2014. november 30., vasárnap

Kakaós túrószelet

...története úgy kezdődött, hogy volt itthon fél kg túró, amiből nem tudtam mit csináljak?? Amíg ráakadram erre a recepre, és ezzel a lendülettel az egyik kedvencemmé vált!Ez az a süti, amit mindenkinek ki kell próbálnia!! Fantasztikusan finom, abbahagyhatatlan!!



Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg vaj
25 dkg cukor
2 tojás
25 dkg liszt
3 tk sütőpor
5 dkg kakaópor
1,2 dl tejföl

A töltelékhez:

50 dkg túró
12,5 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 cs. Vaniliás cukor
1 cs.vaniliás pudingpor
1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Egy tálban krémesre keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, és jól elkeverjük.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a kakaóport. Belekeverjük a vajas elegybe. A massza egyik felét a tepsibe öntjük.

Elkészítjük a krémet. Összedolgozzuk a túrót a vajjal, cukorral, tojással, vaniliás cukorral, pudingporral és a citrom reszelt héjával. Robotgéppel jól összedolgozzuk. Ráöntjük a tepsiben lévő rétegre öntjük.

A maradék kakaós masszába belekeverjük a tejfölt és ezt is a tepsibe öntjük.

Az előmelegített sütőben kb egy órát sütjük.


2014. november 29., szombat

Mézeskalács 3.

Eddig minden évben ugyanabból a receptből készítettem a mézeskalácsot. Tavaly meg is osztottam a receptet. Idén azonban kipróbáltam egy számomra újat, mondván, ha nem lesz jó, csinálunk másikat, de legalább kipróbáltuk.

Nos, az eredménye egy kiválóan kezelhető, könnyen és gyorsan elkészíthető tészta lett, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy megkóstolni nem tudtam. És hol van még a karácsony? 

Szóval, készülni fog még belőle, ez biztos, egy kis gyermeki segítséggel.😀

Hozzávalók:

125g méz
200 g porcukor
1cs.vaniliás cukor
150 g margarin
4 ek tej
500 g liszt
2 ek kakaópor
1 cs. Dr.Oetker mézeskalács fűszerkeverékes sütőpor
A díszítéshez:

1 tojásfehérje
125 g porcukor

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a kakaót és a fűszerkeveréket. A többi hozzávalót főzőedénybe tesszük és addig melegítjük, amíg a margarin felolvad. Langyosra hűtjük, majd a liszhez öntjük. Összegyúrjuk.

Pár órára hűtőben pihentetjük, hogy simára tudjuk gyúrni és könnyű legyen vele dolgozni.

Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagra sodorjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kiszúrt formákat, 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Elkészítjük a a díszítéshez a mázt. A tojásfehérjét a porcukorral habverővel keményre verjük, díszítő tollba töltjük, és ezzel mintázzuk a kész sütiket.

Amikor rászáradt a máz, tegyük dobozba, hogy puha maradjon.(Már, ha megéri, mert nálunk nem volt ennyire hosszú életű.




2014. szeptember 6., szombat

Zsemlerétes

Egy hajnali ébredés alkalmával elcsíptem egy Ízőrzők adást, amiben éppen ezt a süteményt készítették el. Elég korán volt, és még a reggeli kávém előtt voltam, így csak nagyvonalakban emlékeztem a receptre, így arra gondoltam, Elkészítem úgy, ahogy én gondolom.

Hát, mit mondjak? Hatalmas siker volt...:-) Dupla adagnál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

5 db szikkadt zsemle
5-6 dl tej
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére:

5-6 db kisebb alma
20 dkg cukor
Fahéj
Gyömbér
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg vaj
4 ek búzadara
1 kis doboz tejföl

Elkészítése:

Először kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgájába belekeverjük a 15 dkg cukrot, tejfölt, vajat és a grízt. Hagyjuk állni, hogy a gríz megszívja magát. Ez idő alatt felszeleteljük ujjnyi vastag szeletekre a zsemlét.A tejbe belekeverjük a vaniliás cukrot és a cukrot.

Ebben a tejben megforgatjuk a zsemleszeleteket, majd egy közepes méretű tepsiben szorosan egymás mellé tesszük. Meghámozott alma szeleteket teszünk az áztatott zsemlékre szintén szorosan egymás mellé.Rászórjuk a 20 dkg cukrot, és bőségesen a fahéjat, majd kevés gyömbért.

A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a grízes masszába. Ezzel öntjük le az almát.

180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.

Ha kihűlt, akkor szeleteljük. Frissen is finom, de akkor az igazi, ha már teljesen kihűlt.



2014. augusztus 31., vasárnap

Birsalma lekváros háromszögek

Talán említettem már korábban, mennyire szeretem a levelestésztából készült sütiket. Nagyon gyorsan és sokoldalúan elkészíthető,  így pillanatok alatt asztalra varázsolható egy-egy finom süti belőle.

Régóta vadászom már a boltokban sütésálló dzsemfixre, de sajnos idén sem találtam, így készen vettem sütésálló lekvárt. Őszintén szólva féltem tőle, mert csak birsalma volt, olyat meg még sosem ettem, de annyira szerettem volna ilyen sütit enni, hogy végül megvettem.

