2013. november 10., vasárnap

Kígyórétes fahéjas-almás és mákos almás ízesítéssel

Nagy várakozássalálltamm neki ma ennek a rétesnek, csupa jókat hallottam róla...mivel jó sok almánk van itthon, így ma ez a töltelék dominált, illetve egy rúd mákos is lett.

Egyéb iránt ugyanúgy, mint egy hagyományos rétes, szintén tölthető bármivel. Egyszerű, és finom, érdemes kipróbálni...:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 ek tejföl+amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
2 dkg élesztő
1 tk cukor 
2 egész tojás

A töltelékhez:

1 kg reszelt alma
30 dkg cukor
2 tk fahéj
3 ek darált mák
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a 2 evőkanál langyos cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és még annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Kb negyed órát pihentetjük.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, három felé osztjuk. A mákot 10 dkg cukorral ledaráljuk.

Három gombócra szétválasztjuk, vékony téglalap formájúra sodorjuk. Két rúd almás-fahéjas lesz. Ezek közepére halmozzuk a reszelt almát, megszórjuk 10-10 dkg  fahéjas cukorral. A két szélén derelyevágóval bevagdossuk kb 2 cm vastag csíkokra



ráhajtogatjuk a csíkokat egyenként a töltelékre.



A harmadik rúd almás mákos lesz, a mákot a kisodort tészta közepére szórjuk, majd ráhalmozzuk a reszelt almát, és a cukrot és a fél citrom reszelt héját. Az előzőekhez hasonlóan bevágjuk, és hajtogatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük,



 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2013. november 8., péntek

Fahéjas csiguszok

Láttam a napokban valami hasonló kelt tésztából készült gyönyörűséget az egyik blogon, de sajnos nem tudom melyiken, csak egy pillanatra akadt meg rajta a szemem...

A mai borsóleves mellé édes kelt tésztát terveztem, és erre gondoltam, csak sajnos már nem találtam...:-(  mogyorókrémmel volt töltve, arra emlékszem, de a receptig nem jutottam el, így aztán mentem a saját fejem utàn, sima édes kelt tésztából fahéjas verzióban készítettem el..Ha esetleg valaki ráismer, legyen szíves megosztani velem, szeretném az eredeti receptet is kipróbálni...köszi előre is!:-) 

Addig is, itt a saját verzióm...





Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
4 dl langyos tej
4 dkg élesztő
1 ek cukor
Csipet só
2 ek olaj

A töltelékhez:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
2 tk fahéj

Elkészítése:

A cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 4 cipóra osztjuk. 

Elkészítjük a tölteléket. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, épp csak annyira, hogy jól kenhető legyen. Jó alaposan elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat.

A cipókat jó vékony téglalapra sodorjuk, megkenjük a töltelék negyedével, majd átlósan egymástól kb 3 cm távolságra csíkokat vágunk bele úgy, hogy a szélét ne vágjuk át.



A hosszabb oldala mentén feltekerjük.




Az így kapott hengert a végétől kiindulva csiga formára tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őlet, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk fahéjas cukorral.




200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.










2013. november 5., kedd

Sütőtökös pohárkrém

Múlt héten készítettem egy kis pohár tejfölből mascarponét, merthogy egy süteménybe kellett volna két kanállal, ezért arra gondoltam, elég lesz, ha egy kis adagot csinálok...végül aztán mégsem használtam fel, így aztán elkezdtem agyalni, mi legyen a sorsa...

Adta magát a pohárkrém, már csak az ízesítését nem tudtam, de aztán ez is hamar eldőlt, amikor megsütöttem a tököt...:-) egy szeletet lenyúltam belőle...:-) ha sokáig várok, nem marad...

Hozzávalók:

15 dkg mascarpone
1 szelet sült sütőtök
1 ek cukor /a tök édességének függvényében lehet több is/
1 zacskó vaniliás cukor
2 dl tejszín
Csokis müzligolyók

Elkészítése:

A sütőtököt botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a mascarponét és a cukrokat. Robotgéppel felverjük a tejszínt, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös krémbe.

A poharak aljába beleöntünk egy-egy evőkanál csokis müzligolyót, majd ennek a tetejére teszünk a krémből. Majs még egy réteg müzligolyó és még egy réteg krém.

A teteje tetszőlegesen díszíthető, én müzlit és citromfű leveleket tettem rá.




2013. november 4., hétfő

Sült sütőtök

Végre itt a sütőtök szezonja!!! A gyerekeim és jómagam legnagyobb örömére, bár túl sok nekünk felnőtteknek nem szokott jutni, de hát ugye azt is öröm nézni, ahogy ők ketten ráröpülnek!:-) 

Nagyon változatosan elkészíthető, bár az igazat megvallva mi leragadtunk a sima sütési változatánál, ennek leginkább az az oka, hogy nincs ideje megvárni az egyéb módon történő feldolgozását, de persze ami késik, nem múlik, szokták volt mondani...egyszer majd oda is eljutunk...:-) 

Addig is maradunk a sült változatánál...elkészítése rém egyszerű, nem igényel nagy tudást, ami a lényege, az a fűszerezés...én most ezt az egy tököcskét három féleképpen készítettem...



