2019. január 12., szombat

Tökmagos korong

A karácsonyi nehéz kaják és sütihegyek után valami olyan nasira vágytam, ami könnyű, diéta-barát és nem édes. Ez egy igazi diétás bűntetlenüll nassolható finomság alig pár hozzávalóból. Könnyen, gyorsan elkészíthető.




Hozzávalók:

25 dkg túró
2 tojás
7 dkg zabpehelyliszt
1 tk só
Pizzafűszer ízlés szerint

A tetejére:

Reszelt trappista
Tökmag

Elkészítése:

A túrót egy tálba borítjuk, villával összetörjük. Belekeverjük a tojásokat, sót, pizzafűszert, végül a lisztet. Nedves kézzel diónyi golyókat formálunk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe kb fél cm vastag korongokká nyomkodunk. Megszórjuk reszelt sajttal, tökmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2019. január 6., vasárnap

Tortilla pizza

A gyerekek nagyon szeretik a pizzát, de az utóbbi időben sajnos az időhiány miatt nem álltam neki sütni, ők azonban egyre csak pizzát kértek vacsira, így aztán gondoltam egy nagyot, és vettem a Lidlben tortilla lapokat...és nem túlzok, ha azt mondom, hogy 15 perc alatt az asztalon volt a kész pizza. S.O.S megoldásnak kíváló, a feltétet pedig mindenki ízlésének megfelelően pakolhatja rá. Amire szükség van egy pizzához:

2 tortilla lap
Reszelt sajt
Pizzaszósz 
Feltét ízlés szerint (én ezúttal sonkát, rukkolát és sajtot tettem rá)

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik lapot, megszórjuk reszelt sajttal. Rátesszük a másik lapot is, amit lekenünk pizzaszósszal.  Már mehet is rá a feltét és a sajt. 7 perc alatt megsütjük.

2018. november 12., hétfő

Villámgyors, azonnal puha mézeskalács

Még van jópár hét karácsonyig, de hát mit tehet az ember lánya, ha a lebetegedett kisfia mézeskalácsra vágyik.....naná, hogy mézeskalácsot süt...😊 így aztán olyan receptnek álltam neki, ami az apró kiskezek szorgos segedelmével villámgyorsan elkészíthető, és persze nem utolsó sorban azonnal behabzsolható....😊

A tésztával nagyon egyszerű dolgozni, nem ragad, pihentetni sem kell, mindössze addig dobtam be folpackban a hűtőbe, amíg a tészta összeállítása során keletkezett koszos edényeket bedobáltam a mosogató gépbe. 

Eredmény: pihepuha isteni finom mézeskalács és egy boldog gyermek...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1,5 tk szódabikarbóna
2 ek mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg margarin
1/2 bögre méz
2 tojás ( nem tettem bele mindet, kb 1/4-ét meghagytam a kész formák lekenésére)

A dekoráláshoz:

A tésztából megmaradt tojás
Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A margarint mikróban picit megolvasztjuk, épp csak annyira, hogy megpuhuljon, majd a lisztkeverékhez adjuk. A tojásokat villával picit felverjük és a 3/4 részét a lisztes keverékre öntjük, a maradék mehet a hűtőbe, amíg elkészülnek a formák. Végül rácsorgatjuk a mézet is a tészta alaphoz, és összegyúrjuk a tésztát.

Pihentetni nem szükséges, mindössze addig dobtam be folpackba tekerve a tésztát a hűtőbe, amíg elpakoltam, és helyet csináltam a gyúródeszkának és a tepsiknek a formázáshoz.

A kész tésztagombócot ketté osztotjuk, lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk. Tetszőleges formákra szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egyástól kicsit távolabbra téve azokat, mert a sütőben majd megdagadnak.

A félretett tojással lekenjük a tetejüket és már mehet is rá díszítésképp a dekorcukor.

180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.







2018. október 21., vasárnap

Óriás kakaós csiga

Tegnap Dorka megkérdezte, hogy a minden hét végén sütök valami finomat tervemet újragondoltam-e, merthogy pár hete már nem sütöttem semmit....persze természetesen nem gondoltam újra, csak annyira zsúfolt napjaim voltak, hogy ez valahogy mindig elmaradt. Így aztán, hogy ne legyen hiányérzetük, ma a marhagulyás mellé sütöttem ezt a belül pihepuha és szaftos, kívül ropogós finomságot. Ami aztán a végén még kevésnek is bizonyult, mert kis híján összevesztek az utolsó szeleten a gyerekek...😊





Hozzávalók:

A kelt tésztához:

25 dkg liszt
125 ml tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Csipet só
1 tojás
1 ek olaj

A töltelékhez:

2 ek holland kakaó
6 ek cukor
2 ek vaniliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt gyömbér
50 g margarin
1 tk rum aroma


Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, 2 ek cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, majd a maradék cukorral elkevert langyos tejben felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Nem kelesztjük, hanem lisztezett gyúródeszkán egyből vékony téglalapra sodorjuk, és lekenjük a rum aromával elkevert olvasztott margarinnal.  A fűszereket összekeverjük 6 evőkamál cukorral, majd egyenletesen eloszlatjuk a kisodort és vajjal lekent tészta tetején. Végül rászórjuk a vaniliás cukrot.