És hatalmas sikere volt, ha egyszer elkezdjük enni, nem lehet abbahagyni...ez gyakori desszert lesz nàlunk...

Hozzávalók:

50 dkg leveles tészta
1 doboz sütésálló birsalma lekvár
1 felvert tojás a kenéshez
Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A fagyasztott leveles tésztát kiengedjük, vékonyra sodorjuk. 5x5-ös kockákra vágjuk, megtöltjük lekvárral, majd háromszögre hajtjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük felvert tojásssl. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amíg forró, megszórjuk fahéjas porcukorral.



2014. augusztus 16., szombat

Sajtos croissant

Régóta szerettem volna már croissant sütni, de valahogy macerásnak és időigényesnek találtam, így mindig elnapoltam. Most azonban találtam ezt a receptet anyukám receptes füzetében, és ez egy nagyon könnyen gyorsan elkészíthető fajta...ez kell nekem! Gyorsan rá is röpültem, íme:

Hozzávalók:

80 dkg liszt
1 dl olaj
1,5 cs. élesztő
2 dl tej
3 tk só
Pici cukor

A kenéshez:

1 kockamargarin

A tetejére:

Tojàs
Reszelt sajt

Elkészítése:

Az élesztőt kb 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez . Sóval,olajjal és kb 1-2 dl langyos vízzel bedagasztjuk. Puha, könnyen kezelhető tésztàt kapjunk.

10 perc pihentetés után hengert formálunk belőle, amelyet 10 egyenlő részre vágunk.A puha margarint összekeverjük kevés sóval.

A tészta cipócskáiból vékony pizza nagyságú lepényeket nyújtunk, ötöt egymásra helyezünk úgy, hogy fél margarint kenünk a lepények közè.

Nagy,kerek, kb 1 cm vastag tésztát nyújtunk. 16 cikkelyre vágjuk és felhajtogatjuk a kifliket.

Tojással megkenjük a kifliket, megszórjuk reszelt sajttal. Sütés előtt fél órát pihe tetjük. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.


2014. augusztus 13., szerda

Botika barackos ricottás "Barna" tortája

Mintha tegnap lett volna, hogy Botika első szülinapi tortáját sütöttem...azóta eltelt egy év, és már a második szülinapját ünnepeljük!:-)

Ezúttal is sok munkát fektettem bele, saját formával, saját recepttel készültem. A forma mi más is lehetne, mint Sanyi mellett a második legjobb cimbi, ő Barna...sütőpapírra lerajzoltam Barna fejét, úgy, hogy egy közepes méretű tepsibe beleférjen, kivágtam, és ez lett a sablon...izgatottan vártam a reakcióját, a kis arcát, az örömét, amikor meglátja! Nem tudom, melyikünk volt boldogabb?:-)

A két krém harmóniája valami fantasztikus volt! Nagy sikert aratott mindenki körében.

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt
2 kk sütőpor
4 ek víz
4 ek olaj

A csokis piskótához:

4 tojás
16 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
2 kk sütőpor
4 ek víz
4 ek olaj

A krémhez:

2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor
3 kis sztracsatellás görög joghurt
2 cs.vaniliás cukor
25 dkg ricotta
1 cs.zselatin fix ( ha nem kötne meg kellőképpen, lehet +1 cs.)

Az őszibarack zseléhez:

4 nagy őszibarack
10 dkg cukor
2 cs.vaniliás pudingpor
Szükség esetén 1 cs.zselatin fix

A bevonásához:


Kb 10 dkg margarinól+5 dkg cukorból vajkrém
3 cs. Marcipán massza
A színezéshez kakaópor

Elkészítése:

Hagymányos módon elkészítjük a két piskótalapot. Egy közepes méretű,sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

A krémek közül először a barackzselét készítjük el. A barackot meghámozzuk, botmixerrel pépesítjük. Hozzáadunk egy csomag pudingot és a cukrot, amivel felfőzzük. Amennyiben nem elég sűrű, mehet bele még egy zacskóval. Nem tudom, hogy vajon a nagy meleg miatt, vagy nagyon leveses volt a barack, de nekem kellett bele még egy zselatin fix is a tökéletes állag eléréséhez. Amíg hűl, és sűrűsödik, elkészítjük a ricottás krémet.

A tejszínt felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a joghurtot, vaniliás cukrot, majd óvatosan belekeverjük a ricottát. Végül hozzákeverjük a zselatin fixet.

Amikor kenhetőek a krémek, kettévágjuk a megformázott tortalapokat. Az alsó lap egy kakaós lesz, erre kenjük a ricottás krém felét. Erre egy vaniliás tortalap kerül, amire ráhalmozzuk, majd egyenletesen szétoszlatjuk a barack zselét. A tetejére a másik vaniliás krémet helyezzük. Erre jön a maradék ricottás krém, végül a kakaós piskóta másik fele.

Mielőtt felkerül rá a marcipán, vékonyan lekenjük vajkrémmel, amihez a margarint picit megolvasztjuk. Csak annyira, hogy puha legyen, ne folyékony, és robotgéppel a cukorral felhabosítjuk.

