2013. szeptember 11., szerda

Mákos szilvás lepény

....vagy ahogy a környékünkön élő idős svábok mondják:"kvecsa lepény"...tulajdonképpen egy rém egyszerű kelt tészta...azt, hogy erre cukrozott mákot is lehet szórni, csak tavaly tudtam meg, és mivel külön-külön imádom őket, feltételeztem, együtt se rossz...sőt...valami óriási.

Már nagyon vártam a szilva szezont, megfogadtam, hogy az első termésből sütök, majd a másodikból, harmadikból...:-)  nem egy szép süti, de nem is a szépségéért szeretjük...akkor a legfinomabb, ha jó vékony a tésztája. Ebből a mennyiségből egy nagy gáztepsi mennyiség lesz.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg élesztő
1 tk só
2 dl tej
1 tk cukor
3 tojás sárgája/elmaradhat, volt a hűtőben tegnapról, így felhasználtam/
20 ml étolaj

A tetejére:

1 tál kimagozott friss szilva félbe vágva
1 tk rum aroma
Fahéj, cukor ízlés szerint
10 dkg mák
10 dkg cukor

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, sót, tojás sárgáját, olajat összekeverjük, majd mehet bele az élesztős tej. Jól összedolgozzuk a tésztát...duplájára kelesztjük.

Közben a szilvát meglocsoljuk a rum aromával, hogy álljon benne, amíg kel a tészta...

Ha megkelt, sütőpapírral bélelt tepsibe szétnyomkodjuk a tésztát. Jó sűrűn rárakjuk a szilvákat úgy, hogy a héja legyen felül.

Megszórjuk bőségesen fahéjjal, majd ízlés szerint cukorral.

Ledaráljuk a mákot a cukorral. Én fele-fele arányban szoktam, majd rászórjuk a lepényre.

200 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük. Ha kihűlt, szeleteljük.




2 megjegyzés: