk sütőpor
4 dkg kakaó
16 dkg cukor
4 tojás

A krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6+4 ek cukor
5 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

A tésztához a cukrot a tojással robotgéppel habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport elkeverjük 6 evőkanál cukorral és csomómentesre keverjük kb 1 dl tejjel. 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, majd amikor már szép barna, felöntjük a maradék 4 dl tejjel. Ha elolvadt a karamell és forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a margarint. Lehűtjük, közben néha-néha keverünk rajta egyet.

Amikor kihűlt, belekeverjük a mascarponét. Az időközben kihűlt tésztát félbe vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és rákenjük a tetejére. Amikor megkötött, szeletelhető.



2014. március 15., szombat

Medvehagymás párnácskák

Végre, végre, végre....itt a medvehagyma szezon!! Már vártam, mert nagyon szeretjük...szerencsére nem messze tőlünk van egy klassz medvehagyma lelőhely, ahol minden szezonban feltankoljuk az egy évre elég mennyiséget.

Ez most eredetileg pogácsának indult, de aztán mégsem szaggattam ki, inkább nekiestem derelyevágóval...:-)  végüli is mindegy is, íze ugyanolyan, és mindenkinek nagyon, de nagyon tetszett.:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
1 tojás
1,5 dl tejföl
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

12 dkg reszelt sajt
3 kisebb főtt tört krumpli
1 csokor medvehagyma

A tetejére:

1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint, majd a tojást és a cukros élesztős tejfölt és bedagasztjuk a tésztát. A liszt minőségéhez igazítsuk a szükséges tejföl mennyiséget úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nekem kb 1,5 dl kellett. Duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, a kihűlt főtt tört krumplival és a felaprított medvehagymával. Hajtogatjuk. Alulról felfelé félig, felülről lefelé ráhajtjuk. Jobbról befelé félig, majd balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előzőhöz hasonlóan hajtogatjuk. 4-szer ismételjük a hajtogatást.

Utána ujjnyi vastagságúra sodorjuk, tojással lekenjük, késsel berácsozzuk a tetejét. Derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.



2014. március 12., szerda

Bacon-ös koszorú

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy gyorsan kellett valami finom harapni való...akár váratlan vendégek miatt, akár időhiány miatt.  Ezekre az esetekre remek megoldás a ma délelőtt megálmodott bacon-ös koszorúm...:-) 

Valami sósra vágytam, de dagasztani nem értem rá, így leveles tészta mellett döntöttem...

Hozzávalók:

1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
12 szelet bacon szalonna
1 tojás a kenéshez

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

A leveles tésztát felolvasztjuk, vékony téglalapra sodorjuk. Ráteszünk a szélére egy bacon szeletet és derelye vágóval körbevágjuk a bacon mentén a tésztát. Felcsavarjuk, és a két végét összeérintjük. A többivel is ugyanígy járunk el. Összesen 12 db koszorú lesz ebből az adagból.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

200 fokos sütőben 20 percig sütjük.


2014. március 9., vasárnap

After Eight szelet

Egyik bevásárlás alkalmával menta kivonatra bukkantam a boltban, és akkor jött az ötlet, hogy kitalálok valamit, amihez jó lesz...az volt benne a csodaszép, hogy akciós is volt, így aztán hamar lecsaptam rá...

Igazából majd tortát szeretnék hamarosan sütni belőle, ezt most amolyan főpróbának készítettem, hogy jó lesz-e így, vagy módosítani kell-e rajta valamit...:-) 

Még szerencse, mert apró porszem került a gépezetbe...nem volt itthon, csak egy zacskó puding, így a másodikat liszttel helyettesítettem...igen, kevés volt a liszt, ês híg lett...nem nagy gond, teszek bele zselatint...no, az is hiánycikk volt, így esztétikai probléma merült fel...inkább most, mint a tortánál...ezért a főpróba.:-)

Ez a recept kiválóan alkalmas ilyen állaggal egy pohárdesszertnek.

Ízre?? Mennyei, isteni, csúcs, szuper, legújabb kedvenc!!! Fantasztikus!


Hozzávalók:

A tésztához:


4 tojás
16 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg kakaópor
2 kk sütőpor
4 ek olaj
4 ek víz

A krémhez:

1 cs. Vaniliás puding
2 púpos ek liszt
6 ek cukor
6 dl tej
25 dkg margarin
30 dkg mascarpone
3 kocka étcsoki összetörve
1 tk menta kivonat

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

A piskótához a cukrot és a tojást robotgéppel habosra keverjük. A szélénél apránként belekanalazzuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélwlt közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet is.

A pudingport, lisztet és a cukrot kevés tejjel kikeverjük, a maradék tejet felforraljuk. Beleöntjük forráskor a pudingot, és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint, lehűtjük.

Amikor hideg, belekeverjük a mascarponét, a darabolt csokit és a menta kivonatot.

A tésztát félbevágjuk, megtöltjük a krémmel.

Mivel kissé lazábbra sikeredett ez a krém, így egy szögletes jénaiba tettem a tészta alját, erre öntöttem rá a krémet, majd következett a tészta második fele.

Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és elkenjük a süti tetején.





2014. március 6., csütörtök

Keksztekercs

Nem tudom miért van ez, de ha nincs ebéd utánra desszert, hiányérzetem van, és addig túrom a szekrényt, qmíg nem bukkanok valami édességre...nem kell sok, csak mégis annyi, hogy édesen zárjuk az ebédet. Így voltam ezzel tegnap is, úgyhogy eldöntöttem, ha törik, ha szakad, ma készítek valamit. Kicsit zsúfoltak a napjaim, ezért nem csináltam belőle nagy ügyet...keksztekercs lett...tíz perc alatt kész lettem, és nyugodtan neki tudtam állni az egyéb feladataimnak...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
2 ek holland kakaó
2 dkg olvasztott margarin
1 ek sárgabarack lekvár
1 dl kávé
Kevés tej, hogy könnyen gyúrhatóvá váljon...én 10 ml-t tettem bele

A krémhez:

10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
1 tk vanilia aroma

A tetejére:

Kókuszreszelék

Elkészítése:

A kekszet a cukorral és a kakaóval alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, az olvasztott margarint, a kávét és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. Én 10 ml-t használtam fel.

A krémhez a cukrot és a kókuszreszeléket összekeverjük, majd a puha margarint és a vanilia aromát is hozzáadjuk és robotgéppel elkeverjük.

Egy nagyobb darab alufóliát kiterítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük a közepére az összegyúrt tésztát és téglalap alakúra sodorjuk. Rákenjük a krémet, majd az alufólia segítségével a hosszabbik oldala mentén óvatosan feltekerjük.

Meg egyszer alaposan megszórjuk kókuszreszelékkel, betakarjuk az alufóliába és hűtőben pihentetjük pár órát.


2014. március 3., hétfő

Kakaós vizes-olajos piskóta

Tavaly a mascarponés csokitortámnál készítettem először ezt a tésztát, és már akkor nagyon megtetszett, nagyon finom, jó az állaga, nem morzsálódik és elkészíteni is könnyű. A Tofiffee tortánál is ezt használtam és valószínűleg amikor majd kakaós piskótát kell sütnöm, rá esik majd a választásom, így arra gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést.:-)

Hozzávalók:


2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Elkészítése:

Robotgéppel habosra keverjük a tojást a cukorral, majt az oldalánál belecsurgatjuk az olajat és a vizet. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.










2014. március 2., vasárnap

Tofiffee torta

Megálmodtam az idei tortaszezon első tortáját...az ünneplés sajnos elmaradt, mert a kis ünnepeltünknek közbejött valami. Én azonban már kitaláltam ezt a tortát, és ezt meg is osztottam a családdal...erre Dorka lányomnak az a remek ötlete támadt, hogy attól még megsüthetem...:-) 

Íme az én Tofiffee tortám:

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A karamell krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin

A csokis krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 ek cukor
1o dkg tejcsoki

A harmadik réteghez:

20 dkg nutella
5 dkg aprított pörkölt mogyoró

A díszítéshez:

16 db Tofiffee
5 dkg aprított pörkölt mogyoró

Elkészítése:

Elkészítjük a tortalapokat. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük. A tojást a cukorral habosra keverjük robotgéppel, majd oldalt óvatosan hozzáadjuk az olajat és a vizet.  Beleforgatjuk a kakaós lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A másik tortalapot ugyanígy készítjük el.

Először a karamellás krémet főzzük. A pudingport összekeverjük 3 evőkanàl cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. 3 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a maradék tejjel. Amikor felolvadt a pirított cukor, belekeverjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Félretesszük, amíg kihűl és közben többször megkeverjük.

Jöhet a csokis krém: a pudingport elkeverjük a cukorral, felöntjük 1 dl tejjel, csomómentesre keverjük. A maradék tejbe beletördeljük a csokit és felforraljuk, közben beleolvad a csoki. Hozzáöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Félretesszük hűlni, közben párszor megkeverjük.

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, amikor kihűlt, zacskóba tesszük, és sodrófával összetörjük. Nem akartam aprítógéppel, mert az túl apróra darálja.

A kihűlt piskóta lapokat kettévágjuk. Így négy lapot kapunk. Az alsót megkenjük olvasztott nutellával, rászórjuk a darált mogyorót, rátesszük amásodik lapot. Erre jön a karamell krém. Egy kicsit hagyjunk meg belőle a díszítéshez. Rátesszük a harmadik lapot. Lekenjük a csokis krém 3/4-ével. A maradék csokis krémmel burkoljuk a tortát.megszórjuk a mogyoróval, maradék karamell krémmel és Tofiffe-vel díszítjük.