Ha ezzel a krémmel vékonyan lekenjük, nem fog "izzadni" a tortán a marcipán.

Legvégül színezzük a marcipánt, én most barnát választottam, amihez kakaóport használtam. Porcukrozott deszkán kinyújtjuk és befedjük vele a tortát.





2014. augusztus 3., vasárnap

Túrós pohárdesszert

Még egy ünnep közeleg nálunk...jövő héten kisebbik porontyom kettő éves lesz.Voltam is nagy gondban tortaügyben, mert valahogy nem jött az ihlet. Feltettem magamnak a kérdést:mit szeretnék? Könnyű, laza, krémet. Dorka tortájának nagy sikerére való tekintettel, ebből indultam ki, természetesen változtattam rajta egyenlőre még csak fejben...

Viszont, most is, mint általában a nagyobb tortaprojekteknél, főpróbát tartok. Ezért készült ma el ez a mai pohárdesszert, ami önmagában is megállja a helyét...:-)

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
3 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor/vanilia aroma
25 dkg ricotta
25 dkg sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
5 db lime-os túrórudi

Elkészítése:

A tejszínt a cukorral felverjük, belekerverjük a ricottát, és a joghurtot, végül a zselatin fixet.

A túrórudikat szeletekre vágjuk. Poharakba teszünk belőlük pár darabot, majd kanalazunk rá a krémből. Felváltva tesszük bele a túrórudit a krémmel.

Úgy osszuk be a túrórudikat, hogy a tetejére maradjon 1-1 szelet.



2014. július 19., szombat

Dorka emeletes szívtortája (epres-joghurtos és csokis)

Az év legnagyobb tortaprojektje ez most nekem,mert Dorci szülinapi zsúrt rendez, amire jó sok kis barátját meghívta, és az volt a kívànsàga, hogy szív tortát süssek. Hát igen, ő már elég nagy ahhoz, hogy különleges kívánságokkal álljon elő, és többnyire meg is teszi. Ezúttal sem érte be egy egyszerű szív tortàval....emeletes legyen. 

Akkor még nem tudtam, mire vállalkozom...merthogy Dorka az év legmelegebb napján született, és azóta is ez időtájt van mindig a legmelegebb....a zselé nem akart megkötni, a csokikrém nem tudott lehűlni, a sütő ment...200 fok a lakásban, szóval embert próbáló feladat volt...


Hozzávalók:

A kis piskótához:

3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor

A nagy piskótához:

15 tojás
15 ek cukor
15 ek liszt
1 cs.sütőpor

A csoki krémhez:

15 dkg cukor
6 tojás
10 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj (nem margarin)

A joghurtos mascarpone krémhez:

2 dl habtejszín
4 dl vaniliás joghurt
25 dkg mascarpone
4 ek cukor
2 cs.zselatin fix

Az eper zseléhez:

45 dkg eper
15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
1 cs.vaniliás pudingpor

A bevonáshoz:

15 dkg margarin
4 ek porcukor
Fondant

Elkészítése:

3, illetve 15 tojásból piskótàt sütünk. Nekem van egy kisebb méretű szív alakú tortaformàm, ebben sütöttem ki a 3 tojásosat. Ennek a formájához igazodva nagyobb méretűt rajzoltam sütőpapírra, 3s a 15 tojásosat egy gáztepsiben sütöttem, majd körbevàgtam a formàt.

A krémek közül először a csokisat készítjük el, mert annak hűlnie kell, ami valljuk be, nem egy egyszerű mutatvàny ebben a hőségben...

Gőz fölött állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a cukrot,tojást és a reszelt csokit.Amíg hűl, néha keverünk rajta, majd robotgéppel a vajat is beletéve felhabosítjuk.

Robotgéppel felverjük a tejszínt, amikor màr majdnem kemény, beletesszük a cukrot. Óvatosan elkeverjük benne a joghurtot és a mascarponét, végül mehet bele a zselatin fix. Amikor megkötött, ràkenjük a nagyobbik szív tortalap alsó részére.

Közben elkészítjük az eperzselét. Mivel már lecsengett az eperszezon, így csak a fagyasztóból tudtam eperhez jutni, amit direkt erre az alkalomra tettem félre.Ráöntötjük a pudingport, és folyamatosan kevergetve besűrűsítjük. Mivel fagyasztott enged jócskán levet, ezzel számoljunk. A végén keverjük bele a cukrot.

Amikor lehűlt, rákenjük ezt a masszát a mascarponés krémre. Végül rátesszük a másik tortalapot.

A kisebb szívet megtöltjük a csokis krémmel.

Ahhoz, hogy szépen be tudjuk vonni fondant-nal,vajkrémmel kell lekenni a tortát.Jól megtapad rá, és nem fog megfolyni.

Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű, robotgéppel felhabosítjuk a margarint a cukorral és már kenhetjük is körbe vele a szivecskéket.

A fondant-t porcukrozott deszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a tortát. Tetszőlegesen díszítjük.


