2015. április 5., vasárnap

Áfonyás keksz

Nem szerettem volna nagy sütést húsvétra,így a mézes krémes mellett egy édeset terveztem, ez pedig az áfonyás keksz volt. A recept maga hasonlít valamelyest a vaniliás kartikáéra, így, bár most próbáltam először, bátran vágtam bele.

Az eredeti receptre levendulás kekszként találtam rá Borbás Marcsi oldalán,de mivel nincs szárított levendulám, a kertben mpedig még csak két hónap múlva nyílik, így azt a variációt most elnapoltam...meg fogom sütni, egészen biztos.:-) 



Hozzávalók:

25 dkg margarin
12 dkg cukor
12 dkg kukorica liszt
25 dkg liszt
Csipet só
10 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A margarint összedaraboljuk, maja a cukorral keverőgéppel elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, sót és végül az aprított vörösáfonyát.

Összegyúrjuk, majd hengert sodrunk belőle. Fóliába tekerjük és kb 1 órát pihentetjük hűtőben.
A hűtőből kivéve kitekerjük a fóliából és kb fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a szeleteket, majd 170 fokos sütőben 10 percet sütjük. Ne tévesszen meg senkit, hogy kinézetre félig nyers, amikor kivesszük a sütőből, valójában átsült, és amint kihűlt, finom puha és omlós lesz.

Amikor kihűlt, vaniliás porcukorba forgatjuk.




2015. április 4., szombat

Mézes krémes

Anyukámtól kapott első süteményes könyvem egyik legkedvesebb receptje ez, szerintem nincs is olyan, aki ne ismerné, de ha mégis,    az feltétlenül próbálja ki!;-) Egy időben minden alkalomra ezt sütöttem, aztán valahogy elmaradt.

Most húsvétra ez az egyik süti, amit megálmodtam, ezúttal sem okozott csalódást.:-)




Hozzávalók:

A tésztához:


18 dkg porcukor
2 tojás
6 dkg margarin
3 ek langyos méz
5 ek tej
60 dkg liszt
2 kk szódabikarbóna
Csipet só

A krémhez:

7 dl tej
7 ek búzadara
1 cs. Vaniliás cukor
20 dkg margarin
25 dkg porcukor

1 citrom
1 kis üveg sárgabarack lekvár

A tetejére:

10 dkg étcsoki
5 dkg margarin

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. A tejben sűrűre főzzük a búzadarát és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a mézes lapokat. A porcukrot, tojáasokat, margarint, mézet, tejet és a sót alacsony lángon forrásig hevítjük, majd belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.

Négy gombócot gyúrunk belőle, zsírozott tepsi hátoldalán 1800 fokos sütőben kb 5 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat

A krém másik feléhez robotgéppel habosra keverjük a margarint a porcukorral, vaniliás cukorral és a citrom levével. Összedolgozzuk a két krémmasszát, megtöltjük a lapokat. Az első és a második közé krémet teszünk, a második és a harmadik közé baracklekvárt, a harmadik és a negyedik közé ismét krémet.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokit és a margarint, és rákenjük a süti tetejére.


2015. március 29., vasárnap

Kövön sült sörös rozskenyér

Múlt héten pizzatésztát dagasztottam, viszont csak a felét sütöttem ki. A maradékot eltettem öregtésztának.  Újításként most arra gondoltam, hogy megpróbálom hozzátenni a Lidl-ben vásárolt parasztkenyér lisztkeverékhez, és ezúttal sörrel dagasztottam. No és persze kövön sütöttem ki. Íme az eredmény:



Hozzávalók:

50 dkg bauernbrot lisztkeverék
35 dkg öregtészta, a mostani receptje ITT található
1 dl sör
2,2 dl langyos víz

Elkészítése:

A hozzávalókat összeöntjük és alaposan simára dolgozzuk a tésztát. 15 percet pihentetjük, majd ismét átgyúrjuk. Egy ovális, magasabb oldalú jénait kibélelünk konyharuhával, alaposan belisztezzük. A tésztából veknit formázunk és a jénaiban egy órán át kelesztjük.