Kb 4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, és szorosan feltekerjük csigára.



Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát lekenjük vékonyan margarinnal, és beletesszük a közepére a csigát. Így kelesztjük 45 percet.

180 fokra felmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

2018. szeptember 9., vasárnap

Négyes fonás

A gyerekek nagyon szeretik a fonott kalácsot, ezért nálunk viszonylag gyakran van. Főleg most, hogy elkezdődött a suli, és Dorkának minden nap tízórait és uzsonnát kell  csomagolni. Úgyhogy maratoni kalácsgyártásba kezdtem. Arra gondoltam, hogy sütök egy hétre valót, felszeletelem, majd beteszem a fagyasztóba, reggelente pedig előkapok belőle annyit, amennyire szüksége van napi szinten.

Jó ideje foglalkoztat a négyes-, illetve a hatos kalács fonás, de eddig valahogy mindig megragadtam a dolgok egyszerűbb végét, és végül maradtam a hármas fonásnál...

Egészen mostanáig, mert most úgy döntöttem, nekiállok a négyesnek, az egyszerűbb, és dokumentálom is, aztán, ha már jól megy, megtanulom a hatosat is...

Ezúttal nem is a recept, inkább a technika a lényeg, de most is az eddig bevált, kedvenc kalács receptünkből dolgoztam, ez nálunk a favorit.

A fonási technikát egy rövidke videon mutatom be, remélem segítség lesz azoknak, akik eddig még nem mertek belevágni...





2018. július 14., szombat

Dorka epres csokitortája

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tőlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. 😊 
A recept adatai egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Ebből egy piskóta lesz, kettőt sütünk belőle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek főzős vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hűlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük főzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfőzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehűtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az időközben kihűlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következő piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátűzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.



2018. június 7., csütörtök

Cseresznyés hamis rizsfelfújt

Érik a cseresznye....de igazából engem most nem is ez motivált ennek a süteménynek az elkészítésére, sokkal inkább magamnak szerettem volna ezegyszer kedvezni...a gyerekek pedig úgyis örülnek mindennek...már jó ideje csináltam egy képernyőfotót a jóég tudja melyik oldalról, ez a recept volt rajta, de tulajdonképpen, csak a hozzávalókat tartalmazta a kép, az elkészítési módot, azt így gondoltam ki. 😊 Az édesítő fajtáját és mennyiségét úgy gondolom mindenki maga választhatja, ízlés kérdése.




Hozzávalók:

30 dkg túró
5 dkg apró szemű zabpehely
1,5 dl tej
2 ek olaj
3 tojás
Csipet só
1/2 cs.sütőpor
2 ek gyümölcscukor
9 szem édesítő tabletta összetörve
Reszelt citromhéj
Vanilia őrlemény
1 marék kimagozott cseresznye

Elkészítése:

Egy tálkában összekeverjük a túrót a gyümölcscukorral és a sütőporral. Egy másik tálban beáztajuk a zabpelyhet a telyben, hozzáöntjük az olajat, az összetört édesítőt, a vanilia őrleményt és a citromhéjat. A tojásokat a csipet sóval habosra keverjük. Ha felverődött, belekeverjük a túrót, majd a zabpelyhes masszát.

Kivajazott kerámia tálba öntjük, beleszórjuk a kimagozott cseresznyét, majd 180 fokra előmelegített
sütőben 40 percet sütjük. 

Diétás lekvárral tálaljuk, de anélkül is megállja a helyét, nagyon finom, szaftos.

2018. március 27., kedd

Mami karamellás csokitortája

Anyukám hatvan éves lett.....erre az alkalomra valami igazán különlegesen finom tortát szerettem volna készíteni. Első körben közvéleményt kutattam családon belül, hogy milyen ízű legyen, a karamell és a csoki is s szavazatot kapott, így összegyúrtam a kettőt, és így született meg a mai alkotás...


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja, kettőt sütünk belőle.