2014. július 13., vasárnap

Turbó kifli földimogyoró krémmel

...Limara után szabadon....merthogy időhiány miatt már jó rég sütöttem kelt tésztát, és mostanra már igencsak hiányzott. Viszont ma sem volt túl sok időm a sütésre, ezért döntöttem ez mellett...kicsit persze átvariálva.

Vettem a múltkor földimogyoró krémet, ami mindenkinek nagyon ízlett, ezért aztán arra gondoltam, az lesz a tölteléke...

Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 tk só
70 g cukor
1 egész tojás
3 dl tej
4 dkg élesztő
70 g margarin
1 tk rum aroma

A töltelékhez:

Földimogyoró krém

A lekenéshez:

1 tojás

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzàvalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Pihentetjük negyed órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk,négy egyenlő gombócot formàzunk belőle.  Az egyik gombócot vékony kör alakúra sodorjuk, megkenjük kissé megolvasztott földimogyoró krémmel, majd beborítjuk egy màsik vékony kör alakúra nyújtott tészta lappal.

Derelyevágóval 16 cikkre vágjuk, kifli formára feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A megmaradt két gombócot ugyanígy készítjük el.

Két gàztepsi tele lesz vele. Felvert tojással lekenjük a kiflik tetejét. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Amíg felfűt, addig kelnek még a kiflik. 15 perc alatt pirosra sütjük őket. Sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.


2014. július 12., szombat

Házi fondant készítése lépésről lépésre

Nagy kedvenc nálam a fondant bevonat, amikor tortát készítek. Először azt hiszem öt éve kapott el a lendület, hogy majd én elkészítem, igaz, akkor más, korántsem ezt az egyszerű útját választottam. Miután egy teljes délutánom ráment, azt mondtam, soha többet...de, rátaláltam erre a receptre Kiskukta torta  oldalán, és túlzás nélkül állítom, hogy fél óra alatt elkészülök vele. Azóta ezzel a recepttel készítem a torta bevonóimat...szerintem vagyunk ezzel így páran. Nagyon szuper...:-) 



Hozzávalók:

1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin (én 2-t tettem bele)
2 ek méz
2 cs.porcukor (nem fog kelleni az összes, nekem 85 dkg-t vett fel)

Elkészítése:

Első lépésként jó alaposan átszitáljuk a porcukrot, mind a két zacskót egy tálba, majd kiveszünk belőle 15-20 dekányit egy kisebb tálba. A maradékba mélyedést készítünk.



A zselatint elkeverjük a vízzel, vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk a zselatint.




Amikor felolvadt, belekeverjük a mézt és a margarint. Addig kevergetjük, amíg teljesen elolvad a margarin.




Ráöntjük a porcukorra. Először kanállal keverjük, majd kézzel gyúrjuk szép simává. Szükség esetén apránként óvatosan adagolhatunk hozzá még porcukrot.




Torta bevonásához hagyjuk puhábbra, ha figurákat készítünk belőle, akkor tehetünk bele többet. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, majd fedeles műanyag dobozban tároljuk felhasználásig szobahőmérsékleten.




Én most lecsíptem belőle egy kis darabot, amibe egy csepp piros ételfestéket kevertem, tettem hozzá még porcukrot, mert a folyadéktól ragacsos lett. Addig gyúrtam, amíg egyenletes piros színű lett. Kisodortam, szív alakú kiszúróval szivecskéket szúrtam ki belőle, amikbe beleszúrtam egy-egy fogvájót. Egy tálra tettem, hogy . Ez lesz a díszítés majd a jövő heti szülinapi tortán.:-) 




2014. június 28., szombat

Meggyes mascarponés pohárdesszert

Pár nap és itt a július, vészesen közeleg Dorka szülinapja...feladat van ilyenkor, ki kell találnom a tortáját. Nagyjából összeállt már a kép, csak a krémet nem tudtam eddig, ezért úgy gondoltam, alkotok valamit.

Húú, és hogy ez milyen finom lett!! Valami hasonló lesz a tortakrém is, ez már biztos.:-) 

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
1 kis pohár meggyes joghurt
25 dkg mascarpone
4 ek cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)

A gyümölcshöz:

10 dkg magozott meggy
2 ek cukor
Fahéj
Rum aroma

A tetejére:

Csokiforgács
Menta
Meggy

Elkészítése:

A meggyet megszórjuk cukorral, fahéjjal, meglocsoljuk rum aromával. Jól összekeverjük, félretesszük, amíg elkészül a krém.

Felhabosítjuk a tejszínt, a végén beleszórjuk a cukrot. Óvatosan belekeverjük a joghurtot, majd a mascarponét.

Két decis poharakba porciózzuk, öt pohárral lesz ebből a mennyiségből. 

Két kanál krémre meggyréteget teszük, kanalazunk rá a levéből is, majd teszünk rá még krémet. Tetejére csokiforgácsot szórunk, egy szem meggyel, mentalevéllel díszítjük.


2014. június 21., szombat

Meggyes mascarponés joghurttorta

Habkönnyű süteményre vágytam...mivel hármasban vagyunk a gyerekekkel, így sokat nem akartam készíteni, és bonyolultat sem, mert ilyenkor nem sok időm van a konyhában.