45 perc kelesztés után a sütőt 250 fokra kapcsoljuk, hogy a kő forró legyen, közben a kenyeret lisztezett deszkára/lapátra borítjuk, bevágjuk és amíg a sütő felfűt,itt kelesztjük tovább.

Amikor felfűtött, bepermetezzük a sütő belsejét vízzel, majd a deszkáról a kőre csúsztatjuk és 10 percig ezen a hőfokon sütjük, !ajd visszavesszük 200 fokra a sütési hőmérsékletet és így sütjük további 50 percig.

A sütőből kivéve rácson hűtjük.







2015. március 28., szombat

Mogyorótorta

Ezúttal anyukámnak volt a szülinapja,neki találtam ki ezt a tortát. Igazából, csak hogy iránymutatást kapjak, rákérdeztem,hogy milyet szeretne. Azt mondta diót,de miuán apukám allergiás a dióra mégse....ez kezdetnek elég is volt, úgy döntöttem,mogyorótortát kap.😃

Sok időm sajnos nem volt gondolkodni a recepten,de ennek ellenére viharos sikert aratott.😃



Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
16 dkg cukor
16  dkg liszt
1 tk sütőpor
4 ek olaj
4 ek víz

A krémhez:

6 tojás sárgája
25 dkg cukor
7 dl tej
3 cs.vaniliás pudingpor
25 dkg margarin
2 ek mogyorókrém
2 ostyalap
1 csomag mogyoró
15 dkg cukor a karamellhez
Kb 1 dl tejszín

A tetejére és a díszítéshez:

3 dl hulala
Mogyoródarabok
Écsoki

Elkészítése:


A  piskótához a cukrot a tojásokkal habosra keverjük,majd belrcsurgatjuk a vizet és az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percet sütjük. Ez persze sütőfüggő is,érdemes tűpróbát végezni.

Amíg sül a piskóta,elkészíthetjük a krémet.a tojások sárgájából,cukorból,pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk, lehűtjük. Amikor kihűlt,belekeverjük a margarint,majd elfelezzük,az egyik felébe belekeverjük a mogyorókrémet.

Az ostyalapokat tortaméretűre szabdaljuk és elkészítjük a karamellt.Megpirítjuk a cukrot,amikor szép barna,hozzáöntjük a tejszínt,addig melegítjük,amíg sima lesz. Ekkor ráöntjük az ostyára és rászórjuk a mogyorót.

Az időközben kihűlt piskótát ketté vágjuk,rákenjük a mogyorókrémes krémet. Erre jön a mogyorós,karamelles ostya,majd még egy ostyalap a tetejére. Erre pedig a vaniliás krémet kenjük, végül jöhet a piskóta másik fele.
A hulalát felverjük,befedjük vele a tortát. Mogyoró darabokkal és étcsokival díszítjük.





2015. március 27., péntek

Vizes-olajos piskóta

Nagyon szeretem ezt a piskótát, mert nem száraz, nem morzsálódik, egyszerű. Korábban kakaósan sütöttem, de az nem minden tortához megfelelő, így most elkészítettem ennek a sima változatát is.

Hozzávalók:

4 tojás
16 dkg cukor
16  dkg liszt
1 tk sütőpor
4 ek olaj
4 ek víz

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük.(nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét). Belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 35-40 percet sütjük. A sütés ideje sütőfüggő is valamelyesi, így érdemes tűpróbát tartani.


2015. március 22., vasárnap

Lusta asszony rétese

Sok helyen találkoztam ennek a süteménynek a receptjével és ahány henyen,annyiféleképpen készítették. Egy dolog biztosan közös bennük, mégpedig az, hogy végtelenül egyszerűen elkészíthető, szinte csak bele kell szórni a hozzávalókat és nagyon finom süti lesz belőle.

Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy nagyon nehezen szántam rá magam, hogy elkészítsem, mert nem hittem benne, de valóban nagyon finom, óriási sikere volt!😄



Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs.sütőpor

A töltelékhez:


50 dkg túró
15 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojásfehérje

A tetejére:

7 dl tej
4 tojás sárgája
20 dkg margarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kivajazott tepsibe öntjük a felét. (Sütőpapírt ne használjunk!)

A túrót összetörjük,belekeverjük a cukrot,vaniliás cukrot és belereszeljük a citrom héját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. Ezt a masszát öntjük rá a lisztre,majd rászórjuk a maradék lisztet.

A tejben elkeverjük a tojások sárgájár és rálocsoljuk a tetejére. Végül rákockázzuk a margarint és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütjük. Akkor jó,ha szép piros a teteje.

Ha kihűlt,szeletelhető.







2015. március 21., szombat

Első kövön sütött kenyerem

Régóta foglalkoztat a kövön sütés gondolata, és tegnap végre rászántam magam, és megvettem a hozzá szükséges samott tégla lapot.

Ezúttal nem a kenyér recepjét fogom leírni,  hanem hogy hogyan süssünk kövön sült kenyeret.

A ma sütött kenyér receptjét ITT találjátok. 

A dagasztás után megformázzuk, majd egy ovális kosarat kibélelünk konyharuhával, belisztezzük és ebben kelesztjük egy órát.

A sütőt 250 fokra melegítjük, és ezen a hőfokon járatjuk kb negyed órát, hogy a samott lapok a sütő alján kellően forrók legyenek.

Közben a kelesztőkosárból lisztezett vékony deszkára borítjuk a kenyeret, (péklapát híjján) tetejét pengével bevágjuk. A sütőbe vizet permetezünk, majd az átforrósodott kőre toljuk a kenyeret. Kb 10 percet sütjük így, aztán visszavesszük a hőfokot 200 fokra, és további 40 percet sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük.




2015. március 8., vasárnap

Szilveszter sütemény

Pénteken reggel,amikor bölcsibe vittem a kisfiamat, láttam egy kis tablót a fiúk kézlenyomatából készített virágokkal és fölé volt írva,hogy boldog nőnapot kívánnak a csoport fiú tagjai....ekkor döbbentem rá,hogy mostantól már nem csak kapunk nőnapkor, adni is kell...😄 mi mást lehetne ilyen pici lányoknak, no meg azért a fiúknak is,mint sütit... 

Erre a sütire esett a választásom, nem krémes, viszont nagyon finom, piciknek pont ideális.



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs.sütőpor
25 dkg cukor
20 dkg zsír
2 egész tojás
1 cs.vaniliás cukor
5 dkg étcsoki

A töltelékhez:

Baracklekvár

Elkészítése:

A zsírt elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel, majd beletesszük a cukrot,tojást és vaniliás cukrot és összeállítjuk a tésztát. 

Két egyforma gombócra osztjuk és az egyikbe belegyúrjuk az olvasztott csokit.

Mindkettőt kb 3 mm vékonyra sodorjuk,kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben kb 10 percet sütjük.

Ha kihűlt,egy vaniliásat és egy csokisat lekvárral összeragasztunk,tetejét porcukorral szórjuk le.



2015. március 2., hétfő

Sajtos lepénykenyér

Gyakran nézelődök receptes oldalakon,főleg akkor,amikor tanácstalan vagyok,mit is főzzek,vagy süssek. Egy ilyen alkalommal találkoztam egy hasonló lepénykenyérkével,csak ott túróval írta a recept. Már akkor felkeltette az érdeklődésemet...

A pohárdesszert készítésekor maradt egy kevéske sajtkrém,így arra gondoltam,túró helyett ebből és sok-sok reszelt sajtból fogom megsütni.