A karamellás krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A csokis krémhez:

1 cs vaniliás puding
3 ek cukor
10 dkg étcsoki
3 dl tej
10 dkg margarin

A mogyorós karamellhez:

20 dkg mogyoró
6ek cukor
1 dl tejszín

A csokimázhoz:

5 dkg étcsoki
25 ml olaj

Elkészítése:

A piskótához a cukrot a tojással habosra keverjük, ha felverődött, belefolyatjuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral ês a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A másik piskóra lapot is ugyanígy készítjük el.

Amíg hűl, megfőzzük a krémeket. A karamelláshoz a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a maradék tejet. Ha elolvadt a karamell, belekeverjük a mudingos masszát, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A csokis krémhez a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, a maradék tejet felforraljuk, beletörjük a csokit. Ha elolvadt a csoki, a pudingot hozzáöntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A közben kihűlt karamellás krémhez robotgéppel belekeverjük a margarint, majd kanállal hozzákeverjük a mascarponét. A csokiskrémhez is hozzákeverjük a margarint.

Mindkét tortalapot félbevágjuk. Az alsó lapra rákenjük a karamellás krém 2/3-át, a maradékkal majd a szélét fogjuk bevonni. Erre jön a második tortalap, amire a karamellás mogyorót tesszük, ezt ezután készítjük el. A mogyorót összetörjük, a cukrot karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ebbe forgatjuk bele a tört mogyorót. Ráegyengetjük a tortára, erre jön a harmadik lap. Utána a csokis krém, végül az utolsó lap. A maradék karamellás krémmel bevonjuk az oldalát, majd elkészítjük a mázat.

A csokit az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a torta tetejére öntjük, úgy, hogy lecsorogjon az oldalán.

A tetejét tetszőlegesen választott csokoládéval díszítjük.


2018. március 16., péntek

Fittness pizza

Ismét egy bűntetlenül fogyasztható finomságot hoztam, ezzel a recepttel egy nagy kedvenc ételünk vált helyettesíthetővé.....a pizza. Nagyon egyszerű az elkészítése, és nagyon finom! Majdnem olyan jó, mint az eredeti! Annak, aki próbál figyelni a vonalaira, és nem szïvesen enged a csábításnak, tökéletes kompenzáció. 😊


Hozzávalók:

250 g túró
60 g zabpehely liszt
Fél cs. sütőpor
1 tojás
1 ek kókuszzsír
50 g kefír
Só, oregánó, bazsalikom, fokhagyma granulátum

Pizza szószhoz:

Sürített paradicsom
Oliva olaj
Pizza fűszer
Fokhagyma
Kevés víz

Elkészítése:

A hozzávalókat botmixerrel összekeverjük, pépesítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyra eloszlatjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük. Kivesszük, rákenjük a pizzaszószt, felpakoljuk a tetszőleges feltéteket, további 10 percre 200 fokra visszatesszük a sütőbe.

2018. február 27., kedd

Diétás fahéjas reggeliző pehely

Ki ne szeretné a müzlit....? Tejjel, vagy joghurttal, nálam inkább a joghurtos változat a nyerő, viszont a diétás étrendbe nem igazán illeszthető be, ha nagyon szigorúan vesszük. Szerencsére itt a megoldás....nincs benne se búzaliszt, se cukor, könnyű, finom, ropogós, akár önmagában is elrágcsálható bűntetlenül bármely napszakban.




Hozzávalók:

100 g mandula liszt
25 g kókusz liszt
60 g eritrit
1,5 tk őrölt fahéj
1/4 tk só
1 tojásfehérje
2 ek olvasztott kókuszzsír

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd beleforgatjuk az olvasztott kókuszzsírt, végül a tojásfehérjével együtt összegyúrjuk a tésztát. Két gombócra osztjuk.

Sütőpapír széleit tepsi méretűre visszahajtjuk (két gombócnál közepes métetű legyen a tepsi, ha hagyuk egy gombócnak, akkor gáztepsi, de ebben az esetben nem lehet annyira vékonyra sodorni) rátesszük a gombócot, majd egy másik sütőpapírt ráhelyezve papírvékonyra sodorjuk. Derelyevágóval kb 1,5x1,5 cm-s négyzetekre daraboljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 percet sütjük.

2018. február 26., hétfő

Csupacsokis keksz

Dorka tegnap este azt kérte, süssek csokis kekszet....annyi volt a kérés, hogy csokoládés és vaniliás legyen...mondtam neki, hogy rendben, holnap úgyis szabin leszek, mire hazaér az iskolából, kerítek valami jó kis receptet, és megsütöm....és mi történik? Szembejött velem a facebookon ez a recept, nem is keresgéltem tovább, úgy gondoltam, ez minden kritériumnak megfelelő lesz.... 😊 És nem túlzok, ha azt mondom, mindössze fél óra alatt kész is lett, és olyan finom,mhogy nem lehet abbahagyni...