A körülményeket figyelembe véve úgy döntöttem, hogy a legkisebb, 18 cm-s kapcsos tortaformában készítem el. Olyat találtam ki, amit sütni sem kell. Így ha hiszitek, ha nem, fél óra alatt összedobtam.:-) 

Na jó, a dermedési időt nem beleszámolva, de az amúgy is holtidő...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg darált háztartási keksz
8 dkg olvasztott vaj
2 ek sárgabarack lekvár

A krémhez:

2 dl habtejszín
10 dkg cukor
2 kis doboz sztracsatellás görög joghurt
25 dkg mascarpone
10 dkg magozott meggy
1 zacskó zselatin fix

A díszítéshez:

Félbe vágott babapiskóták
Szalag
Meggy

Elkészítése:

A kekszet az olvasztott vajjal és a lekvárral összegyúrjuk, belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészül a krém, hűtőbe tesszük.

A tejszínt robotgéppel felverjük, a végén hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, és óvatosan belekeverjük a mascarponét. Mehet bele a meggy is, majd belekeverjük folyamatos kevergetés mellett a zselatin fixet.

Ráöntjük a kekszre, tetejét elsimítgatjuk, hűtőbe tesszük, amíg megdermed annyira, hogy leveheő alesz a tortaforma karimája.

Ekkor tányérra tesszük, félbevágott babapiskótával rakjuk körbe, szalaggal átkötjük.


2014. június 15., vasárnap

Kekszes meggyes

Amióta ennyire meleg van nem kapcsolom be a sütőt...az édesség viszont hiányzik, így azon kezdtem el törni a fejem, mit is tudnék összehozni az itthoni alapanyagokból sütés nélkül...

Ő született, íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg cukor
2 ek kakaópor
1 ek rum
2 ek sárgabarack lekvár
Tej, amennyit felvesz

A krémhez:

1,5 cs.vaniliás pudingpor
8 ek cukor
1 ek liszt
7 dl tej
2 tojás
Fél kockamargarin
1 cs.zselatin fix
1 pohár magozott meggy
Rumaroma

A tetejére:

Kakaópor

Elkészítése:

A hozzávalókból összegyúrjuk a kekszes tésztát. Apránként öntünk hozzá annyi tejet, amennyitől jól gyúrható tésztát kapunk. Gyúródeszkán két folpack között közepes tepsi méretűre sodorjuk. Beletesszük a tepsibe.

Elkészítjük a krémet. A pudingport, cukrot, lisztet és a tojás sárgáját kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet és sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón belekeverjük a margarint. Hozzáadjuk a meggyet, a zselatin fixet és óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját. 

Ráöntjük a kekszre, és hűtőben pihentetjük. Kb fél óra múlva kakaóport szitálunk rá.


2014. június 4., szerda

Napraforgómagos cipó CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁT TARTALOMMAL

Amióta Botika bölcsis, én pedig ismét dolgozom, alig marad időm sütni...sajnos...úgy érzem, sosem érek a dolgaim végére. Viszont, szerencsére rábukkantam a Lidlben ezekre a kenyérliszt keverékekre, így aztán töredéke energiából csodaszép házi kenyereket tudok varázsolni. Ami pedig számomra rendkívül szimpatikus, hogy mindössze 39 g a szénhidrát tartalma. A fehér lisztből készült kenyérének a fele.

Ezt most nem is a recept miatt írom le, sokkal inkább azért, hogy aki hasonló cipőben jár, bátran próbálja ki, mert végtelenül egyszerű és nagyon finom.:-)  

Én a szokásos módon készítettem el, úgy, ahogy a többi kenyérkémet is szoktam, csak annyit változtattam, hogy az 50 dkg lisztkeverékhez itt csupán 320 ml langyos vizet öntöttem. Más hozzávalóra nem is volt szükség. Így egy kisebb, 750 grammos cipócska született...:-) 


2014. június 1., vasárnap

Meggyes-mákos linzer

Azt hiszem, említettem már, hogy mákrajongó vagyok...sajnos a családban csak én, így túl gyakran nem kerül fel mákos süti a menüsorra. Aztán valahogy annak ellenére, hogy tulajdonképpen senki nem szereti, mégis mindenki úgy nekiesik, hogy nekem már alig jut...Szóval elképzelésem sincs, mi lenne, ha szeretnék...:-) Amikor Dorka meglátta, mit sütök, határozottan kijelentette, ebből ő bizony nem fog enni...aztán nézegette egy percig, majd meggondolta magát, na jó talán egyet megkóstol....és végül rájött, mint mindig, hogy ez nem is olyan rossz...le fog csúszni több is...:-D 

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt
125 g margarin
75 g cukor
1 tojás sárgája
1 cs.vaniliás cukor

A töltelékhez:

200 g mák
200 g magozott meggy
75 g cukor
Fél citrom reszelt héja

A tetejére:

Porcukor

Elkészítése:

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, kb negyed órát.

A mákot a cukorral ledaráljuk, belereszeljük a citrom héját.