Olyan kiadós lett,hogy öten jóllaktunk belőle,nagyon finom...😃

Hozzávalók:

1 tojás
1 bögre tej
1 bögre liszt
15 dkg krémsajt
15 dkg reszelt trappista sajt
1 tk só
Bors és fokhagyma granulátum ízlés szerint
2 ek oliva olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tojást felütjük egy nagyobb tálba,hozzáöntjük a tejet és kézi habverővel jól elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a lisztet,a sajtokat és a fűszereket is.

Egy 28 cm átmérőjű teflon serpenyőt kikenünk oliva olajjal,nagy lángon felforrósítjuk,és beleöntjük a masszát,elegyengetjük.

Visszavesszük a hőfokot és pár perc alatt pirosra sütjük. Óvatosan megfordítjuk két lapát segítségével és amikor a másik oldala is pirosra sült,már el is készült.


2015. március 1., vasárnap

Feketeerdő pohárdesszert

Tegnap nem volt időm sütni,de úgy ettem volna valami édességet...nem újdonság ez,gyakran vagyok így...😄és el kezdtem gondolkodni este,mit is süssek? Persze az sem árt,ha van itthon hozzávaló...

Aztán ahogy a Facebookon nézelődtem,találtam egy képet,és ihletet kaptam... Megmondom őszintén, a receptet el sem olvastam, gondoltam,majd ebből a fotóból indulok ki és lesz belőle valami...😃

Hozzávalók:

A piskótához:

A korábban már posztolt liszt nélküli kakaós piskótára esett a választásom,dupla adagot készítettem belőle. A receptet ITT találjátok.

A krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
2,5 dl tej
25 dkg natúr sajtkrém
2 dl tejszín
1 tk vanilia aroma

A tetejére:

Meggylekvár
4 dkg étcsoki
2 dkg margarin
Csokiforgács
Meggy (lehet fagyasztott,vagy befőtt is ha nincs friss)

Elkészítése:

A piskótát a leírt módon elkészítjük,és egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben 170 fokon kb 25 perc alatt kisütjük.

Amíg sül, megfőzzük a pudingot. A port összekeverjük 3 evőkanál cukorral, a vanilia aromával és egy pici tejjel,a maradék tejet pedig felforraljuk. Belekeverjük a pudingos tejet,és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük,amíg besűrűsödik. A piskótával együtt ezt is hűlni hagyjuk.

A maradék cukrot elkeverjük a sajtkrémmel,majd a kihűlt pudingba keverjük. A tejszínt felverjük és fellazítjuk vele a krémet.

A piskótát öt felé tépkedjük és kis tálakba tesszük. Rákanalazzuk a krémet. A krémre meggylekvárt pöttyintünk kiskanállal, és fogvályóval kicsit megkeverjük.



A csokit gőz fölött felolvasztjuk a margarinnal és ráfolyatjuk a tetejére. Végül egész meggyel és csokiforgáccsal díszítjük.

2015. február 21., szombat

Rizsfelfújt....újragondolva

Gyerekkoromban a világból ki lehetett volna kergetni ezzel a desszerttel. Sehogy nem értettem mit szeretnek rajta,olyan száraz...

Aztán pár éve a kislányom kitalálta,hogy ő bizony ilyet szeretne enni...és ha az ember lány ezt kéri,az anya dolga,hogy elkészítse....módosítottam ezt-azt az alaprecepten és valami hihetetlenül finom,szaftos sütemény készült belőle. 

Azóta így csinálom és mindig nagy sikere van...😃

Hozzávalók:

24 dkg rizs
2 dl víz
Pici só
1 l tej

4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg margarin+ kevés a forma kikenéséhez
2 cs.vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja

2 marék magozott meggy
Pici cukor
Fahéj
Rum aroma

Elkészítése:

A rizst enyhén sós vízben előfőzzük,ameddig beissza a vizet. Ekkor felöntjük a tejjel és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük,amíg megpuhul a rizs és az összes tejet beissza.
Félretesszük hűlni.

Közben a tojások sárgáját a cukorral,margarinnal,vaniliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Ebben keverkük el a kihűlt rizst,majd beleforgatjuk óvatosan a tojásfehérjék felvert habját.