No, de kezdjük előről...először is, mossuk meg jól a tököt, majd daraboljuk fel méretétől függően...nekem most 9 darabka lett belőle. Magházát kaparjuk ki, de  a magokra vigyázzunk, mert arra még szükség lesz... 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel a szeleteket.
Most következik az ízesítés...mivel a gyerekek miatt kissé
meg van kötve a kezem az ízesítést illetően, ők ugyanis 
édesen szeretik, így hármat simán csak cukrozok..




Korábban említettem, hogy a kikapart magokat tegyük el...
nos most elővesszük, és rászórjuk vissza a tökre...a sütés
alatt szépen azok is megsülnek, és valami isteni finom pirított
tökmag lesz a végeredmény...




Végül a harmadik ízesítés nálam ma a rozmaring volt....
a kertből szedtem 3 kisebb szálat, és nemes
egyszerűséggel a tök tetejére tettem...és már mehet is a sütőbe...:)






Emellett nagyon finom, és jól harmonizál a tökkel a kakukkfű, a fokhagyma és a bors is, én ma ezeket kihagytam, de érdemes megpróbálni, megéri...:)


2013. november 2., szombat

Szilvás rétes csökkentett energia-, és szénhidrát tartalommal

Szerencsére az idén bőséges volt a szilva termés, így bőven jutott belőle a fagyasztóba is. Így aztán most úgy gondoltam, megpróbálkozom belőle rétest sütni...ami nem volt egy rossz ötlet, mert valami óriási lett...:-) 

Ebből a mennyiségből 1 rúd lesz.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg szilva ( ezúttal egyenest a fagyról)
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor ( vaniliás is jó)
Rum aroma
Fahéj
Citromlé
Olaj
Tejföl a rétes lekenéséhez

Elkészítése:

A szilvát még fagyosan lábosba tesszük, és alacsony lángon főzni kezdjük, amíg levet enged. Ekkor beletesszük az édesítőt, fahéjat, rum aromát és puhára főzzük. Amikor megpuhult, beleöntjük a pudingport, folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük 5-10 percig, majd mehet bele a cukor is. Majd egy löttyintés citromlé...lehűtjük.

Két réteslapot egymásra teszünk, lekenjük olajjal, ráöntjük a tölteléket, feltekerjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, lekenjük olajjal, rátesszük a rúd rétest. Lekenjük tejföllel.

200 fokra felmelegített sütőben pirulásig sütjük.


2013. október 31., csütörtök

Parasztos krumplis pogácsa

Mindig is ez volt a kedvenc pogácsám, és valószínüleg az is fog maradni...egyszerű, és nagyszerű...túl sok alapanyag sem kell hozzá, és nagyon gyorsan kész...

Akár levesek, egytálételek mellé, vagy csak magában is kiváló, a világ legjobb pogija...

Hozzávalók:

70 dkg krumpli
25 dkg liszt
2 púpos ek sertés zsír
3 púpos tk só /ízlés szerint több-kevesebb/

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy jó sós legyen a víz, hogy a krumpli átvegye azt, különben sótlan lesz a pogi. Ha megpuhult, leszűrjük, még forrón krumplinyomóval áttörjük. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, még pótolható. Beletesszük a zsírt és a lisztet, és összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. Nem szabad keményre gyúrni, mert akkor nem lesz jó.

Kb 1-1,5 cm vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokos sütőben sütjük kb 20 percig, aztán kivesszük, és egyenként megfordítjuk őket. További 15 perc alatt az alját is pirosra sütjük.



2013. október 30., szerda

Oreo keksz házilag

Márton napi lámpás felvonulás lesz a kislányom ovijában, és mondták az óvónők, hogy valamit kéne sütni ez alkalomra...tanakodni kezdtem, mi is legyen, valami különlegesebbel szerettem volna előrukkolni...aztán egészen véletlenül rábukkantam Trollanyunál az Oreo keksz házi készítésének rejtelmeire, és azonnal megvilágosodtam....ezt akarom...!!!!

Tovább nem is gondolkodtam, mi legyen a Márton napi süti, végül a megvalósítása Stahl Judit receptje alapján történt, de az ötlet Trollanyutól jött, ezúton is ezer köszönet érte!!! :-) Csak attól féltem, mi lesz, ha elkészítem, és mire az oviba kerülne, elfogy?? Joggal....:-)

A kenyérsütő géphez van egy kis mérce, amin csészemérő is van, azzal mértem ki a hozzávalókat, két tepsi lett ebből az adagból...

Hozzávalók:

A kekszhez:

1 és 1/4 csésze liszt
1/2 csésze cukrozatlan holland kakaó !!!
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
Csipet só
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze sótlan vaj
1 egész tojás

A krémhez:

1/4 csésze vaj
1 csésze porcukor
4 ek tejszín
Pár csepp vanilia  kivonat

Elkészítése:

A krémhez a vajat robotgéppel jól kikeverjük a cukorral, a vanilia kivonattal, és apránként hozzákeverjük a tejszínt. Az elkészült krémet hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a kekszet.

A lisztet összekeverjük a kakaóval, cukorral, szódabikarbónával, sütőporral és a sóval. Hozzátesszük a szobahőmérsékletű vajat és a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.