A tésztát ketté választjuk, közepes tepsi méretűre sodorjuk a két gombócot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rászórjuk a mákot és a meggyet, majd mehet rá a második lap. Villával megböködjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Tetejét porcukorral szórjuk le.  Amikor kihűlt, szeletelhető.



2014. május 30., péntek

Ciabatta cipócska

Már jó régóta szemezgettem a Lidl-ben a ciabatta lisztkeverékkel, de eddig még nem mertem kipróbálni. Most azonban elcsábultam...:-)  Amikor pedig megláttam, hogy mennyi a szénhidrát tartalma, akkor egyenesen beleszerettem...:-)  Jóval alacsonyabb, mint a fehér liszté.


Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék
1 tk oliva olaj
320 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az olivát és a vizet, bedagasztjuk, pihentetjük 10 percet. Átdolgozzuk, és ismét pihentetjük 10 percet. Végül még egyszer átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Egy 20 cm-s paraszttál aljára vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. Ebben 60 perc alatt duplájára kelesztjük. Pengével bemetszük a tetejét.

Egy sütőzacskóba vizet permetezünk, a megkelt cipót is lepermetezzük, és zárt sütőzacskóban kb 30 percet sütjük. Kivesszük a paraszttálból és sütőrácson sütőpapírral letakarva 5 percet sütjük.

Sütőből kivéle vízzel lepermetezzük, rácson hűtjük.


2014. május 25., vasárnap

Almás piskóta

Amikor Botonddal megyek vásárolni a helyi hiperbe, nem tudunk elmenni a zöldséges mellett anélkül, hogy ne kelljen almát venni neki. Ezért hát előfordul, hogy felhalmozódik az alma készletünk...:-) Így volt ez a múlt héten is...mivel elég meleg van ahhoz, hogy hamar tönkremenjen, így arra gondoltam, süti lesz belőle...íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

5 ek cukor
5 tojás
5 ek liszt
Fél cs.sütőpor

Az almás réteghez:

Kb 1 kg alma
6-6 ek cukor
Fahéj
Gyömbér
Őrölt szegfűszeg ízlés szerint

A krémhez:

2 cs.vaniliás puding
6 dl tej
6 ek cukor
2 tk rum aroma
20 dkg margarin

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórunk 6 ek cukrot, amit karamellizálunk. Egy sorban rátesszük az almaszeleteket, rászórunk 6 ek cukrot. Ízlés szerint fahéjjal, gyömbérrel és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amíg elkészítjük a piskótát.

5 tojásból piskótát készítünk, majd kivesszük az almát a sütőből és ráöntjük a tetejére a tésztát. Szépen elegyengetjük, és visszatesszük még kb 20 percre. 

Elkészítjük a pudingos krémet.Összekeverjük a pudingport a cukorral és felöntjük kevés tejjel.Csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverjük a margarint és a rum aromát.

Az almás piskótát úgy vesszük ki a tepsiből, hogy az alma legyen felül, erre kenjük rá a még forró krémet. Tetejét fahéjjal szórjuk meg.


2014. május 24., szombat

Mentás csokis keksz

...ami így első ránézésre igen nagy hasonlóságot mutat a pöffeteg keksszel, de, ropogósabb. Trollanyu oldalán találtam rá, és mivel imádjuk a mentás sütiket és ipari mennyiségben terjed a kertben, így egy percet sem gondolkodtam rajta, elkészítem-e...? Naná...:-) A családom és jómagam nagy örömére. Isteni finom, köszönjük, Trollanyu!:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2 ek holland kakaó
3 ek apróra darabolt borsmenta levél
1 egész tojás
12 dkg cukor
8 dkg vaj
10 dkg csokoládé
2 kocka étcsoki pici darabokra törve

Porcukor a forgatáshoz

Elkészítése:

A vajat a csokival alacsony lángon felolvasztjuk, a többi hozzávalóval együtt jó alaposan elkeverjük, majd a hűtőben pihentetjük 15 percet.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ne szorosan egymás mellé, mert szét fognak terülni...:-) 

180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. 20 db keksz készül ebből a mennyiségből, mentarajongó társaimnak érdemes dupla adaggal próbálkozni...:-D 


2014. május 17., szombat

Egyszerű sós kifli

Soknak tűnik, mert kiadós, mégis mindig pillanatok alatt eltűnik. Ma legénybúcsúra sütöttem, az volt a kérés, hogy ipari mennyiségben készüljön...azt hittem 1 kg lisztből az lesz...tévedtem...:-)  Már ebédre melegében eltűnt a fele, és hol van még az este?



Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl tej
1 tojás
4 tk só
Pici cukor az élesztő felfuttatásához
7,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
50+10 ml olaj

A belsejébe:

Kb 20 dkg margarin

A tetejére:

1 tojás
Só/köménymag/napraforgó mag

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. Az élesztőt egy pohár langyos cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejet, tojást, vizet, 50 ml olajat végül az élesztős tejet is a liszthez adjuk, és jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk. A végén hozzáöntjük a 10 ml olajat is és beledagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

6 gombócot formálunk belőle.Pihentetjük 10 percet. A képen látható vastagságú kört sodrunk belőlük.8 cikkre vágjuk. Az így kapott háromszögek mindegyikébe egy darabka margarint teszünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük őket, tetejére szórhatunk durva szemű sót, köménymagot, napraforgó magot.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.