Hozzávalók:

20 dkg étcsoki
4 dkg vaj
15 dkg barnacukor
2 tojás
4 dkg liszt
Fél cs. sütőpor
Fél rúd vanilia kikapart belseje

Elkészítése:

A csokit a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojást a cukorral és a vaniliával robobotgéppel habosra keverjük, majd a langyos csokit hozzáöntve tovább keverjük, végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.

10 percet pihentetjük a masszát, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe kb fél evőkanálnyi masszából halmokat sorakoztatunk, egy sorba 3-4 db-nál ne többet, mert össze fognak nőni.

Ha 8 percet sütjük, kívül ropogós, belül szaftos lesz, ha 12 percet sütjük, ropogós lesz, ki hogy szereti, nálunk a szafros verzió a nyerő.... 😊

2018. február 25., vasárnap

Raffaello CUKOR NÉLKÜL

Szupergyorsan, sütés nélkül elkészíthető isteni finom nasi, és a legszebb az egészben az,mhogy ch tartalma 1 golyócskának nem éri el az 1 g-ot, azaz bűntetlenül nassolható a nap bármely szakában. Egy adagból nekem 24 golyócska lett, úgy nekiestünk, hogy elfelejtettem lefotózni....úgy kellett megmenekítenem a tányért egy fotó erejéig. 😊


Hozzávalók:

250 g mascarpone
125 g kókuszreszelék+a forgatáshoz még 20 g
3 ek eritrit
24 szem mandula

Elkészítése:

A hozzávalókat kanállal elkeverjük, diónyi golyókat formálunk belőle, mindegyik közepébe beledolgozunk 1-1szem mandulát. Az elkészült golyókat kókuszreszelékben megforgatjuk.

2018. február 24., szombat

Sajtos-vajas kifli

Lencselevel mellé keresgéltem valami kelt tésztát, végül Gabriella oldalán találtam rá erre a kis gyöngyszemre. Mit mondjak? Ez valami fantasztikusan finom. Érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, dagasztani sem kell.




Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
2 tk só
1 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Tejföl

A töltelékhez:

10 dkg puha vaj
10 dkg reszelt trappista

A tetejére:

1 tojás sárgája
3 ek tej
Reszelt trappista

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a cukros tejben elkevert élesztőt. Nem szükséges felfuttatni. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől lazább, de nem ragacsos állagú tésztát kapunk.

Nem kelesztjük, lisztezett deszkán kisodorjuk kb 5 mm vastag téglalapra. Egyenletesen rákenjük a vajat, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot. A keskenyebb oldala felől feltekerjük. Az így kapott tekercset konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kb a felénél keresztben kettévágjuk.

A két fél tekercset lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságú téglalapokká sodarjuk,amikből háromszögeket vágunk. Feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 20 percet sütjük.




2018. február 5., hétfő

Sajtos kréker

Szilveszterre sütöttem ilyer először, akkora sikert aratott, hogy Dorka azt kérte, ezt süssem a névnapjára, ezt szeretné vinni a suliba. Mivel akkor időhiány miatt nem mentettem le a receptet, gyorsan elkezdtem kajtatni a neten, hogy hol is olvastam. Ezúton is köszönöm Rupáner-konyhának a receptet!


Hozzávalók:

22 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
20 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a sajtot, végül a tojások sárgájával összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órát. Én reggel dobtam össze a tésztát, és este munka után sütöttem ki.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, derelyevágóval 1,5x1,5 cm-s négyzetekre vágjuk, fogpiszkálóval lyukakat szúrunk a négyzetekbe.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kréketeket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2018. január 28., vasárnap

Mogyorókrémmel töltött csokis korongok

Állandó időhiánnyal küzdök az utóbbi időben, és közeledi a sulis farsang, amire mint minden évben, idén is vinni kell vmi süteményt. Mivel hét közepén lesz, olyanban gondolkodtam, amit villámgyorsan el tudok készíteni, akár munka után is, de emellett persze az sem árt, ha mutatós, végtére is gyerekeknek készül.


Hozzávalók:

1 cs piskóta tallér ( Lidlben kapható)
Mogyorókrém
1 tábla csokoládé
Kevés olaj
Díszítéshez dekorcukor

Elkészítése:

Egy piskótakorongot átszúrunk fogpiszkálóval úgy, hogy alul kilógjon kb 1 cm-re. Egy másik piskótakorong alját megkenjük mogyorókrémmel, majd hozzátűzzük a fogpiszkálóhoz. Az összeset elkészítjük, majd olvasztunk csokit, kevés olajjal, megmártogatjuk benne a korongokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, tetejét leszórjuk dekor cukorral. 