 Négy gombócot gyúrunk belőle, két folpack között egyenként kisodorjuk 3-4 mm vastagra. Hullámos szélű kinyomóval formákat nyomkodunk belőle, a tetejükre mintát nyomunk tetszőleges kisebb formakinyomóval.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 160 fokos légkeveréses sütőben kb 7 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de kihűlve már roppanós lesz...:-)

A krémet kivesszük a hűtőből, nyomózsákba tesszük, és a keksz egyik felére nyomunk belőle egy adagot, majd a másik felét addig nyomjuk rá, amíg a krém eléri a szélét. Ha mindegyiket megtöltöttük, visszatesszük a hűtőbe a kekszeket amíg ismét megdermed a krém.




2013. október 27., vasárnap

Lajcsi szelet

Nagymamámtól kaptam egy kis süteményes füzetecskét, ami csupa-csupa régi jó recepteket tartalmaz...azt lapizgatva bukkantam rá erre a csudafinom sütire.

Elég időigényes, tehat akkor álljunk neki, ha tenyleg ráérünk, de nem bonyolult...Igaz, ami igaz, egyfutásra nekem sem sikerült befejezni, mert nem volt itthon csoki...és el is kellett mennem délután, hazafelé jövet beugrottam a boltba érte, aztán, mire hazaértem, a kiscsalád már vagy a negyedét eltűntette, így csak fél adag csokiból készült az enyémre a máz...kisfiam, ahogy meglátta, majd' kiugrott az etetőszékből, kislányom reggelire is ezt kért, szóval viharos sikert aratott...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

3 ek méz
3 ek kakaó
3 tojás
30 dkg cukor
8 dkg margarin
60 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:

8 dl tej
1 cs.eper ízű pudingpor
1 cs.vanilia ízű pudingpor
1 cs.csokoládé ízű pudingpor
40 dkg margarin
40 dkg porcukor

A csokimázhoz:

20 dkg tejcsoki
1 dl olaj

Elkészítése:


A mézet, kakaót, tojást, porcukrot és a margarint gőz fölött 5 percig főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Kis időre betesszük a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ne ragadjon annyira. 

Ez idő alatt elkészíthetjük a krémhez a pudingokat. A tejet három felé osztjuk, és hagyományos módon sűrű pudingokat főzünk belőle. Kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, és három felé osztjuk. Robotgéppel belekeverjük külön-külön a pudingokat.

A tésztát négy részre osztjuk, bőségesen lisztezett gyúródeszkán gáztepsi méretűre sodorjuk. Sütőpapírt teszünk egy felfordított tepsi tetejére és azon sütjük ki egyenként a négy lapot 200 fokos sütőben kb 5 perc alatt darabját.

Sütőből kivéve a tészta meg fog kemenyedni, nemmkell megijedni, majd megpuhul, és nagyon finom lesz...:-) 

Ha kihűltek a lapok, megkenjük a krémmel. 

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, és bevonjuk vele a süti tetejét.




2013. október 23., szerda

Tölcséres

Egy újabb sütés nélküli finomsággal készültem...gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és anyukám elmondása szerint nagyon szerettem, így hat arra gondoltam, itt az ideje, hogy most én készítsem el a gyerekeimnek...:-) 

Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek liszt
3 tojás
5 kanál cukor
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs.vaniliás cukor
1 cs.ostyalap

Elkészítése:

A tejet a liszttel és a tojás sárgájával gőz fölött simára főzzük. A tojás fehérjéből habot verünk, hozzáadjuk az 5 kanál cukrot és gőz fölött kemény habot verünk.

A margarint kikeverjük a 15 dkg cukorral és a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a főtt krémet, végül a habot.

A tölcsérekhez az ostyát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és gőz fölött tölcséreket hajtogatunk belőle a következő technikával: egy nagy lábost negyedig töltünk vízzel, maj egy kisebb konyharuhát ráterítünk, és egy madzaggal körbekötve odarögzítjük. Arra figyeljünk, hogy a konyharuha ne lógjon le nagyon, nehogy meggyulladjon.

Amikor forr a víz rátesszük az ostya négyzeteket a konyharuhára, és amikor megpuhultak, formázhatjuk a tölcséreket.

Amikor kihűlt a krém is, és a tölcsér is, tölthető...:-)






2013. október 20., vasárnap

Apple pie

Kaptunk egy nagy rekesz almát, és azon túl, hogy a gyerekek falják simán is, próbálkozom különböző variációkkal, hogy minél változatosabb sütiket csináljak belőle, mielőtt tönkremenne...

A héten hallottam erről a receptről, és kedvet kaptam, hogy tegyek egy próbát...azt kell mondjam, nem bántam meg...sőt...valami óriási!!! Nagyon finom! Igaz, hogy gyömbér most nem volt itthon, így fahéjjal helyettesítettem. Legközelebb kipróbálom gyömbérrel is!:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
140 g hideg vaj
90 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Pár csepp víz

A töltelékhez:

1 kg alma/ több féléből vegyesen elkészítve finomabb/
5 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Fél kk őrölt gyömbér /fahéjjal helyettesíthető/

A tetejére:

1 tojás sárgája
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, citromhéjat, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a tésztát.

A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával jól összedolgozzuk. A tésztát megfelezzük. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A kihűlt tölteléket beletesszük, kinyújtjuk a másik tésztát is, és letakarjuk vele az almát. A széleit jól lenyomjodjuk.