A meggyet megszórjuk cukorral,fahéjjal és meglocsoljuk rum aromával.

Egy jénait vagy egy hőálló kerámia tálat kikenünk vajjal,megszórjuk zsemlemozsával és beleöntjük a masszát.

Beleszórjuk a meggyet és 180 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt aranybarnára sütjük.

Akkor jó,ha a közepe már nem hibbog.


2015. február 14., szombat

Fehér kenyér élesztős kovásszal

Már több mint egy éve csináltam utoljára kovászos kenyeret,és nagyon hiányzott...mert hát a kovászos kenyér mégiscsak más...kovászt nevelgetni nagyon nincs időm, pedig az lenne az igazi,így aztán az egyszerűbb és gyorsabb megoldást választottam: élesztős kovászt csináltam. A recept ITT.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
Pici cukor
1 dkg élesztő
2 tk só
250 ml víz

Elkészítése:

Amennyiben délután sütjük a kenyérkét,reggel kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést alakítunk ki,ide öntjük a kovászt,a pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ujjal kicsit elkeverjük éskonyharuhával letakarva pihentetjük minimum 5-6 órát. Ha reggel sütjük,akkor előző este csináljuk ezt meg.
Ha letelt az idő,hozzáadjuk a sót és a langyos vizet és bedagasztjuk a kenyeret. Addig gyúrjuk,amíg szép sima,ruganyos tésztát kapunk. Ekkor pihentetjük 15 percet,majd ismételten alaposan átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ebben sütjük majd és itt is kelesztjük 60 percet. Félidőben pengével bevágjuk.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. Ha megkelt a kenyér,a tetejét és a jénai fedelét is lepermetezzük vízzel és forró sütőben fedő alatt 50 percet sütjük,majd a jénaiból kivéve további 10 percet.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hűtjük.




2015. február 9., hétfő

Nutellával és sajtkrémmel töltött palacsintatorta

Jó ideje foglalkoztat már a palacsintatorta gondolata,de valahogy mindig úgy voltam vele,hogy a nutellás palacsintánál jobbat úgysem tudok csinálni...így aztán mindig letettem róla. Az a megoldás,hogy esetleg nutellával is meg lehetne tölteni azt a tortát,valahogy eszembe se jutott korábban... Nem is értem,miért?

Hozzávalók:

A palacsintához:

45 dkg liszt
2 tojás
6 dl tej
6 dl szóda
1 cs.vaniliás cukor
1 tk cukor
Csipet só

A töltelékhez:


20 dkg nutella
50 dkg natúr sajtkrém
20 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére:

4 dkg csoki
2 tk olaj

Elkészítése:

Bekeverjük az alapanyagokból a palacsinta tésztát. A szokásos palacsintánál vastagabbakat sütünk,én egy palacsintát egy merőkanál tésztából sütöttem. Ebből a mennyiségből így 15 db palacsinta lesz.

A sajtkrémet összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral. Bő 3 evőkanálnyit elveszünk belőle és fellazítjuk vele a nutellát.  Ezzel a két krémmel felváltva kenjük le a palacsintákat.





Felolvasztjuk a csokit,belekeverjük az olajat,rácsorgatjuk a torta tetejére.

2015. február 1., vasárnap

Madártejes mákosguba torta

Ez az a fajta sütemény,amit még a mákot nem kedvelő nagylányom is imád...tudnék róla ódákat is zengeni,de azt hiszem,felesleges...aki megkóstolta, nagyon szereti, aki pedig még nem, annak muszáj!😁

A másik lényeges dolog, hogy pofon egyszerűen elkészíthető, nem szükséges hozzá különösebb tudomány és nagyon mutatós kis desszert.😉



Hozzávalók:

A gubához:

7 kifli
7,5 dl tej(+2 ek cukor)
1,5 dl mák
1,5 dl cukor

2 ek szilvalekvár

A krémhez:

1 cs.vaniliás puding
3 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
3 tojás
2,5 dl tej
5 dkg margarin

A tetejére:

4 dl tejszín
2 ek cukor
1 cs.zselatin fix

Elkészítése:

A kifliket karikára vágjuk,forró cukros tejjel leforrázzuk. Egy bögrében kimérjük a mákot és a cukrot és ledaráljuk,ráöntjük a leforrázott kiflikarikákra és jól összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű kapcsos tortaformába nyomkodjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb negyed órát sütjük.

A sütőből kivéve lekenjük a tetejét lekvárral és félretesszük,amíg hűl. Közben elkészítjük a krémet.

A pudingport,a cukrot,a vaniliás cukrot,1 egész tojást és 2 tojás sárgáját csomómentesre keverünk,felöntjük a tej egy részével. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon felfőzzük,apránként hozzáadjuk a maradék tejet. Amikor jó sűrű,levesszük a tűzről és még amíg forró,belekeverjük a margarint és a 2 tojásfehérje felvert habját óvatosan beleforgatjuk.

Amikor a guba kihűlt, rákenjük a krémet.

A tejszínt a cukorral felverjük,ha elég kemény, mehet bele a zselatin fix. Evőkanállal rákanalazzuk a torta tetejére.






2015. január 25., vasárnap

Köhögés elleni szirup házilag

A neten böngészgetve jött velem szembe egy recept köhögés elleni cukorka elkészítéséről,kíváncsiságból rákattintottam és felkeltette a figyelmemet...minden hozzávaló volt itthon, nem tűnt nehéznek sem, így gondoltam teszek egy próbát,hátha beválik.

Annyit változtattam az összetevőkön,hogy kristálycukor helyett gyümölcscukrot használtam,illetve kevesebb ideig főztem,hogy csak szirup legyen belőle, tekintettel arra,hogy Botika még pici a cukorkához. A véleményétől kicsit tartottam ugyan, mert az újdonságokat nehezen fogadja el. Sajnos gyakran köhög,a köptetővel pedig konkrétan szembe köpött. 

Amikor elkészült, megkóstoltattam a gyerekekkel és óriási siker volt. 

Hozzávalók:

1 bögre gyümölcscukor
1/4 bögre víz
5 szelet citrom
1 ek méz
1/2 tk őrölt szegfűszeg
Kis darab friss gyömbér reszelve

Elkészítése:

Egy nyeles lábosba öntsük bele a gyümölcscukrot, a vizet, a citromkarikákat,a mézet,szegfűszeget és a reszelt gyömbért. (A méz baktériumölő, a szegfűszegnek antiszeptikus hatása van és sok benne az antioxidáns is.)

Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük,amíg felforr és elkezd sűrűsödni. 

Ekkor levesszük a tűzről és állni hagyjuk, amíg langyos lesz. Közben néha megkevergetjük. Egyre sűrűbb lesz.

Amikor kihűlt kis üvegbe öntjük.






2015. január 24., szombat

Parasztkenyér teljes kiőrlésű lisztkeverékkel

Most,hogy már kipróbáltam az összes általam ismert Lidl-ben kapható kenyérliszt keveréket,arra gondoltam, vegyítem őket...

Ma a parasztkenyér keverékhez adtam a teljes kiőrlésű keverékből a következő arányokból:

Hozzávalók:

50 dkg parasztkenyér keverék
10 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék
400 ml langyos víz

Elkészítése:



A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. Sütőzsákot bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük.






2015. január 18., vasárnap

Teljes kiőrlésű rozscipó

Ma ismét a Lidl-ben jártam,ciabatta lisztkeveréket szerettem volna,de sajnos elfogyott. Volt viszont helyette egy számomra teljesen új lisztkeverék.Teljes kiőrlésű búza-,illetve rozslisztből áll. Aztán picit megijedtem,hogy mi van,ha túl tömör lesz? De nem lett. Igaz,hogy a többihez képest valóban nehezebb,de nem vészesen. Az íze pedig nagyon finom.
A többi lisztkeverékhez képest valamivel több vizet használtam a dagasztáshoz,de az elkészítése egy az egyben ugyanaz,mint a tö bi lisztkeveréknél.