Fogyasztás előtt várjuk pár órát, hogy megpuhuljon a piskóta, de az se baj, ha előző este készítjük el.

Tipp: mogyorókrém helyett tölthetjük lekvárral, vagy akár banán szeletekkel is.


2018. január 27., szombat

Házi sajtos ropi

Dorka pizsipartira megy ma a barátnőjéhez, és arra gondoltam, sütök estére a lányoknak valami sós ropogtatni valót. Erre fellelkesülve kezdtem böngészni a neten, és feldobta Stahl Judit ropiját. Nagyon megtetszett, egyrészt azért, mert Stahl Judit receptjeiben még sosem csalódtam, másrészt, mert zabpehelylisztből készül, ami ugye azt jelenti, hogy jómagam is bűntetlenül nassolhatok belőle, így nem is keresgéltem tovább.... 😊 Nem bántam meg, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
Pici szódabikarbóna
1 tk só
10 dkg reszelt trappista
10 dkg margarin

Elkészítése:

A zabpelyhet kávédarálóval ledaráljuk, tálba öntjük, elkeverjük benne alaposan a szódabikarbónát és a sót. Belereszeljük a sajtot, belekockázzuk a margarint és összegyúrjuk a tésztát. Kicsit ragadós lesz, úgyhogy alaposan lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, majd derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ropikat, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.

2018. január 21., vasárnap

Áfonyás ropogós zabkeksz

Szeretem, ha van itthon házi keksz, hogy legyen mihez nyúlni a gyerekeknek, tízóraira, vagy uzsonnáta, ezért aztán gyakran sütünk ilyesmit....kifogyott a készlet, így aktuálissá vált legyártani egy adagot. Őszintén szólva ezt most nem is én csináltam, hanem Dorka, és meg kell, hogy mondjam, ügyesen boldogult a konyhában, büszke vagyok rá... 😊


Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
1 ek liszt
1 kk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tojás
8 dkg nádcukor
6 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A zabpelyhet, a sütőporral elkevert lisztet, fahéjat és a reszelt citromhéjat egy tálba öntjük, a szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük. A cukrot a tojással habosra keverjük, majd beleforgatjuk a zabpelyhes keveréket, végül beleöntjük az áfonyát

Sütőpapírral bélelt tepsibe diőnyi gombócokat sorakoztatunk, lalapítgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percet sütjük.

2017. november 26., vasárnap

Gyümölcstorta liszt és cukor nélkül

Gyerekeim gyümölcstortát kértek a hétvégén, én pedig úgy gondoltam, ezúttal úgy készítem el, hogy én is büntetlenül ehessek belőle...az eredmény az lett, hogy akár süthettem volna normál módon is, mert úgy eltűnt, hogy épp csak megkóstolni tudtam. 😊



Hozzávalók:

A tésztához:

4 ek fruktóz
2 tojás
4 ek kakaó
1 tk sütőpor
2 ek olaj

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás pudingpor
2 ek fruktóz
3 szem édesítő tabletta
4,5 dl tej
Kevés margarin

A zseléhez:

125 ml víz
25 ml szamóca szörp
3 tk zselatinpor

Mandarin, banán

Elkészítése:

A piskótához a fruktózt a tojással habosra keverjük, majd belecsorgatjuk az olajat, és óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélelt 18 cm-s tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A pudingporba belekeverjük a fruktózt és az összetört édesítőt, kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradékot felforraljuk, majd belekeverjük és sűrűre főzzük a pudingot. Még forrón belekeverünk egy darabka margarint. 

A közben kihűlt piskótánkra banán szeleteket sorakoztatunk, és ráöntjük a pudingot, lehűtjük.

Elkészítjük a zselét. A langyos szörpbe, belekeverjük a zselatint, majd addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Langyosra hűtjük, közben mandarin gerezdeket teszünk a puding tetejére. Erre öntjük a langyos zselét.

Ha megdermedt, akkor vesszük le a torta karimáját, és szeletelhető.

2017. november 1., szerda

Bögrés pogácsa

Tegnap a facebookon böngészgetve bukkantam rá erre a receptre, ami pont kapóra jött, egyrészt mert nagyon pogácsásak vagyunk, másrészt pedig mivel ma nem dolgozunk, reggelire el tudtam készíteni a gyerekeknek.