Lekenjük tojás fehérjével, megszórjuk vaniliás cukorral, villával megböködjük a tetejét, 150 fokos légkeveréses sütőben 40-50 percig aranybarnára sütjük.






2013. október 18., péntek

Csokoládés mousse torta

Tesóm szülinapja volt pár hete...most is, mint mindig, már jóval korábban elkezdtem gondolkodni, milyen tortát kapjon tőlem, aztán nem nagyon jutottam előrébb, így jegeltem a témát...olyannyira, hogy tegnap kaptam észbe, hogy két nap múlva találkozunk, addigra elő kéne rukkolnom egy klassz kis tortacsodával...

Azt tudtam, hogy a csokoládéval nála sem lőhetek nagyon mellé, de ezúttal valami különlegesebbet szerettem volna...elvégre egyszer 30 éves az ember öccse...

Seffer Lilla Megfőzlek...blogján találtam rá erre a nagyszerű receptre, így úgy éreztem, meg is jöttünk, ez lesz az! Egy-két apróságot változtattam a recepten, így született meg az én csokis mousse tortám...:-) a tesóm számára!

Nagyon gyorsan, elkészíthető, ráadásul hihetetlenül könnyen...így utólag annyi észrevételem lenne, hogy zselatinból elegendő fele adag is, így szerintem kissé "gumis" lett, de ennek ellenére nagyon finom így is...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
12 dkg margarin
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
70 ml tej
1 tk rum aroma

A tejcsokis réteghez:

10 dkg tejcsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


A fehércsokis réteghez:

10 dkg fehércsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


Elkészítése:

A kekszes alaphoz felolvasztjuk a vajat és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, és csak annyit használjunk fel, amennyitől jól gyúrható tésztává válik. Lilla azt írta, hogy neki 1,5 dl kellett, nekem elég volt a fele is. A kész keksz alapból egy kisebb maréknyit elveszünk a díszítéshez, a többit egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk szép egyenletesen. Sütőpapírt nem teszünk alá.

Elkészítjük a tejcsokis réteget: a csokit fél dl tejszínnel gőz fölött felotvasztjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. 50 ml vízben felolvasztjuk a zselatint, és felmelegítjük. A felvert tejszínből hozzákeverünk 2-3 kanállal, hogy lehűljön. A csokihoz adjuk, majd óvatosan belekeverjük a tejszínt is.

Elég híg lesz a végeredmény, nem kell megijedni, majd megköt...:-) Ráöntjük a kekszes masszára, majd hűtőbe tesszük, hogy dermedjen, amíg elkészül a fehércsokis réteg is, amit a korábbival azonos módon készítünk el.

Ha elkészült, rámerjük a tejcsokis rétegre, majd mehet vissza dermedni a hűtőbe.

Amikor megdermedt, a maradék kekszes alapból díszítést készítünk.



2013. október 16., szerda

Almafánk

Főznöm nem kellett ma, így arra gondoltam, sütök valamit...csak épp azt nem tudtam, mit...? Valami gyorsat szerettem volna, hogy lehetőség szerint elkészüljek vele, amíg alszik a kisfiam, és olyat, amihez nem kell sütő. Így jutottam el az almafánkig...:-) 

Igazából sok minden nem kell hozzá, a legtöbb idő az, amíg előkészítjük az almát...fél óra, és már ehető is.

Hozzávalók:

50 dkg alma
18 dkg cukor
25 dkg liszt
1 cs.sütőpor
1 tojás

A sütéshez:

Olaj

A tálaláshoz:

Fahéjas cukor
Bodzaöntet

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzákeverjük a cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Végül mehet bele a tojás. Jó alaposan összekeverjük.

Bő forró olajba evőkanállal belekanalazzuk, és aranybarnára sütjük.

Fahéjas cukorral, bodzaöntettel tálaljuk.


2013. október 13., vasárnap

Tejszínes citromtorta

A nagymamám szülinapjára készült ez a tejszínes citromtorta. Több okból is szeretem...az egyik, hogy nagyon könnyű, üdítő a krémje, a másik, hogy hihetetlenül gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és nem utolsó sorban nagyon finom...a siker garantált vele, mellényúlni nem lehet...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt
1/2 cs.sütőpor

A krémhez:

5 dl 20%-os tejföl
5 dl tejszín/ én hulalát használtam/
2 db nagyobb citrom
130 g cukor
14 db babapiskóta
1,5 g zselatin

A díszítéshez:

Tejszínhab
Citrom
Citromfű levél
Olvasztott csoki

Elkészítése:


2 tojásból piskótát sütünk egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Miután kihűlt, visszatesszük a tortaformába. Ezután elkészítjük a krémet.

A tejfölt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliás cukrot, és a citromok reszelt héját. Jól elkeverjük. 

A zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikróban felforrósítjuk. Amikor visszahűlt langyosra, hozzákeverjük a citromos krémhez.

A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a krémhez keverjük, hogy a hab ne törjön össze.

Az így elkészült krémet megfelezzük. Egyik felét a piskótára kenjük. A krém tetejét kirakjuk babapiskótával, majd erre jön a krém második fele.


Fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezalatt az idő alatt a babapiskóta megpuhul, a zselatin megköt. Levehetjük róla a tortaforma karimáját, és tejszínhabbal, citrommal, citromfű levelekkel, olvasztott csokival díszítjük.



2013. október 9., szerda

Pizza

Nagyon sokáig nem szerettem a házi pizzát, valahogy nem volt az igazi...olyan, mint amilyennek én szeretném...vékony, ropogós tésztával. Aztán történt egyszer, hogy pizza vacsira voltunk hivatalosak...már előre tartottam tőle, hogyan is fogom palástolni, hogy ez sem az igazi, amikor is hatalmas meglepetés ért, konkrétan leesett az állam...álmaim pizzája volt a tányéromon...minden stimmelt, aminek kell...így kihasználva az alkalmat, hogy ott a szakácsnő, feltettem a kérdést: Honnan a recept?Az igazi döbbenet azonban csak ezután ért...azt a választ kaptam, hogy az én könyvemből...

Alig akartam hinni a fülemnek...fogalmam nem volt éveken keresztül, hogy mekkora kincs lapul a könyvespolcomon...:-)  Azóta csak ebből a tésztából sütöm a pizzát, és kivétel nélkül mindig viharos sikert aratok vele...:-) 

A tészta hozzávalóit, és elkészítését a pizzakenyér bejegyzésemben már leírtam korábban, de itt is leírom még egyszer, mert igaz, hogy a tészta ugyanaz, de azért mégsem...:-) 

Hozzávalók:

400 g liszt
100 g búzadara
1 csapott ek só
1 csapott ek cukor
325 ml langyos víz
1 tasak élesztő por

A paradicsom szószhoz:

1 kicsi konzerv sürített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 tk oliva olaj
Pizza fűszer ízlés szerint
40 ml víz
Só, bors ízlés szerint

A feltéthez:

Ízlés szerint, ki mit szeret :-) 

Szalámi
Tojás
Pepperoni
Hagyma
Paprika 
Sajt
Oliva bogyó
Paradicsom
...

Elkészítése:

Legelőször elkészítjük a paradicsom szószt, összekeverjük a hozzávalóit jő alaposan, majd hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A langyos cukros vízben felfuttatjuk az èlesztőt, majd a tészta többi alapanyagával együtt alaposan kidolgozzuk...

Ha frissen készítjük, akkor 15 percet pihentetjük.(Ha nem frissen, akkor fóliával letakarva 2-3 napig eláll a hűtőben)

4 gombócot formàzunk belőle. A gombócokat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk (nagy gáztepsi), majd oliva olajjal lekent tepsibe tesszük. A tésztát lekenjük a paradicsom szósszal, majd mehet rá a feltét...:-)

250 fokra felmelegített sütőben  kb 7 perc alatt pirosra sütjük.




















2013. október 7., hétfő

Fügés müzli szelet (cukormentes)

A múltkor bevásároltam mindenféle magokat, hogy egészséges magos barna kenyereket fogok sütni, ami ment is egy darabig, csak aztán sajnos hétvégekre korlátozódott a kenyérsütés...

Így hát itt volt ez a sok mag, amiket vettem, elkezdtem gondolkodni, mit is kezdjek vele? Arra jutottam, hogy ezúttal megpróbálkozom egy egészségesebb desszertel...Eszembe jutott a müzli szelet...amit a boltokban árulnak, nagyon finom, viszont ha jobban szemügyre vesszük, és megnézzük mit is tartalmaz, hamar megváltozhat a véleményünk...körülnéztem itthon, hogy mik azok, amik felhasználhatók, egy finom, és egészségesebb desszerthez...így született meg ez a teljesen cukormentes finomság...




Hozzávalók:

4 ek napraforgómag
5 ek zabpehely
4 ek kókuszreszelék
3 ek szezámmag
1 ek lenmag
1 ek őrölt lenmag
1 ek mandula
6 db füge
1 ek juharszirup /mézzel helyettesíthető/
1 tábla diabetikus csokoládé

Elkészítése:

A napraforgómagot serpenyőben megpirítjuk, majd sodrófával összetörjük. A lenmagot és a szezámmagot is megpirítjuk. A mandulát apróra daraboljuk. A csokoládéból 8 kockát apróra vágunk.

Az összes magot és a feldarabolt csokit egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fügét, és a juharszirupot és összegyúrjuk a masszát.

Egy tálcára sütőpapírt teszünk és 1,5 cm vastagon egyenletesen belesimítjuk a müzli keveréket...



A maradék csokoládét felolvasszuk, és egyenletesen rákenjük a müzli tetejére. Negyed órára hűtőbe tesszük, majd ha megdermedt kicsit, szeletekre vágjuk, és visszatesszük a hűtőbe egy-két órára.



2013. október 6., vasárnap

Tiramisu

Itt egy újabb családi kedvenc...sütés nélkül, rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető desszert. És amilyen könnyen elkészíthető, olyan hamar "párolgó" kategóriába is tartozik...:-) 

Hozzávalók:

1 cs. cukrozott tetejű babapiskóta
1 zacskó főzés nélküli vaniliás pudingpor
25 dkg mascarpone
5 dl tej
Cukrozott fekete kávé
Kevés rum aroma

Elkészítése:

A pudingot robotgéppel kikeverjük a tejjel, majd apránként hozzáadjuk a mascarponét.

A babapiskótát belemártogatjuk a rum aromás kávéba majd egy szögletes kerámia tálba tesszük őket szép sorban egymás mellé.

Ráöntjük a pudingos krém felét. A krém tetejére jön még egy réteg áztatott babapiskóta, majd a krém másik fele...

Keserű kakaót szórunk a tetejére.


2013. október 5., szombat

Ferdinánd fánkja

Ferdinánd tekercs néven találkoztam vele itt-ott, a nagymamám Ferdinánd fánkjaként fordította le...nagypapám hozta Apatinból a receptet, apatini sváb finomság...tulajdonképpen nem más, mint egy vaniliás kelt tészta, ami akkor az igazi, ha a teteje ropogós, az alja pedig jó szaftos ragadós...:-) 


Hozzávalók:

40 dkg liszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Csipet só
Kevés olaj

A krémhez:

20 dkg margarin
25 dkg cukor
3 zacskó vaniliás cukor

A tetejére:

2 dl tej
1 ek cukor

Elkészítése:


Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával jól kidolgozzuk.Lágyabb tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően akár több tej is kellhet hozzá...

Ha már szép simára dagasztottuk, duplájára kelesztjük...közben elkészïtjük a krémet. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, csak, hogy kenhető legyen, majd összekeverjük a cukorral, és a vaniliás cukorral.

Amikor megkelt a tészta lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta a margarinos krémet, majd jó szorosan feltekerjük a tésztát.

2 cm széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb gaztepsit sütőpapírral kibélelünk, megszórjuk cukorral, és beletesszük a csiga szeleteket. Úgy osszuk el, hogy a tepsi tele legyen. Végül meglocsoljuk 1,5 dl cukros tejjel.

200 fokos sütőben pirosra sütjük kb 40 perc alatt...Amikor kivettük a sütőből, a maradék cukros tejből evőkanállal a csigák közepébe kanalazunk egy keveset.







2013. október 2., szerda

Fahéjas palacsinta bodza öntettel

Tök egyszerű, és finom desszert, de valahogy mégsem lelkesedem a gondolattól, ha megszavazza a család, és sütni kell...valószínűleg a sütés lehet az oka...sokáig tart, unalmas ott állni mellette, nem beszélve arról, hogy az egész lakást belengi az olajszag...éppen emiatt ilyenkor száműzve vagyok a garázsba, és ott sütöm, de ez is csak addig működik, amíg nincs túl hideg...:-) 

Szóval lényeg a lényeg: nem túl gyakori desszert ez nálunk mindenki legnagyobb bánatára...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
4 dl tej
4 dl szénsavas víz
Csipet só
1 tk cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 tojás
50 ml olaj a sütéshez

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot és a tojást, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet folyamatos kevergetés mellett, majd ugyanígy az ásványvizet is.

Forró olajozott palacsinta sütőben sütjük. Tölthető melegen, vagy hidegen, de meg akár üresen is nagyon finom. Ezúttal én fahéjas cukorral töltöttem, és bodzaöntettel tálaltam.

Az öntetet lekvárból állítjuk elő, mégpedig úgy, hogy 2 ek lekvárt felfőzünk 3 ek vízzel...palacsinta mellé valami óriási...a bodzalekvár elkészítését ITT írtam le...tudom, hogy most nincs már szezonja, de jövőre megint lesz...és akinek épp nincs otthon, más lekvárból is finom az öntet...:-)


2013. szeptember 29., vasárnap

Citromos mascarpone hab

Elkészítettem a héten életem első házi mascarpone sajtját, és a mai nap után már bizton állíthatom, hogy nem is az utolsót...valami fenséges krémdesszertet sikerült összehoznom belőle.:-) 

Az úgy kezdődött, hogy eszembe jutott, hogy valamit kéne kezdeni vele, mielőtt megromlik. Így aztán feltúrtam a hűtőt, milyen alapanyagok is állnak rendelkezésemre, miben gondolkodjak...?

Így sikerült összedobnom a következő nyalánkságot...

Hozzávalók (4 pohárhoz):

8 db babapiskóta
2 fürt szőlő
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
Fél citrom reszelt héja
10 dkg cukor/ízlés szerint lehet több-kevesebb

A díszítéshez:

2 kocka étcsoki reszelve
4 bonbonetti ostya

Elkészítése:

A mascarponét a cukorral összekeverjük, óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt, és belereszeljük a citrom héját.

A poharak aljába egy-egy babapiskótát reszelünk, következő rétegnek szőlőszemek jönnek rá, majd egy réteg hab. Ugyanezt a műveletsort megismételjük: egy réteg reszelt babapiskóta, egy réteg szőlő, egy réteg hab.

A tetejét reszelt csokival és bonbonettivel díszítjük.



2013. szeptember 28., szombat

Pirított hagymás császárzsemle

A császárzsemle - kérdés is már egy jó ideje piszkálja a fantáziámat, csak valahogy mindig úgy gondoltam, hogy nehéz megformázni, így inkább halogattam, arról nem beszélve, hogy az sem árt, ha van hozzá egy jó recept...