2014. március 1., szombat

Graham tigris kenyér

Mostanában minden kenyérkémet tigrisesítem, aminek a folyamatát korábban ITT leírtam.  Amit viszont ezúttal újítottam, az a grahamlisztből készült öregtészta volt. Gondolkodtam rajta, hogy a kenyérhez használt BL55 mellé teszek még kevés grahamet, de először így akartam kipróbálni...szuper lett, könnyű, lyukacsos belezettel...kipróbálom majd plusz grahammel is...:-)

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg graham öregtészta
1,5 dkg élesztő
2 tk só
Csipet cukor
2 ek burgonyapehely
Csipet aszkorbinsav
60 ml tej
240 ml víz

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, aszkorbinsavat, burgonyapelyhet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot. Beleöntjük a langyos tejet és a langyos vizet, majd az öregtésztával együtt bedagasztjuk. Én kézzel dagasztok, és a víznél az utolsó 30 ml-t óvatosan, apránként óntöttem hozzá, lisztfüggő, mennyit vesz fel.

Pihentetjük konyharuhával letakarva 20 percet, majd még egyszer átgyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük egy órát. Kelesztési idő felénél elkészítjük a tigris mázat a fenti alapján, ekkora kenyérhez elég fél adag máz. Negyed óra múlva rákenjük a kenyérre, pengével bemetszük, hagyjuk még 15 percet pihenni, amíg a sütő felfűt 230 fokra.

A jénai tetejét vízzel lepermetezzük, fedő alatt 60 percet sütjük.



2014. február 27., csütörtök

Vulkán zsemle

Pár napja láttam ezt a receptet a Facebookon, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképp muszáj elkészítenem. Az eredeti recept Ildikó oldaláról való, köszönöm szépen neki ezúton is!



Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
6 dkg olvasztott margarin


A töltelékhez:

10 szelet szalámi
10 szelet Trappista sajt
10 szelet hagyma

A főzéshet:

1 l víz
40 g szódabikarbóna

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órán keresztül duplájára kelesztjük.



Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, téglalapra sodorjuk. Tíz egyforma téglalapot vágunk belőle. Egyenként kisodorjuk a téglalapokat 10x15 méretűre.



Mindegyiknek a közepére teszünk egy szelet szalámit, sajtot, hagymát, ebben a sorrendben.



A tészta hosszabbik felét ráhajtjuk a töltelékre,



majd a rövidebbet is, hogy fedjék egymást.



Amikor elkészültek a batyuk, felforraljuk a vizet, levesszük a tűzről, beleöntjük a szódabikarbónát, majd ismét felforraljuk. Egyesével beletesszük a batyukat, először fejjel lefelé 20-30 másodpercre, majd megfordítjuk és ugyanennyi ideig a másik felét is vïz alatt tartjuk.



Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejét megszórjuk szezámmaggal.

Egy élesebb késsel X alakban bevágjuk a tetejét.



200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.





2014. február 26., szerda

Tortaszezon

Jupijupijééé! Kezdődik hamarosan a tortaszezon nálunk! Sorra jönnek a családi szülinapok...:-)  Már kezdem gyűjtögetni az ötleteket, mert most is szeretnék valami saját kreálmánnyal előrukkolni...már ha lesz rá elég idő, hogy kitaláljak valami vállalhatót, ami ízre is megállja a helyét...arra az esetre, ha nem jönne az ihlet, fel kell készülnöm majd "B" tervre is, de remélem erre nem lesz majd szükség...:-) Mert hát azért torta nélkül nem maradhat egy ünnepeltünk sem.:-) 



2014. február 25., kedd

Toffifee pohárkrém

Már megint nem volt itthon semmi desszert ebéd utánra...és ha nincs, nagyon tud hiányozni...így hát arra gondoltam, amíg a gyerekek tízóraiznak, gyorsan összedobok valami nagyon gyorsat.:-) 

A Toffifee nagyon piszkálja a fantáziámat már egy ideje, és komolyabb terveim is lesznek majd vele, de egyelőre beértem egy pohárdesszerttel is...:-) 

Hozzávalók:

7 dl tej
8 ek cukor
3 ek búzadara
1 cs.vaniliás puding
30 g étcsokoládé
50 g vaj
5-6 szem dió
4 db Toffifee

Elkészítése:

2 dl tejet felforralunk, belekeverjük a búzadarát és 2 ek cukrot.( ïzlés szerint lehet több is). Sűrűre főzzük, majd elosztjuk a poharakba.

A maradék fél liter tejet és az egy zacskó pudingot elfelezzük.Először a karamellás krémet készítjük el. A puding egyik felét elkeverjük 2 ek cukorral, és felöntjük fél dl tejjel. Csomómentesre keverjük. 2 ek cukrot karamellizálunk, majd felöntjük a maradék 2 dl tejjel. Amikor felolvadt a karamell és forr, belekeverjük a cukorral elkevert tejes pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverünk 25 g vajat. Belekanalazzuk a poharakba.

A puding másik felét elkeverjük 2 ek cukorral és fél dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét. Amikor forr, belekeverjük a pudingot, majd még forrón a vajat, végül a poharakba kanalazzuk.

Mindegyik pohárnak a tetejét tört pörkölt dióval, és egy Toffifee-vel díszítjük.