Hozzávalók:

50 dkg  Vollkornbrot lisztkeverék
350 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. Sütőzsákot bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük.



2015. január 11., vasárnap

Bajor parasztkenyér

Háromféle lisztkeverék kapható a Lidl-ben,ebből kettőt már kipróbáltam kettőt, a ciabattát és a napraforgó magosat, és ez utóbbi annyira ízlett, hogy a harmadikig el sem jutottunk....ezidáig.

Ma kipróbáltam a parasztkenyeret is, amit most megmutatok nektek. :-) 

Ez is, mint a másik kettő, szénhidrátcsökkentett.



Hozzávalók:

50 dkg  bajor parasztkenyér lisztkeverék
320 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. Sütőzsákot bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük.







2015. január 10., szombat

Mézeskalácsos sajttorta karamell öntettel

Az idén a kisfiam minden igyekezete ellenére megmaradt egy tálnyi mézeskalács. Valószínűleg ebben azért az is közrejátszott, hogy nem jól záródó dobozkában tároltuk, így kőkemény lett. Így elkezdtem gondolkodni, mi is legyen a sorsa?

Eszembe jutott a sajttorta, ami az egyik kedvenc sütim...és már nem is volt kérdés, mit kezdjek a mézeskaláccsal...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg mézeskalács
7 ek margarin

A sajtkrémhez:

60 dkg natúr sajtkrém
15 dkg cukor
5 tojás
1 tk vanilia aroma

A karamell öntethez:

25 dkg cukor
Kevés citromlé
Kb 1 dl tejszín
4 ek margarin


Elkészítése:

A mézeskalácsot összetörjük, majd olvasztott margarinnal összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt nagyobb méretű kapcsos tortaformába nyomkodjuk.

160 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Elkészítjük a krémet. A sajtkrémbe belekeverjük a cukrot és a vanilia aromát, majd egyenként a tojást. A közben kihűlt tésztára öntjük és 160 fokos sütőben 60 percet sütjük. Ekkor visszavesszük a hőfokot 150 fokra és további 30 percet sütjük.

Ha kihűlt. Elkészítjük a karamell mázat. A cukrot a citromlével folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg borostyán színű lesz. Ekkor hozzzáöntjük a tejszínt. Amikor egyneművé vált,mehet bele a margarin. Ha felolvadt, ráöntjük a tortára.




2015. január 1., csütörtök

Újévi szerencsemalacok

Most készítettem először, megmondom őszintén, tartottam tőle, hogy kicsit pepecselős lesz, meg aztán azt sem tudtam, hogy álljak neki, mivel és mennyivel töltsem, de aztán amikor elkezdtem, és kis segítségem is akadt, pillanatok alatt összedobtuk.:-) 

Hatalmas sikere lett, így azt hiszem, ebből hagyományt teremtek.:-) 



Hozzávalók:

A tésztához:

1 cs. Fagyasztott leveles tészta ( 500 g)

A töltelékhez:

3 füstölt virsli
1 kis fej hagyma

A kenéshez:

1 tojás

Elkészítése:

A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra sodorjuk. 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszaggatjuk, figyeljünk rá, hogy párosan legyenek. Ebből a mennyiségű tésztából én 20 korongot tudtam szaggatni, így 10 malackám lett...lássuk hogyan:

Kicsi segítségeim


A virsliket karikára, a hagymát kockára vágjuk. Egy tészta korong közepére 4 virslikarikát teszünk. Ezt alaposan megszórjjk hagymával és a tetejére jön még 2 virslikarika. Beborítjuk egy tésztakoronggal, a szélét lenyomkodjuk és visszahajtjuk. A szaggatás során leeső tésztadarabkákból vágunk fület és orrot a malackáinknak, a szeme pedig borsból lett.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, lekenjük felvert tojással, és 200 fokos sütőben kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.