Hozzávalók:

1/2 bögre langyos tej
1 tk cukor
1/2 friss élesztő
5 bögre liszt
20 dkg margarin
1 ek zsír
1 csapott ek só
1 bögre tejföl
1 tojás+1  sárgája villával picit felverve

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd belekeverjük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, tehetünk hozzá még tejet, de ne legyen ragadós. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk, majd, mint egy bejglit, feltekerjük, jobbról-balról egymásra hajtjuk, tálba tesszük és fóliával letakarva hűtőben pihentetjük reggelig.

Másnap ismét kisodorjuk, hajtogatjuk, alulról, felülről, jobbról balról. Kis pihentetés után ujjnyi vékonyra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel bevágjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, húsz percet kelni hagyjuk, közben bekapcsoljuk a sütőt
200 fokra, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük.












2017. október 16., hétfő

Mazsolás zabkeksz

ismét tanácstalanul álltam hétvégén a mit süssek vasárnapi desszertnek kérdés előtt, elkezdtem hát lapozgatni a rendelkezésemre álló sütis szakácskönyveket, amit őszintén szólva nem túl nagy gyakorisággal teszek, különben már rég szemet szúrt volna ez a finomság....most pont kapóra is jött, gyerekek is imádják, nagy sikere volt. 😊



Hozzávalók:

125 g vaj
125 g nádcukor
1 tojás
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 tk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
125 g apró szemű zabpehely
100 g mazsola
60 g mogyoró
Csipet só

Elkészítése:

A vajat a nádcukorral és a tojással habosra keverjük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Ezt hozzáadjuk a kikevert cukros vajhoz, végül beledolgozzuk a zabpelyhet, a mazsolát és a durvára tört mogyorót. Hűtőben pihentetjük 20 percet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gomócokat sorakoztatunk belőle egymástól kb 3 cm távolságra, mert a gombócaink a sütőben majd szét fognak terülni. 180 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük.

2017. október 7., szombat

Túrógombóc útifű maghéjjal

Igaz, hogy nem kell sütni, de a desszert kategóriában kitűnően megállja a helyét, és, ami a legjobb benne, bűntetlenül fogyasztható. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nagyon könnyű dolgozni vele, szuper finom.



Hozzávalók:

A gombóchoz:

50 dkg túró
3 tojás
1 vaniliarúd kikapart belseje
3 ek gyümölcscukor
10 szem édesítő tabletta összetörve
4 ek útifű maghéj

A joghurthoz:

2 dl natúr görög joghurt
5 szem összetört édesítő tabletta
őrölt fahéj

A forgatáshoz:

Darált dió

Elészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, botmixerrel kicsit keverhetünk rajta, ha nagyon darabos a túró. Negyed órát pihentetjük, hogy megdagadjon az útifű maghéj. Könnyen kezelhető, jól gombócolható masszát kapunk. Forró, de nem lobogó vízben kifőzzük a gombócokat, darált dióban megforgatjuk.

A joghurtot összekeverjük az összetört édesítővel és a fahéjjal, ezzel tálaljuk.

2017. szeptember 24., vasárnap

Boci kuglóf

A héten botlottam bele ebbe a receptbe, megtetszett, így jó alkalomnak gondoltam a hétvégi szüretet, hogy kipróbáljam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és finom. Kell ennél több? 😊

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
3 ek holland kakaó
1 cs. sütőpor
3 tojás
15 dkg cukor
60 ml olaj
100 ml tej

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
4 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. vaniliás pudingpor
130 ml tej

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. A hozzávalókat összekeverjük, majd botmixerrel pépesítjük. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ha felverődőtt, apránként hozzákeverjük a tejet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük először a tészta harmadár, majd rákanalazzuk a túrós massza felét, erre jön a tészta következő harmada, majd még egy réteg túró, végül a maradék tészta.

200 fokra felmelegített sütőben sütjük 10 percet, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra és további 45 percig sütjük. Ha kihűlt, akkor borítsuk ki a formából, szeletelés előtt szórjuk meg porcukorral.

2017. augusztus 8., kedd

Joghurt torta cukor nélkül

.....ami ezúttal Botika születésnapjára készült. Merthogy ismét eltellt egy év és az én nagyfiam immáron 5 éves lett....rohannak az évek. Hétvégén nagyobb családi körben már megünnepeltük, tortát is kapott, amit nem én csináltam, mert dolgoztam. Kicsit rosszul is éreztem magam, mert eddig az összeset én készítettem. Mivel a szülinapja pontosan ma van, így arra gondoltam, összedobok vmi nagyon gyors tortát, így munka után, mert nem szülinap a szülinap torta nélkül... 😊
Végül akkora sikere lett, hogy rekordidő alatt elfogyott... 😊


Hozzávalók:

1 cs mézes keksz
450 g natúr joghurt
2 dl habtejszín
10 szem édesítő tabletta
3 ek gyümölcscukor
1 cs. zselatin fix
Eperlekvár a díszítéshez

Elkészítése:

A joghurtot egy keverőtálba öntjük, beletesszük az összetört édesítőt, a gyümölcscukrot és a kemény habbá vert tejszínt. Óvatosan beleforgatjuk a zselatin fixet.