Aztán amikor rátaláltam a békebeli kifli receptjére, úgy gondoltam, alapnak tökéletes lesz, hiszen kívül ropogós, belül puha, hatalmas sikert aratott, nem tudok belőle eleget sütni...:-) 

De ha már nekiállok, feldobom valamivel...de mivel is lehet? Oliva bogyó...ezt elvetettem, mert sajnos elfogyott...ha van is itthon, akkor sincs, mert kb addig tart, amíg a kislányom rá nem bukkan a hűtőben...maradt hát két alternatívám, a zöldfűszerek, szerintem ezzel tuti kipróbálom majd, és a pirított hagyma...végül ezúttal az utóbbi mellett döntöttem...

Hozzávalók:

300 ml langyos tej
60 ml étolaj
25 g élesztő
1 tk cukor
20 dkg rétesliszt
40 dkg BL55 liszt
4 tk só

A pirított hagymához:


1 fej hagyma
Pici étolaj
Csipet só

Elkészítése:

A hagymát kockára vágjuk, megsózzuk, nagyon pici olajon serpenyőben szép barnára sütjük.

A kenyérsütő gépbe bepakoljuk a hozzávalókat, először a folyékonyat, majd a szilárdat, és bedagasztjuk vele a tésztát. A kenyérsütő 1. Programját használom dagasztásra, ez a fehér kenyér sütő programja, kétszer dagaszt, a második dagasztásra tettem hozzá a hagymát.

Amikor végzett a dagasztással, kikapcsoljuk a gépet, és kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát.

Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kicsit kilapítgatjuk, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk /azért használtam a fánkszaggatót, hogy egyforma méretűek legyenek a zsemlék/. Az így kapott fánkocskákat egyenként sodrófával kisodorjuk, és jó szorosan feltekerjük. 

A feltekert kis "hurkából" lazább csomót kötünk, a két kilógó végét pedig a csomón áthajtva a közepébe dugjuk.

Mindegyikkel ugyanígy járunk el. Az elkészült zsemléket 40 percig pihentetjük, majd a kiflihez hasonlóan egy lábos forró cukrozott vízbe mártjuk 6 mp-ig. 

A tetejére tetszés szerint szórhatunk utána szezámmagot, mákot. 190 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük.








Kakaós fonott

Eljött a szüret ideje, ami nálunk összefonódott ezzel a süteménnyel...nem tudom miért, de szinte csak ilyenkor sütjük...sajnos...pedig megérdemelné, hogy gyakrabban kerüljön terítékre, hiszen nagyon finom, cseppet sem kiszáradós fajta...na jó, nem is jellemző, hogy megérje a másnapot...a tárolásának gondolatával nagyon nem kell foglalkozni...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 ek cukor
3 tojás sárgája
Csipet só
1 cs. élesztő
3 dl tej
10 dkg zsír

A krémhez:

1 margarin
25 dkg cukor
3 ek kakaó
1 tk fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi alapanyagával együtt jól kidolgozzuk. 9 gombócot formálunk belőle, hagyjuk őket egy fél órát kelni.

Addig kikeverjük a krémet. A margarint picit megolvasztjuk, és belekeverjük a krém többi hozzávalóját.

Amikor a gombócok megkeltek, egyenként vékony téglalapra sodorjuk őket, megkenjük a kakaós krémmel, majd feltekerjük.  Hármasával összefonjuk őket. Magasabb falú sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Tetejét lekenjük tojással, majd egy fél óra pihentetés után 180 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük.






2013. szeptember 27., péntek

Sajtos rúd

Ez az egyik régi kedvenc sós receptem...rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, szinte elronthatatlan! És az eredmény? Önmagáért beszél! Csak ajánlani tudom!:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
10 dkg sajt
2 tk só
Bors, ízlés szerint
Tejföl, amennyivel össze tudjuk gyúrni

A tetejére:

1 tojás
5 dkg sajt

Elkészítése:


A margarint a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzàadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Egy órát pihentetjük szobahőmérsékleten. 

Kisodorjuk kb fél cm vastagra, majd derelyevágóval 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Tetejét lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben szalmasárgára sütjük.


2013. szeptember 26., csütörtök

Az igazi fehér kenyér

Mostanában már szinte naponta sütök kenyeret, próbálom finomítgatni a mama féle alapreceptet, mert hát akármilyent is próbáltam, mindig oda jutottam, hogy  a mamáé a legjobb, abból kell kiindulni, és azt variálni ezzel-azzal, de az arányokra és az összetevőkre nagyon kell ügyelni, hogy azon ne változtassunk...:-) 

Igazából maga a kenyér nagyon finom, már-már tökéletesnek mondható, de magamat ismerve addig úgysem nyugszom, amíg teljesen tökéletes nem lesz.

Így aztán az összetevőkön csak annyit változtattam, hogy a 270 ml langyos vízet megosztottam, 70 ml langyos tejre és 200 ml langyos vízre. A többi hozzávalón és az elkészítés módján nem változtattam.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
70 ml langyos tej
200 ml langyos víz
2 tk só

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, belekeverjük a kovászt és az élesztőt és 5-6 órát pihentetjük szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva.

5-6 órával később kenyérsütő géppel bedagasztjuk a tésztát, majd veknit formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük. 30 perc után pengével bevágjuk a tetejét, és pihentetjük további 30 percet.