2014. május 15., csütörtök

Tündérsüti

Nagyon mutatós, habkönnyű sütemény, omlós linzer-szerű tésztával, ami talán lehetne kicsit vékonyabb, bár ez eggyel nagyobb tepsimérettel könnyen orvosolható, illetve az én ízlésemhez valamivel több cukrot is elbírna...de ez csak a prototípus volt...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
Csipet só
50 dkg liszt
1 cs.sütőpor

A krémhez:

2 cs.puncs puding
8 ek cukor(ízlés szerint lehet több is)
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2 citrom héja
1 tk rum aroma

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. Főzünk egy sűrű pudingot, amibe még forrón belekeverjük a tejfölt, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, végül a citrom héját és a rum aromát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben elkészítjük a tésztát.

A margarint a cukorral robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, és kézzel összegyúrjuk.Puha, könnyen kezelhető tésztát kapunk. 60-40% arányban ketté választjuk, majd a nagyobbik darabot 24x38-as tepsibe nyomkodjuk. Erre öntjük a krémet. A tetejére a maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tetejét.

40 percig sütjük, ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges, letakarhatjuk közben sütőpapírral, nehogy megégjenek a rácsok a tetején.Ne ijedjünk meg, ha 40 perc után még hibbog a krém, ahogy hűl, meg fog szilárdulni.

Másnap szépen szeletelhető.


2014. május 4., vasárnap

Japán szelet

Története úgy kezdődött, hogy anyu találta a receptet a facebookon, és nagyon tetszett neki. Gondoltam, megsütöm anyák napjára...Elolvastam a receptet, de nagyon nem volt érthető számomra, mire is gondolt a recept írója, anyu se értette, így aztán kicsit megnyugodtam, hogy nem velem van a baj. Meg aztán a hat tojásos piskótát is sokalltam ehhez a mennyiséghez, ezért abból is lecsíptem egy kicsit...Szóval arra jutottam megint csak, hogy elkészítem a saját verziómat...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs.sütőpor
1 ek kakaópor

A krémhez:

2 dl natúr joghurt
2 dl meggyes joghurt
10 dkg porcukor
33 dkg natúr krémsajt
1 cs. Dr Oetker zselatin fix

A tetejére:

25 dkg fagyasztott meggy
7 ek cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
Fahéj ízlés szerint
Rum aroma ízlés szerint
1 ek vaniliás pudingpor

Elkészítése:

Négy tojásból piskótát készítünk, sütőpapírral bélelt közepes méretű (20x30-as) tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Elkészítjük a krémet. A joghurtokat a cukorral elkeverjük, majd beleforgatjuk a krémsajtot és a zselatin fixet. Mivel a zselatin fix gyorsan köt, nem szükséges hűtőbe tenni, rákenhetjük rögtön a piskótára.

A fagyasztott meggyet egy serpenyőbe tesszük, megszórjuk pudinggal, ízesítjük cukorral, fahéjjal és rum aromával és alacsony lángon sűrűre főzzük. Rászórjuk a süti tetejére, villával márványosítjuk. 

Hűtőben hagyjuk állni pár órát, hogy rendesen megkössön, már, ha ellen tudunk állni a kísértésnek, mert igen nagyon finom...:-) 


2014. május 3., szombat

Vaniliás karika házilag

Ismét főpróbát tartottam, ezúttal Dorka ovis ballagása előttit. Ugyanis arra az alkalomra olyan finomságot kerestem, amit hamarabb el tudok készíteni, mert már most tudom, hogy akkor nem lesz rá időm...hát mit mondjak? Megtaláltam a tutit...ez valami fennséges.  Olyannyira, hogy a gyerekek nem tudták megvárni, amíg megköt a csoki...egyből nekiestek.

Annyin fogok módosítani legközelebb, hogy vékonyabbra sodrom picivel, mert így kissé bedőlt, nem lett annyira szép, de a családot szemmel láthatóan nem zavarja ez az apró esztétikai bibi...:-) 



Hozzávalók:


34 dkg finomliszt
6 dkg kukorica liszt
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 cs.vaniliás cukor
2 tk vanilia aroma

Az aljára:

15 dkg csokoládé
2 tk olaj

Elkészítése:

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalót is belekeverve, összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben pihentetjük kb fél órát.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a karikákat. 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, belemártjuk a karikákat. Szilikonos sütőpapírra tesszük, amíg megdermed rajta a csoki...már, ha ki tudjuk várni...:-) 

Nagyon köszönöm a receptet Gabriellának.



2014. április 21., hétfő

After eight torta

Nagymamám születésnapjára készítettem ezt a tortát, mivel ő csoki rajongó, így adta magát a csokitorta, de valami különlegesebbet szerettem volna...a receptet én találtam ki, még hetekkel ezelőtt, erre az alkalomra szántam...:-)


Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Kétszer ennyi mennyiségre lesz szükségünk, mert kettő tortalapot sütünk.

A krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
20 dkg margarin
25 dkg mascarpone
1 tk menta kivonat
3 kocka étcsoki darabokra törve

A tetejére:

5 dkg étcsoki
25 ml olaj

A díszítéshez:


2 doboz Midnight Mints desszert
2 m selyemszalag
Menta levél

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, a szélénél belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Két lapot sütünk belőle.

A krémhez a pudingot összekeverjük a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingot, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, majd óvatosan elkeverjük benne a mascarponét, végül a menta kivonatot és a csoki darabkákat.

Mindkét tortalapot félbe vágjuk. A krémet három rétegbe kenjük rá, az se baj, ha úgy gazdálkodunk vele, hogy utána még marad annyi, hogy vékonyan az oldalát is lekenjük, hogy a csokilapok odatapadjanak.

A torta tetejét csokimázat készítünk, ehhez a csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a tortát.

Az oldalát Midnight Mints szeletekkel burkoljuk, ez szakasztott olyan, mint az After Eight, csak jóval kedvezőbb árfekvésű, Pennyben kapható. Szalaggal átkötjük.




2014. április 20., vasárnap

Bobó szelet

Hetekkel ezelőtt kaptam egy receptet a blogom facebook oldalán, és megtetszett...arra gondoltam pont jó lesz húsvétra. Hozzávalók terén itt-ott helyettesítő terméket kellett keressek, meg belegondoltam pár újítást, aztán jött Bobóka, és "újraírta" a receptet...

Az történt, hogy elkészítettem két piskóta lapot, külön-külön, de el kellett ugorjak a boltba, pár perc volt, addig mamival volt a töki...mire visszaértem, belemászott a piskótalapba, kiette a közepét...új piskótát kellett sütni...Bobó által megtépázott piskótát pedig felhasználtam a kekszes töltelékbe...:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
Fél cs. Sütőpor

Ebből 3 adagot sütünk, egy-egy a süti alsó, felső lapja, a harmadik a kekszes töltelékbe.

A vaniliás krémbe:

2 cs.vaniliás pudindpor
6 ek cukor
2 cs.vaniliás cukor
7 dl tej
25 dkg kockamargarin
10 db oreo keksz

A kekszes töltelékhez:

50 dkg darált háztartási keksz
20 dkg cukor
4 ek holland kakaó
1 piskótalap
1 kis üveg eperlekvár fele
Annyi tej, hogy könnyen gyúrható legyen

A tetejére:

4 ek tej
4 ek cukor
2 dkg holland kakaó
10 dkg margarin

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokra felmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Hármat készítünk belőle.

A kekszes töltelékhez a hozzávalókat csak nemes egyszerűséggel összekeverjük és összegyúrjuk, két folpack között gáztepsi méretűre nyújtjuk.

A vanilia pudingot a cukorral és a porcukorral összekeverjük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingot, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, végül a darabokra tördelt oreo kekszet óvatosan beleforgatjuk.

Deszkára tesszük az egyik piskóta lapot, rákenjük a krém felét. Ráemeljük a kekszes lapot, erre kenjük a krém másik felét, végül mehet rá a piskóta.

A tejet a cukorral és a kakaóval felfőzzük, levesszük a tűzről, belekeverjük a margarint. Ha felolvadt, rácsurgatjuk a süti tetejére. Hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.



2014. április 13., vasárnap

Mentás tekercs

Kigondoltam mára egy süteményt...aztán, mivel már hajnalban kenyeret dagasztottam, hogy legyen reggelink, és még az ebéd sehol sem volt, úgy döntöttem, mást választok, valami gyorsabbat. Így aztán a piskóta tekercs mellett döntöttem...gyors is, finom is, de mégsem olyan hétköznapi ezzel a mentás töltelékkel...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs.sütőpor
1 ek holland kakaó

A krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
Fél kockamargarin
1 tk menta kivonat
15 g csokiforgács

A tetejére:

20 g étcsoki
20 g vaj
Csokis tortadara


Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük.( én nem választom szét a tojás fehérjét és a sárgáját...így egyszerűbb és így is gyönyörűséges lesz) óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amikor kivettük a sütőből, nedves konyharuhára tesszük, feltekerjük vele, majd kitekerjük és deszkán hűtjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingot és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint. Amikor kihűlt, belekeverjük a menta kivonatot és a csokiforgácsot. Megtöltjük vele a piskótát és feltekerjük.

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, rákenjük a tetejére, majd megszórjuk tortadarával.



2014. április 12., szombat

Kincsre leltem a minap...

....méghozzá hatalmas kincsre. Kezembe került nagymamám ősrégi süteményes könyve, amiből gyerekkoromban valami csodálatos dolgokat alkotott. 

Mai napig emlegetjük egy-egy süti kapcsán, hogy finom-finom, de a mama milyen finoman tudta készíteni...

A titok egyik nyitja most előkerült...a másik a sok-sok gyakorlás és csak reménykedni tudok benne, ogy egyszer talán majd én is tudok olyan mesés finomságokat készíteni úgy, ahogyan ő...sok-sok évvel ezelőtt...:-)