A tortaforma aljába kekszeket teszünk, rásimítjuk a joghurtos krém felét. Még egy sorban kekszeket teszünk rá, majd erre jön a massza másik fele.

A tetejét elsimítjuk, eperlekvárt pötyögtetünk rá, fogvájóval márványosítjuk.

2017. július 26., szerda

Liszt nélküli zsemle

Visszatervén a diétához, a facebookon nézelődve bukkamtam erre a receptre, kicsit szkeptikusan olvasgattam, de jól hangzott, ezért úgy gondoltam, sok veszteni valóm nincs. Ha nem jó, akkor legalább kipróbáltuk. 

Villámgyorsan összedobtam, egyszerű is volt elkészíteni, aztán ahogy a sütőben elkezdett "dagadni", egyre nagyobb reményeket fűztem hozzá, hogy ennek igenis jónak kell lennie.....alig vártam, hogy végre megkóstolhassam, és jött a nagy meglepetés, isteni lett! Alig van benne szénhidrát, csodás! Új kedvenc!



Hozzávalók:

4 tojás
35 g útifű maghéj
2 tk sütőpor
15 g lenmag
10 g szezámmag
125 g krémsajt

Elkészítése:

A tojásokat villával picit felverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert útifű maghéjat, a magokat, 
végül a sajtkrémet. Állni hagyjuk 10 percet.

6 gombócot formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra előmelegített 
sütőben 35 perc alatt megsütjük.


















2017. július 24., hétfő

Szilvalekvárral töltött mézes rúd

Életmód váltás ide, vagy oda, néha azért belefér egy kis bűnözés, főleg, ha mézes lapos receptet talál az ember lánya, na, annak igen nehéz ellenállni. A mézeskalács jellege miatt karácsonyi sütinek gondolnám, de az év bármely időszakában ugyanolyan kiváló. Nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Kiadós, 4 rúd lesz ebből az adagból.





Hozzávalók:

8 dkg zsír
16 dkg méz
20 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
Fél sütőpor
Csipet só
Mézeskalács fűszer ízlés szerint

A töltelékhez:

Közepes üveg szilva lekvár (3 dl)
Fél cs.vaniliás puding
2 ek cukor ( ha szükséges)
15 dkg durvára darabolt dió

Elkészítése:

A zsírt, mézet, cukrot és a tojást összemelegítjük. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd belekeverjük a mézes masszába. Elég ragacsos tésztát kapunk, ezért hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük és kihűl a szilvás töltelék.

A lekvárba elkevetjük a pudingport és felforraljuk. Ha szükséges, tegyünk bele cukrot, ha felforrt. Lehűtjük.

A tésztából 4 gombócot gyúrunk, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Én vékonyra sodortam, így utólag, legközelebb vastagabbra hagyom, mert a lekvár nagyon eláztatta, bár volt, akinek így ízlett.

A közepére hosszába rákenjük a lekvár 1/4-ét, megszórjuk darabolt dióval, majd ráhajtogatjuk a
széleit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, 170 fokra lőmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.

2017. július 15., szombat

Felhőlángos

Életmódot váltottam....azóta érezhetően kevesebbet sütök, max a gyerekeknek, amit kérnek, A riposton belebotlottam ebbe a receptbe, picit utána olvastam, mindenhol nagyon pozitív visszajelzésekkel találkoztam, így aztán úgy gondoltam, túl sokat nem vesztek vele, ha megpróbálom.

Az első sütésem tapasztalatai: gyerekeknek adtam vacsorát, közben elkezdtem készíteni magamnak a felhőlángost, villámgyorsan elkészült, mire az aprónép jóllakott, ki is sült. Elkészítettem hozzá a fokhagymás tejfölt, reszeltem sajtot, kitettem a lángosokat egy tányérra, asztalhoz ültem...megjelentek a jóllakott gyerekeim, és nekiestek. Lefotózni sem tudtam, úgyhogy tanácsként mondanám, hogy dupla adagnál kevesebbet ne készítsen senki. 😜



Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg túró
1 cs.sütőpor
1/2 mk só

Elkészítése:

A túrót a tojások sárgájával és a sóval alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük,
belekeverjük a sütőport is, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszàt.

Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat teszünk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.









2017. május 1., hétfő

Gluténmentes kókuszkocka

Gluténmentes sütit kellett ma sütnöm, és bevallom, még sosem sütöttem ilyet, kicsit tudatlan vagyok a témában, és hogy biztosan ne kerüljön bele semmi olyan, ami nem szabad, segítséget is kértem, és kiművelődtem, megtudtam, hogy a sütőpor és a cukrozatlan kakaópor sem tartalmaz glutént, így nyugodtan használhattam.

Bevallom, nemcsak, hogy gluténmentesen, normál módon sem sütöttem soha kókuszkockát, mert attól tartottam, hogy száraz, azt pedig senki nem szereti. Nos, nem tudom, hogy rendes lisztből milyen, de a kukorica lisztes változata valami isteni lett! Szaftos, csokis, nagyon finom. Azt hiszem ezt a változatot fogom használni.



Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
6 dkg cukor
6 dkg kukorica liszt
4 dkg cukrozatlan kakaó+2 dkg porcukor
2 tk sütőpor

A csokikrémhez:

25 dkg margarin
2 dl víz
4 dkg kakaó
15 dkg cukor
Rum aroma

A forgatáshoz:

Kókuszreszelék
Porcukor

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, a kukorica lisztet, a sütőporral, majd a kakaóba kevert porcukorral összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habba, sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a csokikrémet, a hozzávalókat összekeverjük, majd felolvasztjuk közepes lángon.

A kihűlt tésztát kockákra vágjuk, rácsorgatjuk a csokis masszát, úgy, hogy minden oldalára jusson, majd beleforgatjuk a porcukorral elkevert kókuszreszelékbe.


2017. február 5., vasárnap

Fehércsokis pudinggal töltött kosárkák

Dorka napi sulis sütinek készültek...hosszas gondolkodás előzte meg most is, mint minden évben, végül aztán elkezdtem lapozgatni azt a süteményes könyvet, amire a céges karácsonyi bulin tettem szert, és elkapott az ihlet....



Hozzávalók:

A kosárkákhoz:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
9 dkg nádcukor
2 ek hideg víz
2 tojássárgárgája
Csipet só
Fél kk fahéj

A töltelékhez:

2 cs. Fehércsoki ízű pudingpor
12 ek cukor
6 dl tej
4 ek tejföl
1/2 kockamargarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, amíg a kosárka formákat előkészítjük. 33 db-ra lesz szükségünk. Mindegyiket olajjal egyenként kikenjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk a tésztát, majd a kosárkákkal kiszaggatjuk, és rögtön bele is nyomkodjuk a formákba. 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingporhoz keverjük a cukrot és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük, sűrűre főzzük. Közben hozzáadjuk a tejfölt. Ha besűrűsödött, lehűtjük, majd robotgéppel belekeverjük a margarint.

Habzsákba tesszük, megtöltltjük vele a kosárkákat. Tetejére dekorcukrot szórunk.


2017. január 8., vasárnap

Gyümölcsös puding chia maggal CUKOR NÉLKÜL

Év eleje lévén ismét rátévedtem a mérlegre.....nem kellett volna...jó sok plusz kilót sikerült összeszednem az utóbbi hónapokban, ez rádöbbentett, hogy változtatnom kell, hogy megállítsam a folyamatot. Ez nálam már nagyon nagy szó, mert imádok enni, szeretem a finom ételeket. Terveim szerint három tételt hagyok el az étrendemből, a kenyeret, a tésztát és a cukrot. Nehéz lesz, de megpróbálom.

Vasárnap azonban szükség van desszertre ebéd után. Kizárásos alapon maradnak a pohárkrémek édesítőszerrel. Kaptam egy nagy zacsi eritritet, amit sosem használtam korábban, nem ismertem, annyi infom volt, hogy a cukor édességének kb 60%-át produkálja, így csak érzésre borítottam bele az édesítő tabletta mellett. Meg aztán ki hogy szereti, van, aki jobban, van aki kevésbé édesen. Döntse el mindenki maga. 😊

Hozzávalók:

A gyümölcszseléhez:

1 marék magozott meggy
3-4 szem szilva
1 barack
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
3 ek rum
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
2 csapott ek vaniliás puding
2 tk chia mag

A pudinghoz:

1 cs. vaniliás puding
10 szem édesítő tabletta
Eritrit (ízlés szerint)
0,5 l tej

Elkészítése:

A fagyasztóból elővett gyümölcsöket megmossuj, a szilvát és a barackot összekockázzuk, nyeles lábosba tesszük. Beleöntjük a rumot, a pudingot, fűszereket, végül az édesítőszereket, és sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a chia magot.

Az édesítőket a pudinghoz adjuk, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk. Belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Poharakba tálaljuk felváltva a pudingot és a gyümölcszselét. 5 pohár lesz belőle.