A jénai és a kenyér tetejét is lepermetezzük vízzel, 230 fokra felmelegített sütőben sütjük 1 órát. Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácsra téve hűtjük.




2013. szeptember 24., kedd

Mascarponés csokitorta

Apukám szülinapja lesz a napokban...mivel én vagyok a tortafelelős, ismét törni kezdtem a fejem egy neki tetsző tortán. Ami bevallom, nem volt egy egyszerű feladat, mert elég konzervatív ízlése van, így különleges ízeken nem gondolkodhattam....végül arra jutottam, hogy maradok egy egyszerű csokitortánál, azzal nagyon nem lőhetek mellé...a múltkori zsúrtortából úgyse nagyon jutott neki...nehezményezte is...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor
250 g mascarpone

A díszítéshez:

3 doboz mogyorókrémmel töltött ostyarúd
1 szelet narancs
Csokoládéval bevont puffasztott rizs
2 m selyemszalag

Elkészítése:

Először elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt. 

Elkészítjük a krémet is. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük. Végül belekeverjük a mascarponét, de ezt már keverő kanállal, nem robotgéppel.

Félbevágjuk a tésztákat és megkenjük krémmel. Úgy osszuk be a krémet, hogy 3 rétegre kell, hogy elég legyen, valamint a tetejére és az oldalára is maradjon.

Ha összeállt a torta, körberakjuk ostyarúddal, megkötjük a szalaggal, és díszítjük a tetejét.







2013. szeptember 23., hétfő

Magos graham cipócska

Csak próbaképp sütöttem...ezért gondoltam, hogy megpróbálok egy kisebb kenyérke sütésével...

Hozzávalók:

20 dkg BL55 liszt
10 dkg graham liszt
10 dkg kovász
1 dkg élesztő
1 tk só
210 ml langyos víz
1 ek zabpehely
1 ek napraforgómag
1 ek szezámmag

Elkészítése:

Reggel kimérjük a lisztet, a közepébe belecsorgatjuk a kovászt, rámorzsoljuk az élesztőt. Kicsit megkeverjük, majd konyharuhával letakarva pihentetjük 5-6 órát szobahőmérsékleten.

A dagasztást ezúttal is kenyérsütővel végezzük, a többi hozzávalóval együtt.

Amikor bedagasztott sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban kelesztjük, amíg duplájára nő /ebben is fog majd sülni egy ideig/ Fél óra múlva bevágjuk a tetejét.

Sütőt 230 fokra kapcsoljuk. Ha megkelt a kenyerünk, megszórjuk magokkal a tetejét, megpermetezzük vízzel, letakarjuk sütőpapírral, amit előtte szintén lepermeteztünk vízzel...

Kb fél órát sütjük így, ezután sütőpapírt levesszük róla, és kivesszük a paraszt tálból, rácson sütjük még kb fél órát.

Sütőből kivéve vízzel lepermetezzük, rácson hűtjük...




2013. szeptember 21., szombat

Keleti csemege

Egy nagy kedvencemet készítettem el ma...igazából sütést nem igényel, és villámgyorsan elkészíthető...a karamellt kedvelőknek, mint amilyenek mi is vagyunk kihagyhatatlan nyalánkság...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg cukor
50 dkg dió
2 egész tojás +1 tojás sárgája
20 dkg vaj ( nem margarin)
1 csomag ostyalap
1 tábla tortabevonó
3 dkg margarin

Elkészítése:


Kikészítünk mindent előre, hogy kéznél legyen, mert a cukor karamellizálásánál gyorsan kell majd dolgoznunk...

A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára törjük sodrófával, aprítógéppel, vagy ami épp kéznél van.

A cukrot karamellizáljuk, amikor már világosbarna, belekeverjük a vajat és a darabos diót. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tojásokat, és a darált diót.

Ez lesz a töltelék, ezzel töltjük meg az ostyákat. 1 csomagban 6 lap van, ketté választjuk, és mindkettőt megtöltjük 2 emelet vastagon.

A tetejére tortabevonót olvasztunk margarinnal.




2013. szeptember 19., csütörtök

Krumplis vekni

Maradt még egy sütésre való tejsavóm...dagasztottam már belőle kelt tésztákat, és nagyon finom, könnyű lett tőle. Most már itt volt az ideje, hogy kipróbáljuk, milyen is vele a kenyér.

És mivel krumplis kenyeret is csak paraszt cipó formájában sütöttem, úgy gondoltam, hogy ma megpróbálok egy krumplis veknit.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
10 dkg krumpli
270 ml tejsavó
2 tk só

Elkészítése:

Reggel kimérjük a lisztet, beletesszük a kovászt, élesztőt, és a főtt, de már kihűlt tört krumplit.Ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük min.5-6 órát.

Azután bedagasztjuk géppel. A dagasztás végeztével lisztezett gyúródeszkán veknit formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük, amíg duplájára nő.

Kb 45 perc elteltével a tetejét bevágjuk, és bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra. Amíg az felmelegszik, a veknink a bevágás mentén kinyílik.

A jénai és a kenyér tetejét is megpermetezzük kicsi vízzel, és  mehet a sütőbe. 45 percig tetővel, majd azt levéve további 15 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon...:-)

Sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, rácsra tesszük...